Banes Motor České Budějovice
28.07.2008, Josef Bláha

Toman si na dřinu nenaříká, Veselý chce větší úspěch

Č. B u d ě j o v i c e – První týden na ledě mají hokejisté HC MOUNTFIELD za sebou. Pod taktovkou nových trenérů Ernesta Bokroše a Jana Tlačila se Jihočeši potí dvakrát denně. Posilovna a led. Takhle se hráči střídají ráno a odpoledne. „Je to dřina, ale patří to k sezoně,“ usmívá se českobudějovický obránce Milan Toman.

Vymluvíme se kdyžtak na druhou plochu, směje se Toman

Podsaditý obránce je znám svým přístupem k tréninku. I v náročné sezoně si rád přidá. Nevynechá žádný dobrovolný trénink a když už má všeho plné zuby, jde ještě šlapat na kole. Po sedmi dnech tvrdé přípravy neztrácí dobrou náladu. „Je to náročné, to ano, ale je to v pořádku. Aspoň se člověk cítí dobře o víkendu, když odpočívá a ví, že celý týden makal,“ má jasno Milan Toman.

Nový českobudějovický kouč Ernest Bokroš je znám svým důrazem na fyzickou kondici svých svěřenců. Nabízí se srovnání s předešlým koučem Josefem Jandačem. „Já neporovnávám. Celkově je první týden vždy těžký, takže moc velký rozdíl v tom není,“ míní Toman.

Jihočeši polykají tréninkové dávky na záložní ledové ploše Budvar Arény. Na extraligovém hřišti totiž stále probíhá rekonstrukce chlazení. „Začínáme na druhé ploše každý rok, takže to pro nás žádný nezvyk není,“ tvrdí spolehlivý bek. Letos je ale přeci jen situace trochu výjimečná. Na první plochu by podle předběžného plánu měli hráči HC MOUNTFIELD vyjet až v průběhu srpna. „Když se nám nebude dařit, tak to na to svedeme,“ vtipkuje Toman.

Devětadvacetiletý obránce si letní dovolenou opět zpestřil účastí na mistrovství světa v in-line hokeji. Loni si ze Španělska přivezl zlatou medaili. Letos skončili Češi třetí. „Měli jsme o něco slabší tým. Bylo tam plno nových hráčů, kteří budou v příštích letech tvořit základ týmu,“ vysvětluje Toman. „Navíc špička se srovnává a vyhrávat taky nejde každý rok,“ usměje se opora Jihočechů.

Ondřej Veselý: Zůstal jsem i kvůli tomu, že chci větší úspěch

Spolu s ním se na světový šampionát podíval i Ondřej Veselý. „Loni jsem chyběl kvůli operaci kolene, takže jsem se letos na šampionát moc těšil,“ tvrdí českobudějovický útočník. „Baví mě to, a proto jsem opět uvítal, že můžu jet. Beru to zároveň jako dobrou přípravu na sezonu.“

Vzhledem k tomu, že akce nemá nic společného s klubovou přípravou, musí se hráči dovolovat vedení oddílu. „Ve smlouvách máme, že nesmíme dělat aktivně žádné sporty kromě hokeje, takže je třeba vždy konzultovat podobné věci s vedením,“ vysvětluje Veselý. „Od pana Látala i Bokroše jsem povolení dostal. Je pozitivní, že se udržíme i v době volna v kondici. Na druhou stranu se nesmíme zranit. To by byl problém,“ dobře ví jednatřicetileté křídlo.

„Museli jsme dokonce podepsat prohlášení, že když se zraníme, tak nám nebude klub akceptovat smlouvu.“ In-line hokej je ve srovnání s jeho ledovým kolegou méně nebezpečný sport. „Zranění hrozí v každém sportu, ale zatím jsem se nesetkal s vážnějšími patáliemi. Není to tolik kontaktní sport jako klasický hokej,“ srovnává Veselý.

Nechybělo málo a český výběr měl na mistrovství světa v in-line hokeji jen jednoho zástupce. Ne snad, že by Ondřej Veselý na turnaj nejel, ale mohl se jej zúčastnit jako příslušník jiného oddílu. Pracovitému útočníkovi po minulé sezoně končila smlouva a on dlouho váhal o prodloužení. „Já nikdy neřeším smlouvu dřív, než skončí sezona. Tak to možná vypadalo, že to natahuji,“ pousměje se.

„Měl jsem možnost vrátit se do Zlína, ale nakonec jsem se rozhodl zůstat,“ říká Veselý. Hrál v jeho rozhodování roli příchod trenéra Bokroše? Pod jeho vedením zvedl v roce 2004 ve zlínském dresu Veselý nad hlavu extraligový titul. „Byl to jeden z důvodů. Taky jsem ale chtěl zůstat proto, že máme silné mužstvo a chtěl bych tady udělat větší úspěch než v posledních třech letech, co jsem tu byl.“

Nabízí se myšlenky na obhajobu. Spolupráce úspěšného trenéra a pracovitého hráče by mohla přinést Českým Budějovicím úspěch podobně jako tomu bylo před čtyřmi roky ve Zlíně. „Tady je jiný tým než tehdy ve Zlíně. Trenér přišel do úspěšného klubu a je tady celkově větší tlak.´Tam od nás nikdo moc nečekal. V Budějovicích je to jiné. Chceme dosáhnout na tu nejvyšší metu,“ má jasno Veselý.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....