Banes Motor České Budějovice
15.06.2009, Roman Šperňák

Zemřel jihočeský střelec Julius Šembera

Č. B u d ě j o v i c e – Další z dlouholetých hráčů českobudějovického hokeje už není mezi námi. V minulém týdnu v noci ze čtvrtka na pátek navždy odešel jeden z nejlepších střelců historie klubu i jihočeského hokeje Julius Šembera (na snímku uprostřed) ve svých nedožitých sedmdesáti letech. Klub HC MOUNTFIELD by rád vyjádřil soustrast všem pozůstalým.
Julius Šembera je zapsán v horních patrech historických tabulek střelců klubu. V dresech Slavoje a posléze Motoru dal ve druhé lize 85 branek a je na třetím místě historických tabulek za dvojicí Hönig (108) a Neumaier (97). Když se k tomu přidá 50 branek v nejvyšší soutěži za České Budějovice, zařadí se Šembera i na čelné příčky střelců absolutních.

Julius Šembera (nahoře uprostřed), který se narodil v roce 1939, dostal poprvé šanci v českobudějovickém první mužstvu v sezoně 1957/58. Byla to slavnostní doba, protože tehdejší Slavoj slavil 30 let činnosti v návaznosti na AC Stadion a také 20 let nepřetržité příslušnosti k první lize. Sezona už tak slavnostně nedopadla. Jihočeši skončili jen bod o od sestupu a Šembera si připsal 4 branky.

V sezóně následující už však na jihu Čech nehrál a stěhoval se do Dukly Jihlava, kde si odkroutil povinnou vojenskou službu. Vrátil se zpátky v sezoně 1961/62. V ročníku 1963/64 se dokonce stal spolu s Hönigem nejlepším střelcem mužstva, i když jen ve druhé lize. Oba dali po 33 brankách. Po létě však klub znovu opustil. Tentokrát se stěhoval po vleklých tahanicích do Motorletu Praha, ale v sezoně 1966/67 už byl opět zpátky, aby v ročníku následujícím slavil s mužstvem postup do nejvyšší soutěže.

Jenže tam Jihočeši i se Šemberou v sestavě vydrželi pouze rok. S jednoletou přestávkou se však dokázali vrátit v sezoně 1969/70 takřka natrvalo (s výjimkou ročníků 1991/92 a 2004/05). V prvním prvoligovém roce se právě útočná řada Šembera – Mařík – Edelmann postarala téměř o polovinu všech vstřelených branek týmu. Tihle tři dali 57 ze 126 gólů a výrazně tím pomohli k záchraně.

K další letní přípravě už však Šembera nenastoupil a ve 33 letech ukončil svoji hokejovou kariéru.

Zdroj: Petr Turek - Kniha o jihočeském hokeji

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....