Banes Motor České Budějovice
14.06.2009, Miroslav Mayer

Na vhazování se mužstvu doma dařilo

Č. B u d ě j o v i c e - Důležitou hokejovou dovedností je bezesporu vyhrávat buly. V mnoha týmech jsou hráči, kteří se specializují na tuto činnost, při které se získáním puku dá získat okamžitá výhoda a možnost založení útoku. Specialisté na buly bývají často využíváni v rozhodujících situacích zápasů. Naše redakce se tradičně zabývá sledováním statistik při této činnosti. Příznivce HC MOUNTFIELD jistě nepřekvapí, že nejvyšší úspěšnost na buly z českobudějovického týmu má Tomáš Vak.
Na buly se na domácím ledě každopádně českobudějovickým hráčům velice dařilo. Naše redakce prováděla statistiky na dvaceti třech domácích zápasech v základní části extraligy. Pouze v sedmi případech byl lepší soupeř a ve zbývajících zápasech dominovali domácí hráči. Celkem jsme za dvacet tři domácích zápasů zaznamenali 1733 buly a z toho domácí vyhráli celkem 948 buly. To dává úspěšnost týmu 54,7%!

Největší prohru v této činnosti zaznamenal tým HC MOUNTFIELD 16.1. 2009 v zápase se Znojmem kdy vyhrál pouze dvacet z padesáti buly. Nejvícekrát rozhodčí vhazovali puk do hry 23.11. v zápase s Karlovými Vary a to celkem devadesátkrát. Nejméně pak v již zmiňovaném utkání se Znojmem a to pouhých padesát vhazování. Nejdrtivěji zvítězili českobudějovičtí v zápase se Zlínem 13.2. 2009. To byla úspěšnost mužstva více než 65%, přesto mužstvo v utkání prohrálo 1:2sn. Za zmínku ještě stojí i to, že i přestože v sedmi zápasech byl soupeř na vhazování lepší než českobudějovičtí hokejisté, výsledky těchto utkání hovořili pětkrát ve prospěch domácích, pouze dvakrát se radovali hosté.

Na základě našich statistik jsem provedl vyhodnocění úspěšnosti hráčů HC MOUNTFIELD při vhazování v domácích zápasech. Sledoval jsem hráče, kteří chodili na vhazování nejčastěji. Celkem se jednalo o osm hráčů. Šest hráčů se postavilo minimálně na sto buly. Nejen v tomto směru jasně dominují dva elitní hráči a to již zmíněný Tomáš Vak a dále pak Ivan Huml, kterému v našich statistikách chybělo pouhých šest buly do hranice pěti set. V tomto směru byl v mužstvu nejlepší.

Hráči a jejich úspěšnost na buly

              počet buly      vítězných        % úspěšnosti
Tomáš Vak         454           286                63%
Ivan Huml         494           273              55,3%
Tomáš Mertl       100            52                52%
Milan Gulaš        75            39                52%
Lukáš Květoň      166            84              50,6%
Radek Duda        107            53              49,5%
Michal Hudec       69            34              49,3%
Jiří Šimánek      136            58              42,6%
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....