Banes Motor České Budějovice
14.06.2002, David Lukeš

J. Lišku těší, že přípravu tým zvládá kompletní

Hokejisty HC ČB čeká v příštím týdnu vrcholná část přípravy. 16. června odjíždí na soustředění do Vysokých Tater. "Ve větších nadmořských výškách se zlepšuje prokysličení krve, hráči tak mohou nabrat větší tréninkové dávky," vyvrací trenér budějovických hokejistů Mgr. Jaroslav Liška myšlenky, že by hráči jeli do hor na rekreaci. Avšak nejen o tom jsme si s hlavním mužem budějovické lavičky povídali.
Jak jste spokojen s letní přípravou?
Jsem spokojený. Myslím, že to probíhalo dobře, nemáme žádná velká zranění, takže jsme mohli absolvovat zátěž kompletní a v pohodě.

Jaký je zdravotní stav hráčů? Mám tím na mysli zejména Milana Michálka.
Milan začal v pondělí trénovat. Vypadá to, že jeho kotník je vyléčený. Momentálně má zakázáno hry jako je fotbal, jinak je v pořádku.

V neděli 16. června odjíždíte na Slovensko do Vysokých Tater na závěrečnou část přípravy. S jakými plány?
Hlavní je přítomnost nadmořské výšky, kde trénink, který tam budeme absolvovat, budeme moci postavit na větších dávkách. Organismus ve větší výšce může spotřebovávat více kyslíku a vstřebávat větší tréninkové dávky. Hráč je schopen absolvovat větší zátěž.

Nemáte problém s koncentrací hráčů během probíhajícího MS ve fotbale?
Většinou před tréninkem nebo o přestávkách mezi jednotlivými fázemi o tom hráči hovoří. Když ale trénujeme, problém tam není.

Jak jste spokojen s novými posilami?
Troufám si říci, že všichni zapadli, z hlediska povahových vlastností kluků. Myslím, že dobře zapadl i Zdeněk Ondřej, což je určitě fajn. Všichni noví hráči velice dobře trénují, takže je to přínos i pro trénink samotný.

Zmínil jste Zdeňka Ondřeje. Ten přišel s tím, že je v létě v HC ČB pouze na zkoušku a o jeho osudu se rozhodne až před sezónou. Můžete jeho budoucnost v jihočeské metropoli nějak konkretizovat?
Já ho jako hráče neznám. Byly na něj dobré reference, z toho jsme vycházeli při jeho angažování. Je dobře fyzicky připravený. Budeme se ale rozhodovat až podle dojmů z ledu.

Filipa Turka znáte. Babku, Ondřeje a Gřegořka jste ještě netrénoval. Co si od nich slibujete?
Dana Babku jsem trénoval ve třech utkáních (na podzim 1999, pozn. aut.). Z části vím, co od něj můžu čekat. Tito noví hráči by měli určitě posílit náš tým, proto jsme je přivedli. Úkolem Gřegořka a Babky bude hlavně vyztužit naší obranu a zproduktivnit jí. Filip Turek je komplexní centr, pod jehož taktovkou útok, který vedl, často patřil k nejlepším v extralize.

Jak probíhala komunikace mezi Vámi a panem Pařízkem při hledání posil? Jednal na podkladě Vašich přání nebo jenom "skupoval na trhu volné zboží?"
Shodli jsme se na konci sezóny na jménech. O Danovi Babkovi jsme věděli už z dob, kdy jsme první tým spolu trénovali. Co se týče Ondřeje a Gřegořka, byla to věc nabídky. Myslím, že ambice Petra jsou vysoké. To nás přesvědčuje, že by to pro nás měl být perspektivní hráč.

Jste spokojen se současným složením mužstva nebo si myslíte, že by bylo potřeba ještě doplnit?
To by bylo možné odpovědět, až se rozjede liga. Teď jsme spokojení s tím, co máme. Nikdy není problém ten tým doplnit, do 10. ledna je možné posílit. Určitě máme představy, jak by ta sestava měla vypadat, avšak bude důležité, jak se projeví herně.

O Vás je známo, že nerad tipujete, navíc hráči ještě nevyjeli na led, nesehráli zápas. Přesto se Vás zeptám: kam je s tímto týmem podle Vás možné dojít?
Dělám tuto práci kvůli tomu, že jí věřím. Už doplňováním týmu jsme ukázali, že nechceme být na příčkách, na kterých jsme se pohybovali loni. Tím prvním krokem je určitě play-off. Nová hala, která bude určitě krásná a doufám, že i plná, si atmosféru vyřazovacích bojů určitě zaslouží.

Děkuju za rozhovor, hodně úspěchů ve Vaší práci!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....