Banes Motor České Budějovice
23.10.2008, Roman Šperňák

Ondřej Veselý byl po Slovanu spokojen

Č. B u d ě j o v i c e – Delší čas se v Budvar aréně po utkání truchlilo. Liga mistrů přivezla na jih Čech radost. Do Českých Budějovic přijel Slovan Bratislava a zpět k Dunaji si odvezl pětibrankový příděl. Vítězství, ke kterému se hokejisté HC MOUNTFIELD dlouho upínali, přišlo. Pomůže to týmu dál? „Doufám, že nám to pomůže, protože naše hra byla solidní,“ hodnotil výkon svého týmu kapitán Ondřej Veselý.
Českobudějovické hokejisty nastartoval samotný úvod zápasu. Posuďte sami. Čas 1:02. Michal Hudec najížděl na přihrávku Dudy, ale puk mu před hokejkou odskočil a nechal vyniknout Hoviho v brance Slovanu. Čas 1:17. Duda tvrdě střílí z pravého křídla, Hovi kotouč vyrazil a nevěděl kam a dorážkou se blýskl Michal Hudec – 1:0.

Už druhá minuta zápasu dokázala domácí dostat do varu. Ti toho tentokrát využili. Vypořádali se se špatnou koncovkou, která je provázela v minulých utkáních a nasázeli soupeři pět branek. Hra hlavně v poslední třetina konečně připomínala to, na co byli fanoušci zvyklí v minulé sezoně. Spokojenost nezakrýval ani kapitán HC MOUNTFIELD Ondřej Veselý. „Jsem spokojen,“ prohodil po zápase.

Nebyl pro vás výkon Slovanu trochu zklamáním?
To můžu jen těžko hodnotit. Pro nás to byl v první řadě velmi povedený zápas. Ve třetí třetině už si Slovan tolik nevěřil a nešel za tím vítězstvím tak jako my.

Trochu to mohlo připomenout vaše domácí utkání se Spartou. I tam se celkově dařilo.
Určitě. Naše hra byla povedená. Potřebovali jsme vyhrát nějaký zápas. Je jedno, že to je Liga mistrů. Ten zápas jsme vyhráli a mohli bychom se od toho odpíchnout.

Jak vám to může pomoct?
Já doufám, že nám to pomůže. Už jsme sedm zápasů v řadě nevyhráli a potřebovali jsme se někde chytit. Doufám, že to bude tenhle zápas, protože hra z naší strany byla solidní. Góly jsme nějaké dali a mám z toho dobrý pocit.

Co zápas rozhodlo?
Jednak úvod. Ten se nám povedl. Dali jsme rychlý gól, dost jsme se uklidnili a drželi jsme puk. Potom taky za stavu dva jedna se podařil únik Ivanu Humlovi a to si myslím, že ten zápas rozhodlo úplně.

Povedly se vám vstupy do všech tří třetin. To také povzbudí, ne?
Určitě. My jsme si říkali v kabině, že ty začátky z naší strany nebyly v posledních zápasech dobré. Proto jsme si na to dávali větší pozor a snažili se do těch herních částí vstoupit dobře.

Není vám líto, že to není extraligový zápas?
Samozřejmě, že bychom rádi získali body do tabulky v lize, ale v momentální situaci je pro nás každé vítězství cenné a hlavně se potřebujeme od něčeho odrazit. Naše výkony v lize nebyly takové, jaké jsme si představovali a teď konečně se nám jeden zápas podařil. Doufám, že to přeneseme i do ligy.

Dá se říct, že po delší době byl kapitán na svoje mužstvo opět hrdý? Dlouho se nedařilo.
Herně to v posledních zápasech nebylo až tak špatné, ale hodně jsme se trápili v koncovce. Dostávali jsme také jednoduché góly. Po téhle stránce jsem spokojen.


Jestliže v českobudějovické šatně panovala po utkání spokojenost, na opačném konci pod západní tribunou Budvar arény se rychle balily věci a pospíchalo se do klubového autobusu, který odvezl „Belasé“ zpět do Bratislavy. Cesta na jih Čech se pro ně změnila v hořký výlet. Vstup do Ligy mistrů se týmu z hlavního města Slovenské republiky nevydařil.

Pro Ľubomíra Vaice to byl návrat na dobře známá místa. V tuzemské nejvyšší soutěži toho hodně odehrál a českobudějovický stadion zná z dob, kdy odváděl cenné služby pro Bílé tygry z Liberce a později pro Spartu Praha. Jenže nyní hájí barvy úřadujícího slovenského mistra.

Před utkáním hýřili hráči Slovanu sebevědomím. Po utkání jim moc do řeči nebylo. Vaicovi samotnému návrat na český stadion příliš radosti neudělal. „Ještě před pár měsíci jsem tady hrával normálně, takže jsem to nijak zvlášť nevnímal. Bylo to úplně v pohodě,“ tvrdil Vaic.

Co už nebylo tak v pohodě, byl výkon jeho týmu v zápase a konečný výsledek. Vaic jeden gól dal. Krátce po druhé brance HC MOUNTFIELD si najel před branku na nahrávku Hujsi a přes vracejícího se Veselého dokázal skórovat. Nic naplat. Za zhruba pět minut už Slovan prohrával opět o dva góly. „Co rozhodlo dnešní utkání? To je jednoduché. Naše chyby. Chyby v obraně,“ míní Vaic.

A má pravdu. Zatímco v úvodu zápasu si hosté na ledě Budvar arény dokázali vypracovat vyložené příležitosti, s postupujícím časem jejich aktivita slábla. Za stavu 3:1 nebo 4:1 z pohledu domácích už hráči Slovanu nenašli síly vyrovnat nebo zápas zdramatizovat. „Budějovice dobře bránily a těžko se nějak útočí, když už prohráváte jedna čtyři,“ dodal Vaic.

V dalším utkání Ligy mistrů přivítá Slovan Bratislava silný celek ruského šampiona Salavat Yulajev Ufa. O tom, co musí jeho tým zlepšit, aby sehrál s Rusy dobrou partii měl Vaic jasno hned po zápase v Českých Budějovicích. „Obranu,“ uvedl Vaic.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....