Banes Motor České Budějovice
16.06.2009, Michal Špírek

Manažer Jágr: Hráč nemaká? Nemá tu co dělat!

Č. B u d ě j o v i c e - Jaroslav Jágr uspěl na konci dubna ve výběrovém řízení na post sportovního manažera. Muž, který do hokejového světa uvedl gólmany Romana Turka a Cristobala Hueta, jejichž objevení považuje za své majstrštyky, nyní dostane na povel hráče a celý realizační tým. A bude mít zájem přispět k tomu, aby byl HC MOUNTFIELD úspěšný. „Chci pomoci klubu, ve kterém jsem toho hodně zažil,“ slibuje Jágr.

Funkci sportovního manažera v HC MOUNTFIELD zastával od roku 2005 Jaromír Látal. Jeho působení na jihu Čech skončilo v průběhu minulé sezóny a pravomoci ohledně sportovní stránky převzal dočasně generální manažer František Joun. Bylo ale jasné, že českobudějovický klub potřebuje sehnat sportovního manažera nového. A stal se jím právě Jaroslav Jágr.

„Před časem jsem se vrátil ze Švýcarska, kde jsem byl sedm let, a začal pracovat u kamaráda ve firmě jako obchodní manažer. Ale brzy mi hokej začal chybět," vyprávěl Jágr o zrodu myšlenky vrátit se do hokejového prostředí. „ A po minulé sezoně jsem zjistil, že klub vypsal konkurz na sportovního manažera, tak jsem to zkusil.“ A zkusil to úspěšně.

Bývalý brankář určitě udělá vše pro to, aby klub neskončil tak, jako v posledním ročníku, tj. před branami play off. „V Budějovicích jsou maximální podmínky k tomu, aby se tým pohyboval úplně jinde než v minulé sezoně, aby se pohyboval v horních patrech tabulky,“ nebál se říci Jágr. Jaký je vlastně jeho názor na to, že se relativně dlouhodobě úspěšný klub najednou neprosadil? „To, co se stalo loni, jsme zanalyzovali z několika pohledů. Víme, co mužstvo potřebuje. Celkově tu nebyla dobrá atmosféra. A to se týkalo i atmosféry v mužstvu, ta se musí zlepšit, o tom není sporu. Výkony byly bázlivé. Pořád se na něco čekalo,“ pojmenovával Jágr problémy.

„A ani fyzická připravenost nebyla ideální. Ale to se pod trenérem Tlačilem nebude opakovat. Pan Tlačil si velmi zakládá na týmové práci. A já věřím, že by to mělo fungovat, “ pokračoval Jágr, jehož syn střeží hokejovou bránu v Hradci Králové. „Některé věci jdou ale napravovat opravdu hodně těžko,“ tajemně dodal nový sportovní manažer.

Jaké že věci je třeba napravit? „Například otázka lídra mužstva. Prakticky všechny kvalitní týmy mají takový typ hráče. Jenže tady nikdo jako Straka, Bednář, Skuhravý nebo Řezníček zkrátka není. Takové hráče získat není vůbec jednoduché, každý klub si je střeží jako poklad,“ posteskl si Jágr. „Ale já věřím, že jsou tu takové typy hráčů, kteří se mohou stát přirozenými vůdci. Třeba Jan Snopek, který přišel z Pardubic a dělal tam několik let kapitána. Pak František Ptáček, který šéfoval obraně Sparty.“

Právě Jan Snopek je vedle navrátivšího se Rudolfa Červeného zatím jediným hráčem, který HC MOUNTFIELD v létě posílil. Trenér Tlačil v nedávném rozhovoru pro klubový web přiznal, že by v mužstvu ještě rád uvítal kvalitního centra a pokud možno i jednoho obránce. Na Jaroslavu Jágrovi nyní je, aby se pokusil z hokejového trhu vybrat ty nejvhodnější hráče, a mužstvo tak ideálně doplnil.

Tolik tedy situace okolo hráčského kádru. Jak dál ale hodlá Jágr ve své funkci postupovat? Na to má hokejový odborník se zkušenostmi ze Švýcarska a Francie důraznou odpověď. „Budeme jednat velmi tvrdě.“ Tato slova Jaroslava Jágra jsou jasným signálem, že v cestě za lepším umístěním než v minulé sezóně si nebude brát servítky. Co si pod pojmem "jednat tvrdě" představit? „Musíme hned zpočátku reagovat na jakákoliv negativa v mužstvu. Může dojít ke trejdování. Navíc, pokud vše vyjde, budeme mít Tábor v první lize jako farmu. Je možné, že hráč, který nebude pracovat na sto procent, si může pár zápasů namísto v extralize zahrát tam. Takový hráč, který nemaká, tady zkrátka nebude mít co dělat.“

Hokejisté HC MOUNTFIELD mají za sebou momentálně předposlední blok suché přípravy a nyní mají týdenní pauzu. „Pod Honzou Tlačilem se dostanou do dobré formy,“ nepochybuje Jágr. „S nástupem na led 22. července se určitě řada věcí změní, ale věřím, že nenastanou problémy. Máme s kolegy z realizačního týmu společnou vizi a za ní chceme jít.“ Zda to bude cesta úspěšná, se teprve ukáže...

Jaroslav Jágr (vlevo) při tiskovce s Janem Snopkem, posilou HC MOUNTFIELD.
Foto: Robert Straka
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....