Banes Motor České Budějovice
27.07.2005, Tomáš Zetek

Je tu dobrá parta, říká posila juniorky Jakub Kovář

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Jednou z posil juniorského celku HC ČB se před nadcházející sezonou stal písecký gólman Jakub Kovář (r. n. 1988). Brankář, o něhož vedení klubu zpod Černé věže dlouhá léta stálo, se již několikrát u mužstva objevil. Až nyní se ale stal plnohodnotným článkem týmu, který bude v extralize juniorů obhajovat postup do play-off ze třetí příčky po základní části.
Zájem českobudějovického klubu o vás trval dlouhou dobu. Přestup byl už dokonce několikrát na spadnutí...
"Ano, poprvé jsem zde byl v sedmé třídě kvůli posílení týmu. Podruhé mne klub zkoušel, když jsem byl prvním rokem v dorostu. Už to vypadalo nadejně, ale z přestupu nakonec sešlo."

Nejblíže k přestupu jste měl před loňskou sezonou. Proč se transfer opět neuskutečnil?
"To jsem přestup odmítl já. Postoupili jsme do stejné soutěže, jakou hrály Budějovice, takže nebyl důvod přestupovat."

V minulém ročníku jste byl v Písku hodně vytížen...
"Byl jsem jednička jak v extralize dorostu, tak i v lize juniorů. Vytížený jsem byl tedy maximálně, což mi ale svědčilo. Byl jsem moc rád, že jsem si mohl tolik zachytat a být v psychické pohodě."

Dlouho očekávaný přestup do Českých Budějovic se tedy uskutečnil před startenm letošní přípravy. Berete to jako změnu k lepšímu?
"Rozhodně. Jsou zde lepší podmínky, vyšší soutěž i ambice. Můj sen byl vždycky dostat se někam výše. Beru své angažmá v Budějovicích jako velkou šanci a jsem moc rád, že tu můžu být."

Co bylo ve vašem v uskutečenění přestupu rozhodující?
"Asi to, že junioři u nás hrají první ligu, kdežto zde je extraliga a hraje se dlouhá léta na dobré úrovni. Rozhodující vliv z budějovické strany pak měl asi pan Liška."

V Písku jste strávil mnoho sezon. Nezmocnila se vás při odchodu trochu nostalgie?
"Samozřejmě mi to bylo trochu líto. Mám v Písku za ty léta spousty kamarádů a byl jsem tam doma. Ještě teď se z toho trochu vzpamatovávám. V Budějovicích se mi ale také líbí."

Jak vás přijalo mužstvo? Zapadl jste dobře?
"Já doufám, že ano. Je tu výborná parta a s několika kluky se už znám. Je tu dobrý trenér i kolektiv, takže by neměl být sebemenší problém."

Jaká byla letní příprava na suchu pod trenérem Černým?
"Rozhodně kvalitní a oproti Písku tvrdší. Jsou zde lepší podmínky, větší nároky a celkově se zde prostě chce od hokejistů víc."

Zhruba týden jste již na ledě. Jak se cítíte?
"Zatím dobře. Pomalu se do toho dostávám. Na prvním tréninku jsem ale docela trpěl. Mám totiž nové brusle a to je vždycky trochu problém, ale jak říkám, postupem času se do toho dostávám. Určitě to bude dobré."

Loňská juniorská jednička Alexandr Salák se připravuje s A-týmem. I přesto s ním trenéři počítají do role prvního brankáře. Jak vidíte svou roli v mužstvu?
"Jaká bude moje pozice, se ještě uvidí. Do startu soutěže je ještě čas a teprve se chystáme na první přípravné zápasy. Doufám, že dostanu šanci a třeba se chytím."

V jaké jste situaci v národním mužstvu?
"Loni jsem byl ve výběru sedmnáctky. Za týden jedeme s osmnáctkou na soustředění, kde sehrajeme zápas s Kanadou."

Spolu s vámi přestoupil do Českých Budějovic i váš mladší bratr. Jak jste přijali odchod z domova?
"Bydlíme spolu na intru. Je to trochu složitější, ale zvládli to jiní, takže to zvládneme i my."

Díky moc za rozhovor a ať se vám v novém působišti daří.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....