Banes Motor České Budějovice
13.04.2002, David Schlegel, Bratislava

Babka přichází do Budějovic za svým nejlepším kamarádem

První velkou posilou Českých Budějovic pro nadcházející sezónu je kapitán Slovanu Bratislava, obrovitý obránce Daniel Babka. Ve čtvrtek vstřelil vítězný gól šestého finále Slovanu se Zvolenem a získal do své sbírky třetí titul mistra republiky. "Počkejte, nakrájím dort a přijdu za vámi," říkal asi hodinu po zápase v šatně Slovanu
Odchovanec martinského hokeje již vybojoval jeden titul s Košicemi a před dvěma lety triumfoval se Slovanem. Letos dovedl bratislavský klub k titulu poprvé jako kapitán. Navíc vstřelil vítězný gól zápasu. Jenže ne všechno bylo od začátku tak růžové. Již v 1. minutě udělal při přesilové hře hrubou chybu a Luděk Krayzel svůj samostatný nájezd proměnil. "Mám radost z toho, že se mi tu chybu nakonec podařilo odčinit. V tu chvíli mi nebylo moc dobře po těle," vracel se k právě skončenému zápasu.

Slovan nebyl v sérii se Zvolenem favoritem. Zvolen ve čtvrtfinále ani v semifinále neprohrál ani jedno z osmi střetnutí, Slovan měl na kahánku již ve čtvrtfinále s Liptovským Mikulášem a trápil se i v semifinále. "Během série s Liptovským Mikulášem padala v šatně i tvrdší slova, ale jak se nakonec ukázalo, tak na úrodnou půdu. Mužstvo se zformovalo a ve finále jsme působili jako kompaktní tým, který táhne za jeden provaz. Za ten vítězný pocit ty problémy stály," říkal spokojeně. "Jsem hrozně šťastný, že jsme vyhráli. Je to výsledek velmi tvrdé práce. Už před sezónou bylo jasné, že v mužstvu nebudou nějaké příliš výrazné individuality a že to budeme muset vybojovat jako tým. Dokázali jsme se i vyhrabat z krize, která na nás přišla po olympiádě," hodnotí sezónu svěřenec trenéra Miloše Říhy, který triumf nad Zvolenem označil za své největší vítězství v kariéře.

Slovenští novináři neměli o tom, že Daniel Babka právě sehrál za "belasé" svůj poslední zápas a přestupuje do Českých Budějovic, ani tušení. Mnozí byli velmi zaskočeni a nevěřili. Podlomili tak trochu i mou víru... Babka však českobudějovické fanoušky uklidnil. "Na Slovensku se o tom ještě neví, ale opravdu budu hrát od příští sezóny v Českých Budějovicích. Hrozně se tam těším. Už jsem tam byl na tři zápasy před dvěma roky a moc se mi tam líbilo," vzpomíná a evidentně pookřeje při debatě o jižních Čechách. "Jedním z hlavních důvodů mého odchodu na jih Čech jsou pánové Pařízek a Liška. Vím, že se v Českých Budějovicích rodí nové silné mužstvo a moc mě láká se něčeho takového účastnit. I kvůli tomu jsem moc rád, že se nám tady podařilo vyhrát a mohu do Čech odcházet s dobrým pocitem. Hráči v Českých Budějovicích spolu vytvářejí výborný kolektiv a hrajou dobrý hokej. Parta v mužstvu je pro mě hodně důležitá," říká a po chvilce se svěří s tím, odkud bere informace o tom, jak to v klubu vypadá. "V Českých Budějovicích hraje můj nejlepší kamarád Peter Bartoš. Dalo by se říci, že jsme kamarádi na život a na smrt. S ním si často volám a hodně si spolu povídáme o všem možném."

Babka s Bartošem pocházejí z jedné hokejové líhně - Martina. "Jsem o dva roky starší, takže jsme spolu v mládežnických kategoriích nehráli. Nejvíce jsme se skamarádili na vojně v Trenčíně a od té doby si voláme, taháme to spolu a podporujeme se v těžkých i příjemných chvílích," vypráví sympatický pilíř zadních řad, který si od svého angažmá hodně slibuje. "České Budějovice čeká cesta vzhůru, jsou zatím jen na začátku cesty, ale snad neřeknu nic přehnaného, když povím, že bych se určitě chtěl dostat s týmem v příštím roce do play-off."

Jedno je však jisté. Tak fantastická atmosféra, jaká panovala ve čtvrtek na Slovaně, ho v Českých Budějovicích přinejmenším na začátku jeho angažmá určitě nečeká. Diváci vytvořili hostům doslova peklo, jako o život pískali při každém dotyku Richarda Šechného, největšího slovenského zklamání z olympiády, s pukem, rozhodčí se bál písknout do píšťalky a management zvolenského klubu vyhnali "deštěm" piva ze svých sedadel. A kromě toho hnali své miláčky dopředu po celých šedesát minut. "Jsem na komornější prostředí zvyklý z Košic. Tam se vejde na stadion jen asi 2 000 lidí. Diváci dnes opravdu byli skvělí, ale přes sezónu na Slovan moc lidí nechodilo a když se nám nedařilo, tak nám hodně nadávali. Navíc si myslím, že v Českých Budějovicích po přestavbě stadionu lidi na hokej chodit budou," říká nová posila HC České Budějovice Daniel Babka v exkluzivním rozhovoru pro českobudějovické webové stránky.

Přes Babkovy vynikající výkony ve finálové sérii ho trenér Ján Filc nepozval na reprezentaní soustředění. Ze Slovanu si vybral jiné dva obránce - Radoslava Hecla a Babkova spoluhráče z obranné dvojice Jána Tabačka. Defenzívu Slovenska vyztužuje také českobudějovický obránce Ladislav Čierny.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....