Banes Motor České Budějovice
25.12.2008, Roman Šperňák

Předposlední domácí zápas roku. Přijede Třinec

Č. B u d ě j o v i c e – Vánoce jsou za námi a předposlední domácí utkání extraligy ledního hokeje v letošním roce před námi. Hráči HC MOUNTFIELD mohou svým příznivcům nadělit pod stromeček opožděný dárek a naopak diváci hráče povzbudit k nejlepšímu výkonu. O stejný výsledek jde totiž všem. O vítězství. Tím poraženým by měl být v pátek před osmou večerní v českobudějovické Budvar aréně Třinec. Aspoň si to budou přát domácí fandové. Zápas začne v 17.30 hodin.

O soupeři – HC Oceláři Třinec

Když byli v této sezoně třinečtí Oceláři na jihu Čech naposledy, byli v docela jiné situaci. Porážka 2:6 je přikovala na dno tabulky a bezprostředně po utkání odstupoval hlavní kouč Antonín Stavjaňa, aby byl po pár dnech do své funkce zase dosazen. Od té doby prošel v tu chvíli celkem odevzdaný a zlomený tým velkou cestu, která ho poslala až na šestou příčku tabulky nejvyšší soutěže.

Tým se za svého trenéra postavil. Semknul se a začal dělat body. Jestli je urvali Oceláři venku nebo doma bylo jedno. Mužstvo v této sezoně dokáže nečekaně prohrát doma, ale také zabrat a překvapit venku. Své by o tom mohli povídat třeba hráči Sparty, kteří z pozice favorita, s týmem kouče Antonína Stavjaňy nečekaně ztratily body na nájezdy nebo i Vítkovice, které musely čest své haly, hájit právě až v trestných stříleních.

Naposledy hráli Severomoravané na ledě Pardubic a prohráli 4:6. Jenže to bylo ještě před reprezentační pauzou. Po ní mužstvo ještě nehrálo, protože zápas 33. kola si předehrávalo už 9. prosince v Mladé Boleslavi. Proto je pro Jihočechy težké určit, co se s celkem soupeře přes pauzu stalo. Jisté je, že se musí připravit na nové jméno. Premiéru v tuzemské nejvyšší soutěži si odbude levé křídlo se Slovenska Patrik Lušňák a bude zajímavé sledovat, jak si povede.

Z tábora HC MOUNTFIELD

To hokejisté HC MOUNTFIELD svoji formu po reprezentační přestávce předvedli v úterý v Pardubicích, kde dali jedinou braku z trestného střílení a prohráli 1:3. Nutno dodat, že celkem poprávu. „Bohužel jsme první inkasovali branku a domácí hráči se pak uklidnili. Stále byl zápas otevřený, ale pak jsme udělali chybu, kdy jsme pustili dva pardubické hráče a bylo to 2:0,“ konstatoval po utkání kouč Ernest Bokroš.

Tým se trápil především v útoku, kdy se i z mála vytvořených šancí nedokázal prosadit. Proti Třinci by to mohlo být jiné. Po svátečním Štědrém dnu, si hráči ve čtvrtek zatrénovali a v pátek je čeká soupeř, kterému hrát dozadu příliš neříká. Třinec má nejlepší útok, ale také nejhorší obranu. Jeho divoké výsledky jsou toho důkazem a příslibem, že by se na jihu Čech mohl hrát útočný hokej.

Ernest Bokroš už v Pardubicích mohl s výjimkou Milana Tomana poslat do hry všechny hráče a nezdá se, že by o tuhle výhodu měl v pátečním utkání přijít. Otázkou je, kdo se postaví do klece českobudějovického týmu, protože zkušený matador Roman Turek už je zdráv, ale mladík Jakub Kovář předvádí velice vyrovnané výkony a ukazuje, že i v nízkém věku je výrazným dílem v českobudějovické skládance.

Utkání HC MOUNTFIELD – HC Oceláři Třinec začne v pátek v 17.30 hodin.

Pár zajímavostí

- Hodně postřehů může o Třinci povědět trenérovi i svým spoluhráčům útočník Tibor Melichárek. V prvním vzájemném utkání v sezoně nastoupil na jihu Čech ještě v dresu Ocelářů. Měsíc trvající hostování ze Sparty mu však v Třinci nebylo prodlouženo a přes pražský klub odešel na jih Čech.

- Třinec je týmem, se kterým nemají v extralize Jihočeši v poslední době výraznější problémy. V domácím prostředí ho v posledních dvou sezonách dokázali přehrávat a kromě letošního zápasu se jim dařilo i na třineckém ledě, kde prohráli naposledy v předminulé sezoně.

- Nejlepším útokem disponují třinečtí Oceláři, kteří mají o na svém kontě o 7 branek více než druhé Pardubice. Jenže také nejhorší útok zdobí tým z česko – polského pomezí. 117 inkasovaných gólů je o 12 více než má Liberec, kterému v tom patří druhá nejhorší pozice. Oproti českobudějovickému týmu mají však stále aktivní skóre 1.

Statistiky

34. kolo
HC MOUNTFIELD

HC OCELÁŘI TŘINEC
12.
Umístění v tabulce
6.
33 - 11/4/2/16
87:92/ 43
Statistiky v sezoně
34 – 11/6/6/11
118:117/ 51
5:1 Litvínov (D)
2:3 Plzeň (V)
4:1 Kladno (D)
4:3 sn Slavia (V)
1:3 Pardubice (V)
Aktuální série
4:5sn Kladno (V)
5:2 Liberec (D
3:2 Ml. Boleslav (D)
4:5sn Sparta (V)
4:6 Pardubice (V)
Tomáš Kůrka
23 (13+10)
Nejproduktivnější hráč
v sezoně
Jiří Polanský
38 (15+23)
Tomáš Kůrka (13)
Nejlepší střelec v sezoně
Jiří Polanský (15)
Michal Hudec, Tomáš Kůrka (10)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Jiří Polanský (23)
Milan Toman
14 (5+9)
Nejproduktivnější obránce
v sezoně
Tomáš Malec
12 (3+9)
Vladimír Sičák (+8)
Ondřej Veselý (-9)
+/- bodování v sezoně
Daniel Seman (+7)
Miroslav Kováčik (-7)

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy - výhry / výhry v prodloužení / prohry v prodloužení / prohry - skóre / body.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....