Banes Motor České Budějovice
28.02.2002, Aleš Rod

Dorost již šanci na play-off ztratil, buduje se tým na příští sezónu

Dorostenecký celek jihočeské metropole, který se pod vedením trenérů Milana Stárka a Františka Čecha dokázal probojovat do nástavby hokejové extraligy, bohužel nezasáhne do dalších bojů v play-off...
Veškeré vyhlídky na postup do bitvy o titul se mladíkům rozplynuly po reprezentační přestávce, kdy mládežnické výběry ČR brázdily turnaje v Evropě. Jihočeši totiž nastoupili ke čtyřem zápasům a nezískali v nich ani bod. “Je to tak, ale již předtím nám bylo jasné, že probojovat se dál bude velice obtížné. Ještě k tomu se zranili dvě opory, obránce Mušák a šikovný útočník Mertl, proto jsme už v těchto utkáních nasazovali hráče ze žáků, aby se otrkali,” říká Milan Stárek. Nad ztracenými duely si prý v dorostu hlavu nijak nelámou. “Samozřejmě, lepší by bylo postoupit. Ale ostatní mužstva jsou silná, i když si myslím, že až na pár vyjímek jsme se všemi hráli vyrovnaně. Za daných okolností nám jde především o vybudování kádru pro příští sezónu.”

Podle ohlasů si nově příchozí tváře v týmu vedli dobře. Nutno totiž podotknout, že hokejový přestup ze žáků k dorostu je v kariéře hokejisty tou nevětší změnou. “Ano, kluci nehráli špatně. Slabší výkony podávali brankáři a i v obraně se objevilo pár okýnek, proto jsme dostali dost gólů. Ale jinak byli zápasy herně vyrovnané,” dokládá kouč.

V příštím roce všichni hráči s ročníkem narození 1985 přejdou do věkové kategorie juniorů. Dorostenečtí trenéři proto hledají náhradu a k tomu jim ještě poslouží zbývající tři utkání v extraligové soutěži. “Nějaké hráče jsme již vyzkoušeli, jde především o ročníky 1987. V minulých zápasech nebo i během sezóny se kluci jako Kašpárek, Kuchejda, Salák, Martin Hanzal, Marek, Hazuka nebo Slavík dostatečně seznámili s dorosteneckou hrou a podle mě budou příští sezónu schopní hrát,” uvažuje Stárek.

Nejbližší možnost je hned dnes, kdy na jih Čech zavítají hokejoví talenti ze Vsetína. V prvním vzájemném utkání se Jihočechům na valašsku dařilo a odvezli si dva body. “Tam jsme hráli opravdu dobře, chtěli bychom zvítězit i tady. Oni však musí udržet svou pozici ve čtyřce o play-off, takže motivaci mají ohromnou. My chceme hrát dobrý hokej, takže uvidíme,” přemítá Milan Státek nad dnešním měřením sil.

A co bude s “jeho ovečkami” v juniorech? To trenér říci nedokáže. S juniorským týmem, vedeným sehranou dvojicí Tlačil-Šrámek již pár letošních dorostenců zkušenosti má. K utkáním vcelku pravidelně nastupoval reprezentační obránce Macháček, několikrát naskočil i Petr Ficek. “Ano, ale i další kluci s nimi trénují, například Bendík, Kolář, Jiří Hanzal, Vomela či před svým zraněním Mušák,” jmenuje dorostenecký lodivod. Jeho svěřenci tam jistě v takové míře nedostanou šanci seznámit se s hokejem ve starší kategorii jako jejich mladší spoluhráči ze žáků. “V juniorech je to samozřejmě obtížnější. Mužstvo Jana Tlačila patří k suverénům soutěže a je jedním z kandidátů na mistrovský titul. Proto nejde vzít pět nováčků a strčit je do sestavy, tak jak to děláme my,” krčí Milan Stárek rameny. “Každopádně z juniorů po sezóně hráči odejdou a místa se tam uvolní. Takže kluci se mají o co poprat,” dodává z úsměvem.

Podle zákulisních informací by měla první ledová plocha “mrznout” do 17. Března, pak se jako každý rok rozpustí a začnou práce na dokončení rekonstrukce stadiónu. Trenéři tudíž ještě nemají jasno, jak to bude s tréninkovými podmínkami. “Ledová plocha na druhém stadionu by měla ještě být, takže snad budeme moct ještě bruslit. V dubnu máme jet na turnaj pořádaný pražskou Slavií, takže uvidíme” plánuje Milan Stárek. A v květnu pak začne další fáze hokejové sezóny, všemi hráči “oblíbená” letní příprava…

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....