Banes Motor České Budějovice
23.01.2002, David Lukeš

Jaroslav Pouzar jubileum oslavil pěti góly

Jak jsme již dříve avizovali, v úterý večer oslavila významné životní jubileum legenda budějovického hokeje Jaroslav Pouzar. Popřát mu přijeli nejen bývalí trenéři, spolu i protihráči, ale například i šéf českého hokeje Karel Gut.
Stadion pohříchu zaplněný více než na extraligových zápasech vzpomínal s notnou dávkou nostalgie, když se v dresu domácího Motoru proháněly takové legendy, jako již zmiňovaný Jaroslav Pouzar, Čech, Pařízek, Tlačil, Vondrka, Hejna, Ťoupal, v brance chytal Ladislav Gula. Do role "reprezentačních soupeřů" se převtělili Pěnička, Dudáček, Jeřábek, Hübl, Válek, Knotek, Kokrment a další. V polovině zápasu (hraného na tři třetiny po 15, 15 a 20 minutách) se do dresu se lvíčkem na prsou převlékl i sám oslavenec a od té doby začali mít reprezentanti navrch. Nic už nepomohl Pouzarův návrat k Budějičákům v poslední třetině.

O branky však včera určitě nešlo, i když hráči v rudém zápas rozhodně nepodcenili a starou gardu Motoru porazili. Šlo hlavně o to vzdát hold hráči a kamarádovi, který kromě olympijského triumfu a titulu pro mistra domácí nejvyšší soutěže dosáhl na všechny pocty, kterých může hokejista dosáhnout. Pokud bychom měli jen v krátkosti shrnout úspěchy hokejového života Jaroslava Pouzara, pak v naší nejvyšší soutěži odehrál 12 ligových sezon, v nichž vstřelil 289 branek (1. místo v historii klubu), v roce 1978 se stal králem ligových kanonýrů, v sezoně 1980-81 mu unikl mistrovský titul jen o vlásek, Motor ČB tenkrát skončil druhý. Za národní tým nastoupil 186krát a dosáhl 73 branek. Stal se dvakrát mistrem světa, z olympijských her si přivezl stříbro. Dvakrát se zúčastnil Kanadského poháru, kde okusil nezapomenutelnou finálovou sérii s Kanadou. V dresu Edmontonu Oilers jako člen legendárního útoku Pouzar - Gretzky - Kurri vybojoval 3 Stanley Cupy. S celkem Rosenheimu na sklonku kariéry v sedmatřiceti letech získal i titul pro mistra Německa. Po návratu domů mimo své podnikatelské aktivity stihnul být ještě prezidentem APK, místopředsedou ČSLH, prezidentem HC ČB i jeho trenérem. "Chtěl bych poděkovat HC ČB, který s touto akcí hodně pomohl," byla slova Jaroslava Pouzara. Naopak my děkujeme za vynikající reprezentaci našeho klubu a naší země a přejeme mnoho úspěchů i v té další padesátce!

Motor ČB Old Timers - ČR Old Timers 13:15
Branky Motoru OT: Pouzar 4, F. Čech 3, Tlačil 2, Vondrka, Pařízek, R. Ťoupal, Hejna.
(pátou branku dosáhl J. Pouzar v drsu národního týmu)
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....