Banes Motor České Budějovice
02.07.2008, Miroslav Mayer

České Budějovice v národním týmu

Č. B u d ě j o v i c e - V horkých letních dnech, kdy si většina hokejistů vychutnává zasloužené chvilky volna a fanoušci se pomalu začínají těšit na další extraligová klání, je čas podívat se do historie. V našem seriálu se ohlédneme za zástupci českobudějovického hokeje v reprezentačním dresu České republiky či Československa. Vzpomene tedy na osudy těch, kteří hájili barvy jihočeské hokejové školy.

Ve třídílném seriálu se budeme věnovat hlavně hráčům, kteří reprezentovali v době, kdy působili v Českých Budějovicích, nebo odešli do NHL aniž by sehráli jediný zápas v extralize. Ze všech hráčů, kteří dle statistik hráli v minulosti nebo i v současnosti za reprezentační tým, se jedná celkem o třiašedesát hokejistů. Zajímavé je obsazení postů: 43 útočníků, 16 obránců a pouze 4 brankáři.

Ze všech třiašedesáti hráčů se podařilo celkem pětadvaceti z nich získat medaile na mistrovství světa či olympijských hrách. Celkem 14 z nich vlastní zlato ze světového šampionátu. Nejvíce titulů, celkem tři, má Radek Dvořák. Bohužel olympijský vítěz z českobudějovické hokejové líhně zatím nevzešel.

Připravujeme:

- 1. díl: 1948 - 1973
- 2. díl: 1974 - 1992
- 3. díl: 1993 - 2008

První díl seriálu uvedeme ve čtvrtek 3. července.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....