Banes Motor České Budějovice
02.07.2009, Michal Špírek

Vzpomínka na působení HC MOUNTFIELD v Lize mistrů

Č.  B u d ě j o v i c e - Spolu s pražskou Slavií zastupoval HC MOUNTFIELD v minulé sezóně český hokej v nově vzniklé hokejové Lize mistrů. Ve skupině se střetl systémem doma-venku s bratislavským Slovanem a ruskou Ufou. Není na škodu si připomenout účast Českých Budějovic v soutěži - je ve hvězdách, kdy se klub do Ligy mistrů opět dostane. A jestli vůbec někdy. Otázkou je totiž i to, zda se Liga mistrů v budoucnu znovu rozeběhne…

Zápasy HC MOUNTFIELD v Lize mistrů

Tři tisíce kilometrů vzdušnou čarou cestoval HC MOUNTFIELD za úvodním zápasem v Lize mistrů. Do ruské Ufy, za jasným favoritem skupiny. „Když předvedeme výkon, na který tým má, tak můžeme uspět. Dokážeme zahrát lépe proti těžšímu soupeři než proti slabšímu, věřím, že ostudu tu neuděláme,“ nechal se slyšet před utkáním Petr Sailer. Jenomže ouha… Porážka 1:7 na širokém kluzišti v Ufě mohla být ještě označena za milosrdnou. Nebýt Romana Turka, bůhví jak by to dopadlo. Ufa si místy dělala s Českobudějovickými co se jí zachtělo. „Jedinou světlou stránkou byl náš gólman. Díky němu jsme nedostali patnáct gólů, ale jen sedm,“ pravil obránce Vladimír Sičák a tipnul tak, kolik „kousků“ mohlo skončit v jihočeské síti. „Důvodů, proč jsme propadli, je více. Někdo mohl hledat chybu v časovém posunu, někdo v tom, že máme mužstvo, kde je plno kluků, kteří v životě nehráli s takovým soupeřem. Ufa nás prostě jasně přehrála po všech stránkách,“ věděl Vladimír Sičák.

Druhé představení HC MOUNTFIELD už bylo o něčem jiném. Jedno z nejhezčích hokejových utkání v Budvar Aréně v sezóně přineslo vítězství nad Slovanem Bratislava 5:2. České Budějovice do zápasu nastupovaly s vědomím, že posledních sedm zápasů v extralize nevyhrály. Proti slovenskému soupeři si tak trochu spravily chuť. „Povedl se nám úvod. Dali jsme rychlý gól, dost jsme se uklidnili a drželi jsme puk. Potom se také za stavu dva jedna podařil únik Ivanu Humlovi a to si myslím, že zápas rozhodlo úplně,“ řekl Ondřej Veselý.

Od domácího utkání s Ufou si divák mohl slibovat jednak to, že uvidí hráče světové extratřídy (Perežogin, Tverdovskij, Radulov ad.), jednak doufal v to, že se jeho tým popere se soupeřem statečněji, než v prvním kole. A splnilo se oboje. HC MOUNTFIELD sice nevstřelil ani branku a prohrál 0:3, ale zvlášť ve třetí třetině dokázal svého soupeře (nutno dodat že již hodně laxně hrajícího) přitlačit do obranného pásma. „Mají sehrané pětky a bylo vidět, že když se dostanou do třetiny, těžko se s nimi dá hrát,“ vzpomínal na utkání obránce Milan Toman. Navíc bylo pro českobudějovické beky problémem srovnat se s přísnějším stylem posuzování zákroků ze strany rozhodčích. „Každý kontakt hokejkou se pískal a člověk si musel dávat pozor, aby protihráče nesekl nebo nezasáhl,“ doplnil Toman.

Závěrečný zápas HC MOUNTFIELD odehrál v Bratislavě. V utkání již o nic nešlo, Ufa měla jistý postup do další fáze LM. Ale domácí tým chtěl zažít pocit výhry v Lize mistrů a předskočit svého soupeře v tabulce… A tak na Českobudějovické vlétl jako velká voda. Stav 3:0 po první třetině a hostující fanoušci nevěřili vlastním očím. „Vstoupili jsme do utkání laxně, lehkovážně. Soupeř se hned v prvním střídání dostal do tempa, na koně a do euforie. První třetinu jsme jednoznačně nezvládli,“ nezakrýval útočník Milan Gulaš. Ale HC MOUNTFIELD dokázal vstát z mrtvých a ve třetí třetině se radoval ze srovnání na 3:3. Jenomže Slovan dokázal zareagovat a nakonec zvítězil 5:3.

Konečná tabulka skupiny C
Rank Team GP W L OTW OTL PTS GDF GF:GA
1. Salavat Yulayev Ufa 4 4 0 0 0 12 +17 22:5
2. HC MOUNTFIELD 4 1 3 0 0 3 -8 9:17
3. HC Slovan Bratislava 4 1 3 0 0 3 -9 11:20

Ze statistik HC MOUNTFIELD v Lize mistrů

Nejproduktivnějším hráčem Českých Budějovice se stal v Lize mistrů Radek Duda, jemuž bilance 0+4 stačila na konečné 29.místo v tabulce produktivity. Tři kanadské body nasbíral Ivan Huml, dva poté Tomáš Kůrka. Dalších 13 hráčů si připsalo po jednom bodě.

Ve čtyřech utkáních inkasoval HC MOUNTFIELD 17 branek, z toho jasně plyne, že statistiky jihočeských brankářů nejsou zrovna ukázkové. Paradoxem ovšem je, že Luboš Horčička, který naskočil do třetí třetiny domácího souboje s Ufou, měl jako jediný gólman v soutěži ve své kolonce stoprocentní úspěšnost zákroků.

Především kvůli slabým domácím návštěvám navštívilo utkání Českých Budějovic nejméně diváků ze všech týmů, v průměru to bylo 5409 na jeden zápas. Do Budvar Arény přišlo na utkání se Slovanem 4250 fanoušků, na ruského favorita se dostavilo diváků ještě o trochu méně, 4109.


Pro českobudějovického fanouška (aspoň tedy u mě to tak platí) bude účast HC MOUNTFIELD v Lize mistrů jedním z mála okamžiků sezóny 2008/2009, na které bude rád vzpomínat. Hokej, na němž se divák cítil jinak, než na běžném extraligovém utkání. O to větší škoda byla, že Liga mistrů přišla v tak nevhodný okamžik, kdy se týmu vůbec nedařilo. Budvar Aréna si zasloužila být na zápasy se Slovanem a Ufou vyprodána. A nejen proto, že mezinárodní konfrontace týmů z klubové scény je vzácným jevem. Stadion oděn do „slavnostního hávu“, nové dresy, bílý led bez jediné reklamy, nástupy hráčů, hymny a vůbec veškeré dění kolem - něco speciálního.

Ani hokejové Lize mistrů se nevyhnuly důsledky finanční krize a soutěž se tak (snad jen) na rok odmlčí. Celky Slavie Praha a Karlových Varů, které si vydobyly právo v Lize mistrů startovat, musí svou účast oželet. HC MOUNTFIELD tak bude mít následující sezónu na to, aby se probojoval i do druhého ročníku Ligy mistrů a třeba v něm zanechal hlubší stopu...

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....