Banes Motor České Budějovice
06.10.2008, Roman Šperňák

Liga mistrů začne v ruské Ufě

Č. B u d ě j o v i c e - Už ve středu v 16 hodin středoevropského času se hokejisté HC MOUNTFIELD představí ve svém prvním utkání premiérového ročníku nově vzniklé Ligy mistrů. Nastoupí na ledě klubu, který je v současné době označován za nejlepší v Evropě. Je jím celek z hlavního města Baškirské oblasti Salavat Yulajev Ufa, jehož barvy v nově postavené hale hájí i trojice českých hokejistů.

Vítá vás UFA

Ufa, kde v úterý přistane letadlo s hokejisty i fanoušky HC MOUNTFIELD, je hlavní město Baškirské autonomní oblasti a zároveň jedno z nejdůležitějších chemických center na Urale. Metropole, která má zhruba 1,1 milionu obyvatel, leží něco přes 1500 km východně od Moskvy u soutoky řek Bělá a Ufa.

Město je známé hlavně díky petrochemickému průmyslu. Rafinuje se zde ropa a vyráběji plasty. Kromě toho je zde také průmysl strojní a potravinářský. Nachází se zde také univerzita a letiště. Ufa je sídlem Ufského vědeckého centra Ruské akademie věd a Akademie věd republiky Baškirie. Na vysokých a středních školách zde studuje přes 68 000 studentů. Z letiště v Ufě odlétají spoje do 27 měst Ruska a SNS. Město má 7 divadel, 6 muzeí, filharmonii a stálý cirkus.

Bohatá historie Ufy se začala psát v 16. století, kde byla na místě dnešního centra postavena v roce 1574 pevnost. Statut města získala o 12 let později. Do 19. století byla součástí různých provincíí, přečkala i obsazení vojsky Jemeljana Pugačova bějem selské rebelie a v roce 1865 se stala centrem Ufské gubernie.

S výstavbou Samarsko-Zlatoustovské železnice (1888) a zavedením paroplavby na řece Bělé (splavné od května do října) došlo k rychlému rozvoji průmyslu. Ke konci století tu bylo již na 30 průmyslových podniků různé velikosti. Mezi lety 1918 a 1919 během ruské občanské války bylo město ovládáno na čas bělogvardějci. Od roku 1922 je Ufa hlavním městem autonomní republiky Baškirsko.

Co Jihočechy čeká?

Rozhodně nic lehkého. Vítěz loňského ročníku ruské Superligy kráčel k vysněnému titulu prakticky celou sezonu. S přehledem zvítězil v základní části soutěže a své výsadní postavení v nejprestižnější evropské lize potvrdil i v play-off. Ve finále pak přejel Lokomotiv Jaroslavl jednoznačně 4 - 1 na zápasy.

Už v minulém roce oblékali dres ruského šampiona čtyři čeští hokejisté. V obraně hráli Miroslav Blaťák a Radek Philipp a v útoku nastupoval Michal Mikeska. Záda gólmanu Jeremenkovi pak kryl po většinu sezony Milan Hnilička z Liberce. V této sezoně už Phillip s Hniličkou zelenobílý dres neoblékají, ale dva sirotky doplnil do trojice Leoš Čermák.

Mezi největší osobnosti mužstva patří bek Oleg Tverdovskij, který má bohaté zkušenosti z kanadsko-americké NHL, ruští reprezentační obránci Kirill Kolcov s Andrejem Kutějkinem, útočníci Igor Grigorenko, Konstantin Kolcov, nebo vloni nejproduktivnější hráč mužstva Alexej Těreščenko, který v sedmašedesáti zápasech nasbíral padesát bodů.

V současné sezoně si Ufa také nevede zle. Začala dobře, pak přišlo pár zápasů, kdy zaváhala, ale už zase válí. Ve třinácti zápasech osmkrát vyhrála v základní hrací době a dvakrát v prodloužení. Jednou v prodloužení prohrála a jen dvakrát odešla poražena. V Bobrovově divizi Kontinentální ligy jí patří druhá příčka za zatím suverénním Mytišči. Svěřenci trenéra Sergeje Michaelova dali už 41 gólů a 22 jich dostali.

Zvlášť pozor by si měli dát svěřenci trenéra Ernesta Bokroše na útočníka Alexandra Perežogina, který už dokázal vstřelit v Kontinentální lize 8 branek. Přehlédnout byste neměli ani druhého neproduktivnějšího útočníka Vladimira Vorobieva. Nejstarší hráč Ufy zaznamenal v sezoně už 7 bodů za 2 trefy a 5 asistencí.

Zlou krev mezi KHL a NHL vzbudil v letních měsících příchod útočníka Alexandra Radulova. Hráč přišel do Ufy z týmu NHL Nashvill Predators, kde měl ještě na jeden rok platnou smlouvu. V Ufě si vydělá nezdaněných 8 milionů dolarů, tedy mnohem víc než si vydělal v NHL.

Pár faktů o soupeři

- Hokejový klub v Ufě byl založen v roce 1962.

- Klubové barvy jsou zelená a bílá.

- Největším úspěchem je mistrovský titul z minulé sezony.

- Své domácí zápasy hraje v nově zrekonstruované Ufa aréně, která pojme 8500 diváků.

- Na soupisce klubu je 20 Rusů, 3 Češi, 1 Kazach, 1 Kanaďan a 1 Bělorus.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....