Banes Motor České Budějovice
26.04.2002, David Lukeš

Barinka by to za rok rád zkusil za mořem

Jas, s kterým Michal Barinka dokázal na konci letošní hokejové zimy zazářit, je dalším důkazem o produktivitě jihočeské líhně talentů. V listopadu si vytrpěl nepříjemné zranění, aby se po sezóně mohl pyšnit členstvím v kádru A-týmu HC ČB a hlavně bronzovou medailí z MS "18" na Slovensku, k níž lvím dílem přispěl. "Z turnaje mám dobrý pocit," svěřuje se teprve 17-tiletý obránce.
Milan Michálek je podle svých slov za medaili rád, ale netajil své zklamání, protože ke zlatu byl jenom krůček. Jak to bereš Ty?
To zklamání tam určitě bylo, protože jsme všichni mysleli na první místo a nevyšlo to jenom kvůli jedné třetině s Ruskem.

V tom utkání s Ruskem jste ve 2. třetině během deseti minut dostali tři branky a skóre se točilo z 2:1 pro nás na 4:2 pro Rusy. Proč?
Rusové nám dali rychle tři góly a nám se to vymklo z rukou. V poslední třetině jsme se ještě snažili, ale už to nešlo...

V 8 zápasech jsi dosáhl úspěšnosti 4+2 a to pouze s 6 trestnými minutami. To je na obránce výborná bilance. Jsi se svým účinkováním na šampionátu spokojen nebo Ti něco kazí radost?
Z turnaje mám celkově dobrý pocit, jenom jsme mohli dostat míň gólů.

Míň gólů... Věděl bys tedy, jak jsi na tom byl se statistikou +/- bodů?
Nevím to přesně. Slavné to ale asi nebylo. S Norskem jsme dostali tři góly, byly to rány od modré čáry, jinak všechny ostatní zápasy byly v pohodě.

V přesilovce jsi zaznamenal asistenci, při hře 4 na 4 dokonce skóroval. Dostával jsi od trenérů na přesilové situace hodně důvěru?
Dostával. Byli jsme druhá přesilovková pětka, takže jsme na ně hodně chodili.

V juniorské extralize jsi při přesilovkách i mimo ně nasbíral spoustu bodů. Dá se tedy říct, že střílíš rád...
:-) Střílím hodně rád, když můžu, tak to tam napálim a ono to tam spadne.

V zápase se Slováky jsi ale třeba dal branku z brejku...
Ujel jsem z trestné lavice a šel na prostředek.

Na šampionátu jste měli téměř 96-procentní úspěšnost při oslabení a byli v této herní situaci nejlepší.
Oslabení se nám hodně povedly. Byla to jedna z nejlepších věcí, co nám tam vyšla, že jsme skoro všechna oslabení ubránili.

Přitom jste byli druhým nejtrestanějším celkem mistrovství. Hráli jste tak tvrdě?
Nebylo to tak tvrdý, ale rozhodčí měli jiný metr, než u nás v juniorské extralize. Trestali skoro všechno. Podle mě naše hra neodpovídala počtu vyloučení, rozhodčí na nás byli občas hodně přísný.

Rozhodl jsi svojí brankou utkání s Amerikou. Byli jste však prý lepší a mohli vyhrát vyšším rozdílem, což by v konečném účtování hrálo roli...
Měli jsme dost šancí. Oni sice taky, ale nám výborně zachytal gólman Lukáš Mensátor. Celkově jsme ale byli lepší a jsem rád, že to tam spadlo zrovna mně.

Po utkání s USA se strhla hromadná bitka. O co tam šlo?
Američani neudrželi nervy na uzdě. Byla to jejich první porážka, oni do té doby procházeli turnajem jako nůž máslem.

Tu bitku jste údajně vyhráli...
Stáli jsme všichni za sebou a měli docela navrch.

Ruský útočník Alexandr Ovečkin dosáhl v 8 zápasech neuvěřitelné bilance 14+4. Potkal ses s ním na ledě? Jaký jsi z něho měl pocit? (V utkání s námi 1+0, pozn. aut.)
Na ledě je to skoro nenápadný hráč. Když se po zápase ale člověk podívá na statistiku, tak kouká, že dal třeba 3 branky a na dvě nahrál. Nebyl vidět, ale je to hráč, který dokáže dát gól. Má tvrdou střelu zápastím a je včas na pravým místě.

Jak jsi v Piešťanech trávil volný čas?
Času bylo hodně málo. Měl jsem tam rodinu, jíž jsem se snažil věnovat, jinak toho času opravdu moc nebylo.

Jaká hrála u vás v kabině muzika?
:-) Tam se hrálo všechno. Co bylo, to se pouštělo.

V listopadu jsi utrpěl hodně nepříjemné zranění (protržená slezina). Jak se nyní cítíš?
Teď už je to hodně v pohodě. Chtěl bych na to zapomenout.

Dá se říci, že po celou sezónu o Tobě širší hokejová veřejnost nevěděla. Potom ale přišel zápas ve Znojmě a další dva vydařené zápasy v seniorské extralize a trenér Liška Tě označil za člena kádru svého týmu. Teď takhle úspěšný šampionát. Určitě Tě nemine draft, v jakých barvách si maluješ svojí budoucnost?
Příští sezónu chci odehrát v Budějicích, sehrát co nejvíc zápasů za chlapy a hlavně bez zranění. Kdyby to bylo všechno v pohodě, rád bych to už za rok šel zkusit za moře.

Šampionát se Ti vydařil. Zaznamenal jsi zájem o svojí osobu ze strany skautů týmů NHL?
Skauti se ozvali už před turnajem. Na turnaji mi říkali, že spíš se mnou budou chtít mluvit až po mistrovství a že se mi ještě ozvou.

Děkuju, hodně štěstí a hlavně žádný zranění!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....