Banes Motor České Budějovice
12.11.2008, David Lukeš, Michal Špírek

CEB - UFA 0:3 - Překvapení na úkor favorita se nekonalo

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Hokejisté MOUNTFIELDU se marně snažili o překvapení v rámci Ligy mistrů a na svém ledě podlehli celku Salavatu Julajev Ufa 0:3. Skóre nabralo konečnou podobu už ve 25. minutě. Pak měli Jihočeši šance na snížení, několikrát nejagilnější Tomáš Kůrka, David Kuchejda dokonce trefil tyčku. Tři body si tak nakonec odváží hosté z Uralu a postupují do semifinále prvního ročníku Ligy mistrů.

Z oboustranně neuspořádané první desetiminutovky stojí za zmínku snad jen jedna neobvyklá situace - obě střídačky vyfasovaly trest za špatná střídání. Ovšem větší šance k vidění nebyly. První náznak brankové příležitosti domácích přišel na řadu v polovině třetiny. Bílek v dobré střelecké pozici ještě hledal Veselého, ten ale na touš nedosáhl. To bylo na dlouhou dobu ze strany Českobudějovických vše, Ufa se rozdýchávala a pomalu nabírala na obrátkách.

V čase 11:34 se tak poprvé měnilo brankové skóre. Přesilovku svého týmu zbytečným vyloučením utnul Frolo a při hře 4 na 4 se puk nepodařilo odpálit do bezpečí Gřegořkovi. Nabídnuté situace využil ke skórování Alexej Medvěděv, jenž propasíroval puk za Turkova záda - 0:1.

Od tohoto okamžiku Ufa na ledě do konce třetiny dominovala. V 15. minutě orazítkoval Kirill Koltsov tyčku. Jenomže na začátku 16. minuty už ani branková konstrukce Jihočechům nepomohla. Tomáš Kůrka totiž namazal v obranném pásmu přímo na hůl Michala Mikesky, který se naskytnuté příležitosti nezalekl a zakončil přesně pod břevno - 0:2. Domácí v první třetině Ufě nestačili, Jihočeši ale mohli obdržených branek, které inkasovali po vlastních chybách, litovat.


Druhá třetina začala tak, jak její předchůdkyně končila - aktivní hrou Ufy. Zle zatápěli Ufané domácím po vyloučení Hřebejka ve 23. minutě. Turek nejprve vytlačil hřbetem lapačky zakončení Konstantina Koltsova, poradil si i se střelou Čermáka a dělovkou Proškina. Jenomže na doklepnutí Alexeje Těreščenka už nestačil. Tomu osm sekund před vypršením Hřebejkova trestu naservíroval puk Perežogin a Těreščenko už nemohl minout – 0:3.

Jihočeši mohli poté využít ke snížení některou z nabídnutých přesilovek. Jenomže Ufa se bez problémů bránila a Jeremenko nemusel řešit jedinou vážnější situaci. Při plném počtu hráčů pálil po příhře Kotrly ve 30. minutě Bílek, Jeremenko ale touš s klidem lapil. Ve 37. minutě se po dlouhé době opět přihlásili o slovo domácí, Kůrka ale ani nadvakrát ruského muže v masce nepřekonal.

Jedenáct sekund před koncem mohli hráči HC MOUNTFIELD podruhé v utkání děkovat tyčce. Ta totiž odvrátila precizní teč Radulova. Do kabin tedy odcházeli domácí již s tříbrankovým mankem.


Do třetí dvacetiminutovky nastoupili na obou stranách noví brankáři, Luboš Horčička a Vadim Tarasov. A byl to ruský brankář, který měl v posledním dějství více práce. Ufa znatelně ubrala na tempu a Českobudějovičtí toho využívali k ohrožení branky soupeře.

Gólový úspěch ale stále nepřicházel. Ve 42. minutě vyprášil od modré Tarosovovy betony Vydarený. Ve 49. minutě ujížděli Českobudějovičtí 2 na 1, Duda místo přihrávky na Mertla volil samostatné zakončení. Puk Tarasov vytěsnil mimo tyče ramenem.
V čase 52:00 se David Kuchejda prodral před Tarasovova a zasunul kotouč na zadní tyč. Černý kus gumy se odrazil od tyče těsně za brankovou čáru, odkud ho už brankář hostů duchapřítomně vytáhl. Domácí tedy vstřelili branku, kterou ale rozhodčí bohužel pro Jihočechy z důvodu absence průkazného kamerového záznamu nemohli uznat.

V minutě číslo 54 potěšil oko domácího diváka Tomáš Kůrka, který se šikovně prokličkoval až před Tarasova, bekhendové zakončení ale Rus vykryl. A na konci téže minuty nepřetavil Hudcova přiťuknutí v gól Huml, jemuž se puk zamotal mezi nohama a ležícího brankáře tak již přehodit nestihl. Laxně hrající Ufu neprotrestali domácí hokejisté ani při minutové přesilovce 5 na 3.
Českým Budějovicím nebylo přáno ani čestného úspěchu. V poslední minutě zápasu dorážel z první střelu Kůrky opět Huml, jenomže touš si cestu do sítě mezi betony dezorientovaného hostujícího brankáře nenašel.
Ohlasy po zápasu

Ernest Bokroš (HC MOUNTFIELD): Začali jsme s respektem. První gól jsme si dali prakticky vlastní, přibrzdil nás v aktivitě, po druhém gólu jsme se soustředili na obranu středního pásma a na brejky. Bohužel jsme se neprosadili a zaslouženě prohráli.

Sergej Michaljov (Ufa):Úkol byl jasný, vyhrát a zajistit si semifinále. V první třetině jsme dali dva góly a se hrou jsme byli spokojení. Po třetím gólu jsme se uspokojili a začali my slet na výsledek. Náhradní gólman, který do třetí třetiny nastoupil, čelil hodně střelám, ale obstál. Úkol jsme splnili.
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....