Banes Motor České Budějovice
26.02.2006, Roman Šperňák

Play-off je vždycky cíl, říká kapitán juniorky

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Stejně jako v ročníku minulém i v letošní sezóně zvládl juniorský tým nástrahy sedmačtyřiceti kol základní části a ze třetí pozice míří do závěrečných vyřazovacích bojů, které určí přeborníka republiky. Tahle sezóna je poslední pro hráče s rokem narození 1985 a právě mezi ně patří současný kapitán Petr Ficek, jenž se bezprostředně po posledním odehraném zápase ohlédl za právě skončenou základní částí.
Jak byste z pozice kapitána týmu zhodnotil právě odehranou základní část sezóny?
Se sezónou musíme být určitě spokojeni, protože jsme mezi prvními šesti týmy, což byl cíl. Je možná trochu škoda, že jsme nezvládli uhrát druhé místo. Měli bychom o týden více času na regeneraci a nemuseli bychom hrát hned ve středu.

Mluvil jste o tom, že jste splnili cíl. Dali vám trenéři před sezónou nějaké ultimátum v podobě pozice, na které byste měli skončit?
Já se nepamatuji, že by bylo přímo řečeno, že musíme skončit na nějakém místění, ale play-off je vždycky cíl, je to cíl každého mužstva a myslím, že jsme to takhle všichni brali.

Takže play-off pro vás byla samozřejmost?
Myslím si, že určitě ano. Jak už jsem říkal, nebylo řečeno, že musíme být do šestého místa, ale každý z nás chce hrát co nejlépe a hrát co nejvýše a play-off je vyústěním těchto snah.

Když se ohlédnete zpátky, pozice, na které jste, se nerodila úplně snadno. Výborně jste začali, posléze ale přišla poměrně dlouhá série porážek a ocitli jste se mimo šestku a ztracené pozice jste museli obhajovat až do samého konce. Čím si vysvětlujete tento výkonnostní pokles v průběhu sezóny?
V podobných situací je těch faktorů, které tyhle věci ovlivňují, vždycky více, je to těžké takhle určit.

A mohlo se jednat ze strany mužstva třeba o podcenění některých zápasů?
Abych byl upřímný, je to jeden z možných důvodů. Myslím si, že jsme asi něco podcenili. Když jsme byli na prvním místě a dařilo se, hodně lidí začalo jezdit na reprezentační výběry nebo hrát dospělí hokej a každému trvalo jinak dlouho, než si to srovnal v hlavě. Na druhou stranu jsme hráli hodně zápasů po sobě venku a v nich se nám tolik nedařilo. V tom bych viděl asi další možný důvod.

Je určitě škoda, že nepříznivá série trvala poměrně dlouho, protože jinak by tým byl asi ještě výše, nemyslíte?
Je pravda, že kdybychom hráli lépe zápasy i s daleko horšími týmy, než byl dnes Hradec Králové a zbytečně bychom neztráceli body, mohli jsme dnes být ještě před Kladnem. Žádný tým ale neudrží nejvyšší výkonnost po celou sezónou a nevyhne se určitým výpadkům. Příkladem jsou třeba Pardubice, které byly na druhém místě, když my jsme byli první a do play-off se ani nedostaly.

Vy už máte svoji pozici ve vyřazovacích bojích jistou, ale nejistý je soupeř. Koho byste si přál do předkola?
Z možných soupeřů by pro mě osobně byly nejpřijatelnější Karlovy Vary a Sparta. Proti nim se mi vždy hrálo dobře a máme proti nim i kladnou bilanci v této sezóně. Nepřál bych si Plzeň.

Zmínil jste Karlovy Vary, berete to jako možnou odvetu za loňský ročník, kdy jste s nimi smolně vypadli?
Rozhodně ne, neberu to jako nějakou odvetu, prostě jsou týmy, proti kterým se mi hraje lépe a Vary k nim patří.

Ale i proti Spartě máte kladnou bilanci a vám osobně se proti ní daří. V posledním zápase jste jí dal dokonce dva góly. Odehrál jste všech 47 utkání, bylo pro vás osobně to se Spartou nejvyvedenější?
Přesně na všechny zápasy si nevzpomínám, ale si ano. Bylo to ke konci sezóny, všeobecně se dařilo, takže to bylo asi jedno z těch lepších utkání.

Zhodnotil jste zatím sezónu z pohledu týmu a jak byste se zhodnotil osobně?
Začátek si myslím, že nebyl špatný, ale jak se přestalo dařit mužstvo, spadla na nás všechny deka a přestalo se dařit i mě. S výkony v té prostřední pasáži prostě nemůžu být spokojený. Závěr už byl docela vydařený. Vcelku bych ale řekl, že sezóna nebyla špatná, co mě mrzí je to, že jsem se více neprosadil v 1. lize v Jindřichově Hradci.

Zmínil jste střídavý start v 1. lize. Sehrál jste v dresu Jindřichova Hradce několik zápasů, jak se vám dařilo?
Odehrál jsem tam pět utkání a neskromně (smích) musím říct, že první dvě byli z mojí strany hodně dobré. Hrál jsem levé bránící křídlo, což hraji v podstatě celý život. Udělal jsem tam chybu, kterou mám před očima ještě teď, kdy jsem nepokryl hráče a takováhle chyba se mi nemůže stávat a už vůbec ne v týmu, který potřebuje nutně bodovat. Pak už to nebylo ono a Hradec prostě nevyšel.

Když se vrátíme zpátky k závěru sezóny, jaký je cíl mužstva ve vyřazovacích bojích?
To je vcelku jasné. Půjdeme od zápasu k zápasu a pokusíme se dostat co možná nejdál.

Vy sám hrajete v juniorech poslední rok. Už máte jasno o své další hokejové budoucnosti?
Abych řekl pravdu, ještě úplně nevím. Rád bych se zkusil uchytit v někde v první lize. Nechci si zavírat vrátka do extraligy, ale cítím, že v tuhle chvíli na ni nemám. Rád bych si možná zkusil nějaké zahraniční angažmá, ale vážně nevím. Tuhle otázku budeme řešit s manažerem až po sezóně.

Děkuji vám za rozhovor

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....