Banes Motor České Budějovice
22.10.2008, David Lukeš, Michal Špírek

CEB - SBA 5:2 - Konečně výhra, a v česko-slovenském derby!

Č. B u d ě j o v i c e - Hokejisté HC MOUNTFIELD v Lize mistrů zvládli zápas proti Slovanu Bratislava, a konečně se po delší době radují z vítězství. Tým nastartovala svým gólem už ve 2. minutě bývalá opora Slovanu Michal Hudec. Budějovičtí pak vedení udrželi po celý zápas a v jeho dalším průběhu ho ještě navýšili - i díky Radku Dudovi, který zaznamenal tři brankové asistence, i zásluhou Romana Horáka, který ve svých sedmnácti letech vstřelil první branku v mistrovském zápase Budějovic.

Po velkolepém nástupu hráčů na led a vyslechnutí státních hymen se do soupeře ze Slovenska pustili domácí hráči HC MOUNTFIELD zhurta. A aktivní vstup do utkání jim brzy přinesl ovoce. Radek Duda zavezl puk do útočné třetiny a tvrdě vystřelil přes obránce. Gólmanu Sasu Hovimu se sice podařilo touš vyrazit, ale jen k dojíždějícímu Michalu Hudcovi, který v čase 1:17 mířil z úhlu přesně pod břevno – 1:0.

Stav 2:0 mohl svítit na kostce nad ledem již v 7. minutě, kdy Hovi perfektně zasáhl proti nájezdu Veselého a následné dorážce Vaka. Hráči Slovanu museli být vděční svému brankáři i po přežité dvojnásobné přesilovce domácích. Hovi se vyznamenal proti ránám Tomana a Gřegořka.

Srovnat tak mohl na druhé straně Robert Döme, jeho střelu ale s jistotou vykryl Roman Turek. A na zkušeného gólmana domácích nevyzrál později ani Hujsa. Ten obehrál pěknou kličkou Tomana, ale na to, jak překonat českobudějovického brankáře, už nepřišel. Bratislava se poté i nadále tlačila do útoku, do konce třetiny se jí však srovnat nepodařilo.


Stejně jako úvodní dějství, i druhá třetina odstartovala v plné parádě. Nebýt v bráně Turek, mohl se už po úvodních 26 sekundách radovat agilní Martin Hujsa. Na straně HC MOUNTFIELD nepřetavil zadovku Dudy v gól Hudec.

Ale ve 23. minutě už se skóre měnilo. Druhou branku Českobudějovických vsítil obránce Petr Gřegořek. Frolo nahazoval v přesilovce před branku, kde Duda zpracoval puk právě pro Gřegořka. Ten už si se zakončením nelámal hlavu a překonal Hoviho - 2:0.

Zanedlouho však Slovan odpověděl stejnou mincí. O snížení se zasloužil Hujsa, jenž dosprintoval za pukem do třetiny soupeře a vyslal přesnou přihrávku směrem k najíždějícímu Ľubomíru Vaicovi, jemuž už jen stačilo nastavit hokejku do dráhy puku. Povedená precizní akce znamenala snížení Slovanu na 2:1.

Jeden z klíčových okamžiků se odehrál ve 28. minutě, kdy byly České Budějovice blízko ztracení náskoku. Marek Uram ale Turka v souboji tváří v tvář nepřekonal.

Natěšenému hloučku fanoušků hostujícího Slovanu zamrzl úsměv v minutě číslo 30. To si totiž Radek Duda v oslabení Jihočechů všiml nastartovaného Ivana Humla a po přesné přihrávce už jen mohl sledovat, co si jeho kolega na Sasu Hoviho připraví. Centr HC MOUNTFIELD si počínal suverénně a zakončil samostatný nájezd přesnou střelou švihem do pravého růžku branky – 3:1.

Po třetím gólu vzali otěže utkání do svých rukou domácí hokejisté. Hovi ale držel Slovan nad vodou a ve druhé třetině už změnu stavu nepřipustil.


Tradici gólu na začátku třetiny nepřerušili Jihočeši ani v pořadí třetí dvacetiminutovce. Nad Sasu Hovim se blýskalo a hromy divo bily už v dvacáté osmé sekundě třetiny. Poživil totiž adresoval přesný pas na hokejku Ondřeje Veselého a ten si v úniku bekhendovým blafákem vychutnal finského brankáře ve službách Slovanu - 4:1.

Pátý zářez na českobudějovické pažbě patřil ve 47. minutě sedmnáctileté naději jihočeského hokeje. Roman Horák ml. přebruslil soupeřova obránce a svůj průnik zakončil přímo mazácky - rozhýbal si Hoviho a zasunul mu puk mez betony. Benjamínek v českobudějovickém dresu tak zvyšoval již na 5:1.

Slovan už se poté jen ztěžka prokousával k brankovým příležitostem, ale přece se ještě dočkal snížení. V 51. minutě si Roman Kukumberg najel do prostoru před Turkovo brankoviště, kde ho prudkým nahozením trefil Hujsa do bruslí. Od těch se černý kus gumy odrazil za záda bezmocného domácího gólmana - 5:2.
Další korigování brankového stavu už České Budějovice napřipustily. Česko - slovenský souboj v rámci hokejové Ligy mistrů vyhrály zcela zaslouženě a mohou doufat, že je povedený zápas „nakopne“ i k úspěchům v domácí lize.

Ohlasy po zápasu
Ernest Bokroš, trenér HC MOUNTFIELD: "Bylo vidět, že obě dvě mužstva se nacházejí v situaci, která by se dala nazvat krizí. Obě dvě mužstva si také představovala lepší umístění v tabulkách svých soutěží, než je to, co mají. Dnešní utkání nám naznačilo, že pokud dáme první gól a máme pohodu, tak to mužstvo hraje stále lépe a lépe. V dnešním utkání bylo velkou výhodou, že jsme měli vždycky jeden gól navrch. Viděl jsem za stavu dva jedna, že opět někteří naši hráči znervózněli. Velmi důležitý moment byl ten, že jsme v oslabení dali třetí gól."

Zdeno Cíger, trenér HC Slovan Bratislava:"V utkání jsme dělali spoustu individuálních chyb. Měli jsme v tom zápase i několik šancí. Třeba za stavu 2:1 pro domácí. Kdybychom je proměnili, mohli jsme s výsledkem ještě něco udělat. Jenže po naší další chybě jsme dostali třetí gól a to podle mě rozhodlo utkání."

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....