Banes Motor České Budějovice
19.06.2008, Roman Šperňák, Tomáš Zetek

Tipněte si čtvrtfinále mistrovství Evropy s HC MOUNTFIELD

Č. B u d ě j o v i c e - Mistrovství Evropy ve fotbale dospělo do své vyřazovací fáze. V základních skupinách se oddělilo zrno od plev a změřit své síly by mělo osm nejlepších celků starého kontinentu. I když je Česko už mimo hru o cenné kovy, hokejisté HC MOUNTFIELD fotbalová klání stále sledují. Jiří Šimánek, podle svých spoluhráčů nejlepší fotbalista z kádru si zkusil zatipovat, jak čtvrtfinálové duely dopadnou a kdo postoupí dál.

PORTUGALSKO - NĚMECKO (čtvrtek 20.45)

Před Eurem byl tento souboj odhadován spíše až na semifinálové klání, ale prohra Němců s Chorvaty poslala dva giganty světového fotbalu proti sobě už v prvním kole play off. Mírným favoritem by mělo být podle předchozích výsledků Portugalsko, a to i přes porážku od domácích Švýcarů ze závěrečného duelu skupiny. S Tureckem a Českou republikou si evropští Brazilci počínali jistě. To se o hře Německa dá říct snad jen stran duelu s Polskem.

Svěřenci kouče Scolariho si zajistili postup dvěma vítězstvími a v posledním zápase mohli nechat odpočívat největší hvězdy v čele s Cristianem Ronaldem. Němci svedli tuhý boj o postup v posledním duelu s Rakouskem. Vyhráli, ale výkonem nepřesvědčili.

Na straně našich západních sousedů jsou historické statistiky a tradiční turnajová zarputilost mužstva. Portugalci však přichátí s lehkonohou hrou a vyšší momentální formou.

Portugalsko - Turecko 2:0, - Česká republika 3:1, - Švýcarsko 1:2.
Německo - Polsko 2:0, - Chorvatsko 1:2, - Rakousko 1:0.

Tip redakce 2:1 po prodloužení.

Jiří Šimánek: "Myslím si, že tenhle zápas je jasná jednička. Portugalci hrají dobrý fotbal a mají daleko víc individualit, které by měli dokázat tohle utkání rozhodnout."

CHORVATSKO - TURECKO (pátek 20.45)

Toto překvapivé složení čtvrtfinálové dvojice je podle papírových předpokladů kvalitativně nejslabším duelem. Turecko ale při svém účinkování na letošním Euru ukázalo, že Fatih Terim opět připravil své ovečky na vrchol sezony perfektně. Hráči z pomezí Evropy a Asie vynikají zarputilostí a vytrvalou bojovností, ze které již dvakrát těžili v závěru utkání. Chorvatsko bylo považováno za jednoho z černých koní turnaje. Ambiciózní kouč Slaven Bilič ještě nedávno sám oblékal dres s šachovnicí a ukazuje se, že dokáže být skvělým motivátorem pro svůj tým.

Chorvati si zajistili postup ve druhém utkání, když porazili v klíčovém souboje mátožné Němce. O postupu Turecka mezi nejelpších osm raději pomlčet...

Favoritem duelu jsou Chorvaté, ale jejich páteční soupeř ukázal v posledních minutách duelů se Švýcarskem i Českou republikou velkou kvalitu a touhu uspět.

Chorvatsko - Rakousko 1:0, - Německo 2:1, Polsko 1:0.
Turecko - Portugalsko 0:2, - Švýcarsko 2:1, - Česká republika 3:2.

Tip redakce 1:0.

Jiří Šimánek: "Druhý zápas mezi Chorvatskem a Tureckem podle mě skončí vítězstvím Chorvatů. V základní skupině hráli Chorvati dost dobrý fotbal a myslím si, že s Tureckem nebudou mít žádný větší problém. Dávám jedničku."

NIZOZEMSKO - RUSKO (sobota 20.45)

Nizozemsko se svými výkony v základní skupině pasovalo do role jednoho z největších favoritů na zisk evropského titulu. Stejně jako Chorvatsko nebo Španělsko neztratili "tulipány" ani bod a vezou se na vlně euforie. Navíc ofenzivní fotbal svědčí i divákům, a proto jsou svěřenci Marco van Bastena na turnaj téměř v domácím prostředí. Tento souboj bude pikantní pro kouč Guuse Hiddinka. Lodivod sborné povede Rusko proti svým krajanům.

Nizozemci postoupili nejrychlejší možnou formou. Porazili velikány Itálii i Francii a jejich cesta je zatím neskutečně hladká. Jejich soupeř, Rusko, které vybojovalo postup pro mnohé překvapivým vítězstvím v posledním utkání skupiny nad Švédskem, nemá co ztratit.

Podle veškerých předpokladů by měli Nizozemci bez problémů postoupit mezi nejlepší čtyři. Hiddink je ale vyhlášený stratég a dokázal už na velkých turnajích dovést k úspěchu třeba týmy Jižní Korey nebo Austrálie. Mohlo by se mu to podařit i na Euru s Ruskem?

Nizozemsko - Itálie 3:0, - Francie 4:1, - Rumunsko 2:0
Rusko - Španělsko 1:4, - Řecko 1:0, - Švédsko 2:0.

Tip redakce 3:1


Jiří Šimánek: "Holanďané zatím hrají nejkrásnější fotbal na šampionátu. Doufám, že v tomhle zápase padne hodně gólů a oni vyhrají a postoupí dál. Můj tip je bez váhání jednička."

ŠPANĚLSKO - ITÁLIE (neděle 20.45)

Španělé čekají na úspěch na velkém turnaji už dlouhá léta. Mistrovství Evropy vyhráli jedinkrát, v roce 1964. O dvacet let později podlehli ve finále Platiniho Francii. Od té doby neměli nikdy tak dobře nakročeno jako letos. Podle mnohých odborník ne Portugalsko, Nizozemsko či Německo, nýbrž Španělsko je tím největším favoritem turnaje. Soupeřem borců zpod Pyrenejí budou mistři světa z Itálie. Na turnaji nepůsobí úplně jistě, ale ze skupiny smrti se probili. Až nyní se ale ukáže jejich pravá síla.

Svěřenci kouče Aragonese se ve skupině spoléhali na kanonýra Villu a ofenzivní fotbal. Tři výhru ve třech utkáních jsou jasným důkazem, proč Španělé kralovali skupině D. Itálie měla do posledních minut duelu s Francií strach o to, zda postoupí. Rumunsku stačilo uspět s již jistým postupujícím, Nizozemskem. Sqaudra Azzura měla nůž na krku, ale letos trapné Francouze přejela a i díky "Oranjes" postoupila.

Vzhledem k dosavadnímu vývoji turnaje mají všechny trumfy v rukou Španělé. A navíc... Kdo by si nepřál semifinále Nizozemsko - Španělsko?

Španělsko - Rusko 4:1, - Švédsko 2:1, - Řecko 2:1.
Itálie - Nizozemsko 0:3, - Rumunsko 1:1, - Francie 2:0.

Tip redakce 4:0

Jiří Šimánek: "Abych řekl pravdu, hra Itálie se mi zatím na evropském šampionátu nijak zvlášť nelíbila, proto si myslím, že ze souboje se Španělskem odejdou Italové poražení. Klidně bych si vsadil jedničku."

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....