Banes Motor České Budějovice
13.06.2008, Roman Šperňák

HC MOUNTFIELD a fotbal. Jak na tom hráči jsou?

Č. B u d ě j o v i c e – Nejlepším fotbalistou je Šimánek, Česko hraje na to, na co má a favoritů na vítězství na mistrovství Evropy je spousta. Hráče HC MOUNTFIELD sice živí hokej, ale hrají a sledují i fotbal. V rámci letní přípravy už sehráli tři utkání a ani jednou neprohráli. Tentokrát remizovali 3:3 na hřišti Bavorovic. Kromě toho se pravidelně divájí i na mistrovství Evropy a každý favorizuje na zlato někoho jiného.
Přátelské fotbalové zápasy jsou neodmyslitelnou součástí letní přípravy každého hokejového celku. Nechybí ani v v plánech extraligových hokejistů HC MOUNTFIELD. Oproti minulým létům však letos fotbalových střetnutí přibylo a v tréninkovém plánu mají přesně zakotvené místo. Hokejisté nazouvají kopačky každý čtvrtek v podvečer. Naposledy se změřili síly s účastníkem krajského přeboru Bavorovicemi a sehráli dobrou partii. Remízovali 3:3.

Hráči Bavorovic byli zatím nejsilnějším protivníkem, s nímž se při letních fotbalových zápasech hráči HC MOUNTFIELD střetli. Po dvou vítězstvích nad týmy z I. A třídy Lišovem a Rudolfovem, sehráli vyrovnaný duel i nyní. Znovu potvrdili, že fotbal jim není cizí, i když kulatý nesmysl neovládají tak dokonale jako černý puk. V některých momentech třeba chyběla větší technika nebo větší rychlost, ale v silových osobních soubojích si hráči Bavorovic na své soupeře nepřišli. Díky brance René Vydareného a dvěma zásahům Radka Dudy Jihočeši uhráli remízu 3:3, s níž byli po zápase všichni spokojeni.

Utkání bylo sice konkurencí k televiznímu střetnutí mistrovství Evropy mezi Německem a Chorvatskem, přesto si na stadionek Bavorovic u cyklostezky směrem na Hlubokou našly cestu zhruba dvě stovky diváků. I ti hokejisté, kteří se na trávník nedostali, seděli u hřiště a drželi palce svým spoluhráčům.

Ján Mucha už od mala fandí Němcům

Ve stoperské dvojici s Tomášem Frolem tvrdil muziku Ján Mucha, hokejovým povoláním také obránce. Svoje soupeře s klidem obíral o míče a nebál se ani rozehrát nebo s balonem u nohy vyjet a podpořit své spoluhráče v útoku.

Jano, jaký máte k fotbalu vlastně vztah?
No, po dobu letní přípravy to občas hrajeme. Žádná velká technika tam sice není, ale se soupeři si to dokážeme oběhat. Musím však říct, že pár dobrých hráčů v týmu máme a ty by se ani na téhle úrovni rozhodně neztratili.

Kdo je podle vás nejlepším fotbalistou v současném kádru HC MOUNTFIELD?
Jirka Šimánek to hraje dobře a v dnešním zápase proti Bavorovicím si to tam taky pěkně oběhal Radek Duda a dal dva góly.

Sledujete fotbal jako fanoušek, třeba v televizi?
Sleduju, to určitě ano. Hlavně teď, když je mistrovství Evropy nebo když jsou podobné velké turnaje.

Slováci se na mistrovství Evropy nedostali i vinnou dvou porážek v kvalifikaci s Českem. Jak se vám zamlouvají v současné době výkony Česka?
No já jsem viděl jen utkání proti Portugalsku. Tam hráli v prvním poločase dost dobře, ale ve druhém už na soupeře asi nestačili. Myslím si, že mají na to, aby postoupili ze skupiny.

Kdo je pro vás favoritem na vítěze celého turnaje?
Já už od mala fandím Německu, takže jim fandím i na tomhle turnaji. Mohly by to vyhrát. (Poznámka: V tu chvíli ještě nebyl znám výsledek zápasu Německo – Chorvatsko).

Portugalci dojdou daleko, říká Jakub Kovář

Na levém kraji zálohy se v přátelském duelu v Bavorovicích představil brankář HC MOUNTFIELD Jakub Kovář. Dá se říct, že kraj hřiště mu patřil. Byl často u míče, hýřil aktivitou. Nebál se s míčem přejít přes soupeře, stejně jako mu nedělalo problémy se s unikajícím protihráčem vrátit a pomoci obráncům. Dostal se i do koncovky, ale jeho pokusy tentokrát končily vedle branky soupeře.

Jakube, jaký máte k fotbalu vlastně vztah?
Já jsem docela dlouho fotbal hrával, takže si myslím, že do míče trochu kopnout umím. Třeba dneska jsem tam měl pár střel, ale dost mi to lítalo nahoru. Dá se říct, že zrovna dneska proti Bavorovicím nebyl ten výkon nic moc.

Kdo je podle vás nejlepším fotbalistou v současném kádru HC MOUNTFIELD?
Jirka Šimánek. To je talent na všechny sporty, takže fotbalu tady u nás šéfuje on.

Sledujete fotbal jako fanoušek, třeba v televizi?
Určitě. Teď probíhá mistrovství Evropy a na to se koukám.

Jak se vám zamlouvají výkony Česka?
Já myslím, že to není nijak hrozný. Hrají asi to, co jsme všichni čekali. Náš tým je teď bez větších opor a asi hrají to, na co zrovna mají.

Kdo je pro vás favoritem na vítěze celého turnaje?
Daleko půjdou určitě Portugalci. Dobře vypadají i Holanďani a uvidíme, jak na tom budou Francouzi s Italama po druhých zápasech ve skupině.

Já a fotbal? Nic moc, směje se René Vydarený

Bez kvalitního útoku se neobejde žádný tým, pokud chce uhrát solidní výsledek. V zápase v Bavorovicích útok plnil svou funkci. Jeden z hrotů výběru kouče Ernesta Bokroše Radek Duda dal dva góly a potvrdil, že má čuch na branky nejen na ledě, ale i na trávníku. Další forvard René Vydarený podle svých slov hrál v útoku jen proto, aby nepřekážel, ale jednu branku dal, tak neměl důvod být nespokojený.

René, jaký máte vlastně vztah k fotbalu?
Nic moc. (úsmívá se).

Ale gól jste proti Bavorovicím dal…
Ale spálil jsem asi tři další tutovky, takže to nebylo nic moc. Nikdy jsem to neuměl moc dobře hrát, a proto také hraji v útoku, abych nikomu na hřišti nevadil.

Kdo je podle vás nejlepším fotbalistou v současném kádru HC MOUNTFIELD?
Myslím si, že asi Jirka Šimánek. On to dokáže hrát tak nějak celoplošně.

Sledujete fotbal jako fanoušek, třeba v televizi?
To jo. Hlavně koukám na Ligu mistrů, a když je nějaký turnaj jako je nyní mistrovství Evropy i na to se koukám. Na Euro se dívám radši než na mistrovství světa. Jsou tu lepší zápasy.

Slováci se na mistrovství Evropy nedostali i vinnou dvou porážek v kvalifikaci s Českem. Jak se vám zamlouvají v současné době výkony Česka?
První zápas nebyl nic moc, ale včera podali lepší výkon. Bohužel nebodovali. Snad se zlepší.

Kdo je pro vás favoritem na vítěze celého turnaje?
Moji favoriti jsou Holanďané, ale oni vždy super odehrají skupinu a pak to pokazí. Ale nejvíc to přeji Holanďanům.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....