Banes Motor České Budějovice
12.04.2002, David Lukeš

D. Babka: Porod byl těžký, ale dítě je zdravé!

Všem výběrům budějovckého HC již sice soutěžní část sezóny definitvně skončila, příznivec jihočeského hokeje přesto ještě nemůže ulehnout k letnímu spánku. Ačkoli se bude brzy měsíc duben lámat do své druhé poloviny, hráči, kteří mají co do činění s budějovickým hokejem, o sobě dávají za hranicemi republiky pořádně vědět.
Včera bylo na Slovensku rozehráno mistrovství světa hráčů do 18 let. HC ČB na něm má tři želízka v ohni. Budějovické odchovance Milana Michálka a Michala Barinku, slovenský dres s bílým křížem na redém poli bude oblékat Ján Mucha. Shodou okolností se všichni tři potkali na ledě při včerejším vítězství českého výběru nad Slováky v poměru 5:1 a mladí Jihočeši se na něm výraznou měrou podíleli.

Milan Michálek vstřelil úvodní branku zápasu již ve 36. vteřině, když si najel po pravém křídle a pohlednou střelou pod horní tyčku zakončil akci dalších extraligou protřelých bojovníků ze Vsetína Jiřího Hudlera a Ondřeje Němce. Mladí Češi soustředěně budovali svůj náskok a tak již za stavu 4:0 se ve 43. minutě nechal vyloučit Michal Barinka za faul loktem. Slováci svou výhodu nezužitkovali, naopak si nechali vracejícího se Barinku ujet a ten coby obránce v poněkud netradiční situaci svůj nájezd suverénně proměnil. Slováci pak udělali radost téměř 2 600 diváků na piešťanském zimním stadionu až v poslední minutě, kdy uzavřeli skóre zápasu. Naše mladíky čeká již dnes od 13:00 utkání s Nory a ve skupině se ještě utkají s Německem, Kanadou a obhájci titulu Rusy.

Na Slovensku se však ve čtvrtek bojovalo nejen na poli dorosteneckém, včerejší večer na ZS J. Nepelu v Bratislavě totiž uzavřel kapitolu s názvem BOSS Extraliga 2001/2002. V šestém zápase finálové série mezi Slovanem a HKM Zvolen rozhodli domácí o tom, že se příští sezónu budou honosit titulem úřadujících mistrů Slovenska. Výrazně k tomu přispěl i v příštím roce možná budějovický obránce Daniel Babka. Ten v 21. minutě vypjatého duelu využil nerozchytanosti druhého zvolenského gólmana a poměrně lehkou střelou od modré vystřelil Slovanu nejen vedení 2:1, ale i mistrovský titul, čímž rozjásal téměř 8 000 fanoušků. Jak se totiž nakonec ukázalo, byla to branka vítězná, neboť Slovan v zápase zvítězil 4:1 a celou sérii pro sebe získal v poměru 4:2. Nebyla to ovšem cesta lehká. Nejtěžší chvilky si bratislavané prožili již ve čtvrtfinále s L. Mikulášem, které se protáhlo do sedmého utkání a ani o dalších dvou sériích s Košicemi a Zvolenem, jež shodně skončily na zápasy 4:2, se nedá mluvit jako o procházce růžovým sadem. Dokazuje to i Babkův pozápasový komentář: "Rozhodla obrovská vnitřní síla našeho mužstva. Byl to těžký porod, ale dítě je zdravé!"

Centr Filip Turek válčí v baráži švédské nejvyšší soutěže o zachování ligové příslušnosti pro slavný AIK Stockholm. AIK začal prolínací soutěž, jíž naplnily dva celky z Elitserien a čtyři nejlepší z druhé nejvyšší soutěže, poměrně tragicky a nyní zoufale dohání ztrátu. Ta na třetím (nepostupovém) místě na první dva týmy (Timra a Leksand) činí čtyři body, přičemž do konce soutěže zbývají již pouhá tři kola. Životně důležitý duel hraje dnes AIK v Leksandu a pokud prohraje, může to znamenat stop jeho nadějím na záchranu. Turek za svůj tým bojuje jako lev, čemuž nasvědčují jeho osobní statistiky - v sedmi zápasech nasbíral 6 bodů za tři branky a stejné množství asistencí a připsal si navíc 4 plusové body.

Případný sestup by ve Stockholmu brali s nevolí, na jihu Čech by ale mohlo panovat veselí. Otázka návratu Filipa Turka by dostala nový rozměr a lze předpokládat, že linky z jižních Čech do Švédska by chladnými nezůstaly.
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....