Banes Motor České Budějovice
13.10.2008, Roman Šperňák, Josef Bláha

HC MOUNTFIELD míří na led Vítkovic

Č. B u d ě j o v i c e - Se změnami v kádru a po dobrém výkonu odjeli v pondělí po obědě hokejisté HC MOUNTFIELD k dalšímu utkání. Navázat na svůj nedělní výkon v Praze a bodovat budou chtít na ledě Vítkovic, kterým se v této sezoně nebývale daří a drží druhou pozici za suverénní Slavií. Pomůže nový útočník Bílek, jenž přišel na hostování z Karlových Varů náhradou za Sailera, svěřencům Ernesta Bokroše k bodovému zisku?

O soupeři - HC VÍTKOVICE STEEL

„Liberec čeká na titul už deset let a dělají tam proto všechno. Podívejte se na Spartu, jak posilovala. Slavia udržela kvalitní kádr a Vítkovice skoupily kde co,“ těmito slovy na předsezónní tiskové konferenci hodnotil největší soupeře v boji a přední příčky tabulky trenér HC MOUNTFIELD Ernest Bokroš. Když jmenoval tým, který na konci minulé sezony vedl, kde kdo se mohl divit. Teď už se nediví nikdo. Po hubených letech přišel v Ostravě boom. HC Vítkovice se po první čtvrtině usídlily na druhé příčce tabulky a do soubojů vstupují jako favorit.

Svoji kvalitu potvrdily už v prvním vzájemném utkání, kdy v Budvar areně vyhrály 5:3. Po hubené výhře nad Mladou Boleslaví 1:0 to mohlo být bráno jako překvapení, ale další výsledky ukázaly, že tomu tak není. Nový kouč Alois Hadamczik mužstvo pozvedl a pozvedly ho i další příchody. Tím nejnovějším je obránce a ostravský odchovanec Tomáš Voráček, který se do Vítkovic vrátil po působení ve WHL. A rovnou by v sestavě mohl nahradit obránce Pavla Trnku, který se v posledním utkání v Mladé Boleslavi zranil.

"Pavla čeká ve středu operace komplikované zlomeniny části horní čelisti a doba léčení se odhaduje na dva měsíce. Je to velká škoda, protože Trnka spolu s Krstevem vytvořili velmi kvalitní a spolehlivou dvojici," řekl pro internetové stránky klubu hlavní kouč Vítkovic Alois Hadamczik.

Právě poslední utkání v Mladé Boleslavi zkazilo rozjetému týmu trochu náladu. Středočeši doma vyhráli 3:0 a připravili svěřencům Aloise Hadamczika druhou porážku v řadě. Předtím prohrály Vítkovice v prodloužení v Třinci. Ostravští hráči se však hodlají i nadále udržet v popředí tabulky a k tomu potřebují vítězit. A ztrácet body doma už si nemohou dovolit vůbec.

"Musíme se poučit z utkání v Boleslavi, kde jsme začali opravdu špatně, svůj podíl na tom možná mělo i hrozivé zranění Trnky, které klukama otřáslo. Každý zápas je těžký a pokud se chceme udržet nahoře, musíme hrát na sto procent od první minuty," dodal Hadamzcik, který musí svůj celek připravovat na trochu jiného soupeře. HC MOUNTFIELD totiž na nepovedený start soutěže reagoval trejdy a nově se v sestavě objeví karlovarský útočník Vítězslav Bílek.

Z tábora HC MOUNTFIELD

„Objevilo se na trhu pár jmen a z nich jsme vybrali jeho,“ vysvětluje příchod Bílka na jih Čech kouč Ernest Bokroš. „Posbíral jsem si nějaké informace a vzešel nám z toho právě on jako dobrá varianta. Potřebujeme zlepšit koncovku a právě to si od něj slibujeme,“ dodává trenér. Už ve Vítkovicích by se tedy ofenzíva mohla opřít o svou novou akvizici. „Máme zraněného Hřebejka a Gulaše, takže by měl Bílek nastoupit. Budeme ho potřebovat hned na ledě a v plné síle,“ tvrdí Bokroš.

A co udělat pro to, aby HC MOUNTFIELD uspěl na ledě zatím druhého celku extraligové tabulky? „Musíme se soustředit jen na sebe a když navážeme na dobrý výkon z ledu Slavie, tak můžeme pomýšlet na úspěch,“ říká slovenský stratég. „Chtělo by to navázat na hru, ale hlavně na body. Protože co budeme mít z předvedené hry, když nám to nepřinese body, že?“

Důležité bude to, aby Jihočeši hráli na plný plyn celé utkání. Musí se vyvarovat hluchých momentů a chyb. „Už to nesmím dovolit ani já. Musím být prostě v některých momentech na hráče tvrdší, aby nedošlo k problémům, které nám prohrály některá utkání před tím,“ tvrdí odhodlaně kouč Bokroš.

Duel HC Vítkovice Steel – HC MOUNTFIELD začne v úterý v 17 hodin.

Pár zajímavostí

- ve Vítkovicích si už zvykli, že na ledě nevidí dlouhodobě zraněného Václavu Varaďu. Neuvidí ho ani hrstka českobudějovických fanoušků, která na zápas vyráží. Varaďa je totiž stále zraněný.

- před sezonou ve Vítkovicích se řešil problém, jestli bude chytat Pince nebo Prusek. Ten se nakonec vyřešil odchodem Pruska do Ruska. Nyní se řeší, jestli bude chytat Pinc nebo Štěpánek. Mladý vítkovický odchovanec totiž zaskakoval v posledních dvou zápasech.

- za HC MOUNTFIELD si poprvé v životě zahraje Vítězslav Bílek, který přišel z Karlových Varů na hostování výměnou za Petra Sailera.

- v samostatné nejvyšší české soutěži mají Vítkovice s českobudějovickým týmem kladnou bilanci 16 vítězství v základní hrací době, 3 dvoubodé výhry, 4 remízy, 1 prohra v prodloužení a 12 porážek v základní hrací době.

Statistiky

15. kolo
HC MOUNTFIELD

HC VÍTKOVICE STEEL
11.
Umístění v tabulce
2.
14 - 4/1/2/7
39:43/ 16
Statistiky v sezoně
14 - 8/1/3/2
42:28 / 29
1) 2:1pp Zlín (V)
2) 2:4 Mladá Boleslav (D) 3) 2:3 Karlovy Vary (V)
4) 2:3 Liberec (D)
5) 1:2sn Slavia (V)
Aktuální série
1) 2:1 Pardubice (D)
2) 3:2 Kladno (V)
3) 4:1 Sparta (D)
4) 2:3pp Třinec (V)
5) 0:3 Ml. Boleslav (V)
Ivan Huml
11 (7+4)
Nejproduktivnější hráč
v sezoně
Jiří Burger 15 (10+5)
Ivan Huml (7)
Nejlepší střelec v sezoně
Jiří Burger (10)
Milan Toman (7)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Viktor Ujčík (6)
Roman Šimíček (6)
Milan Toman
9 (2+7)
Nejproduktivnější obránce
v sezoně
Petr Jurečka 4 (2+2)
Tomáš Kůrka (+2)
Lukáš Květoň (-5)
+/- bodování v sezoně
Angel Krstev (+13)
Petr Jurečka (-6)

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy - výhry / výhry v prodloužení / prohry v prodloužení / prohry - skóre / body.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....