Banes Motor České Budějovice
22.03.2002, David Lukeš

Junioři perspektivu mají

Dorostenci HC ČB se letos dokázali probojovat do finálové skupiny extraligy, junioři se dokonce připravují na očekávanou finálovou sérii s Pardubicemi. Budějovické hokejové mládí bylo součástí mého posezónního rozhovoru s generálním manažerem HC ČB ing. Jaroslavem Pařízkem. "S našimi mladými hráči počítáme," zní rozhodně z vedení klubu.
Jaroslav Pařízek III.: Mládež

Jaroslav Pařízek svojí úvodní myšlenku ihned rozvádí: "Filozofií našeho klubu je vychovávat mladé hráče, zařazovat jich co nejvíce do 1. týmu a smluvně je co nejdříve podchytit, aby nemohli odejít do jiných klubů v Čechách a v Evropě, pouze do NHL, čemuž my zabránit nemůžeme. Ze zámoří navíc dostaneme odstupné, které je díky nové dohodě mezi vedením NHL a IIHF poměrně slušné (za hráče v 1. kole draftu 200 000 dolarů, za hráče v dalších kolech 120 000 dolarů, pozn. aut.)."

Věrohodnost předchozích slov doloží pohled na soupisku letošního A-týmu. Snad třetina hráčů dvacítku let života buď nepřekročila nebo jí přesáhla jen těsně. Důvodem byl, jak již Jaroslav Pařízek podotknul dříve, masivní odchod zkušených hráčů před touto sezónou. Příčiny tohoto stavu manažer HC ČB již vysvětlil nesčetněkrát, já se tedy radši ptám, jak se mu mladíci v letošní seniorské extralize líbili? Společně se shodujeme, že naše juniory lze rozdělit do tří skupin. V té první se nachází

Jiří Novotný a Milan Michálek

Oba byli hodně vidět, nebáli se ani výraznějšího prosazení v kanadském bodování týmu. Zatímco subtilní Michálek nadchl především perfektním citem pro hru a technickými kousky, kdy si dokázal vychutnat takové osobnosti, jako Břízu či Adama Svobodu, Novotný díky robustní postavě předvedl dobrý tah na branku a důraz před ní. Michálek si svou první ligovou branku připsal 30. 11. 2001 na Spartě. Body týmu nepřinesla, ale Milanovi bylo tenkrát neuvěřitelných 16 let a 358 dní!"Oba využili toho, že jsme před sezónou ztratili 3 centry. Tyto posty zaujali právě Novotný s Michálkem, k nim ještě v průběhu sezóny přibyl Petr Kořínek," vysvětluje Pařízek. Jaká je situace okolo setrvání obou hráčů v Budějovicích? J. Pařízek: "Zatímco Milan by měl zůstat, Jirka se vyjádřil v tom smyslu, že by to za mořem chtěl zkusit. Je především otázka, s čím přijde Buffalo, zda ho budou angažovat. Pokud přijdou s takovou nabídkou, jakou oslovilo Colorado Vencu Nedorosta (3 mil. USD/3 roky + 1 mil. podp. bonus, pozn. aut.), neudrží ho v Budějovicích nic. Myslím si, že by Jirka měl rok počkat, protože podle mého názoru ještě není komplexním hráčem. Chybí mu především síla. Jsem přesvědčen, že za rok mohou oba dosáhnout minimálně úrovně Venci Nedorosta. S Jirkou jsem na toto téma mluvil a myslím, že je dost rozumný." Pokud by však Jirka Novotný doopravdy v létě "emigroval" do Buffala, budějovický klub by se finančně zahojil, neboť Novotný byl draftován v 1. kole, totéž se čeká, že letos potká Michálka. "Přesto bych byl radši, kdyby oba ještě ten rok zůstali," prozrazuje své přání J. Pařízek. Podle jeho slov mají jinak oba platné smlouvy do roku 2004.

Vondrka, Hřebejk, Řehoř, Hlávka

Druhá skupina mladíků. Tito hráči letos pravidelně nastupovali v A-týmu HC ČB, přesto se tak, jako dva výše zmínění, prosadit nedokázali. Podle Jaroslava Pařízka jde o mladíky s perspektivou zařazení do letní přípravy. "Záleží jen na nich, jak se šance chytnou. Máme teď silné ročníky, takže je z čeho vybírat. Náš juniorský tým je kvalitní, jde v podstatě o hráče, kteří před pár sezónami vybojovali titul dorostenecký a já věřím, že tito kluci budou budovat seniorský tým," nepřímo připomíná nastávající vrchol sezóny kolektivu trenérů Tlačila a Šrámka. Pro úplnost - Hlávka má smlouvu do roku 2003, Vondrka s Řehořem do roku 2004, Hřebejk by měl barvy budějovického klubu hájit dokonce ještě sezóny tři.

Lála, Žákovský, Kostourek, Květoň, Krejčí a "spousta dalších"

Mladí hráči, kteří buď letos na pár zápasů do seniorské extraligy nahlédli nebo jí mají podle Jaroslava Pařízka perspektivu hrát a doplňuje: "To je na trenérech, koho si vyberou. Kluci musí pochopit, že se nic neděje, pokud nepůjdou do přípravy s prvním týmem. Tam žádnou tragédii nevidím, protože i junioři trénují velmi kvalitně." Pařízek nezapomíná dodat, že přechod do seniorů musí být citlivý a poměr mladých a starších hráčů vyvážený.

Určitě by ale nebylo dobré zapomenout na další talenty. Michal Barinka se znamenitě chopil svojí šance, když na poslední zápasy extraligy převzal úlohu Patrika Hučka, s nímž má společné i číslo na dresu - 61. "Michal jde do přípravy s áčkem," prozrazuje naděje mladého beka budějovický manažer. Není to ale překvapení, neboť trenér Liška se po posledním zápase sezóny vyjádřil v tom smyslu, že s Barinkou počítá. Lukáš Chaloupka je na tom stejně jako Barinka. Probojoval se do A-týmu a půjde s ním i do přípravy. Ján Mucha je členem slovenské juniorské reprezentace, v Budějovicích mu to také šlape. Smlouvu má do roku 2004. "Až mu bude dvacet, uvidíme," dodává lakonicky Jaroslav Pařízek, který neopomene připomenout, že i další mladý bek Tomáš Tupý je také členem reprezentačního výběru, tentokrát českého.

Jak je vidět, budějovický hokej má kam sáhnout. Jaroslav Pařízek zdůrazňuje a zároveň opakuje: "Záleží pouze na nich, jak se své šance chopí!"


J. Pařízek I.: Sezóna
J. Pařízek II.: Hráči

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....