Banes Motor České Budějovice
22.07.2005, Tomáš Zetek

Juniorka před sezonou posiluje a zkouší Slovince

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Do přípravy na ledě se v juniorském dresu zapojilo mnoho nováčků. Kromě řady dorostenců i čtyři posily, od nichž se čeká, že by měly být stálými články základního kádru. Ne zkoušku je v Budvar aréně také Slovinec Jan Muršak.

Posilami Roháč, Vach, Burian a Kovář.

Slovenským přírustkem do týmu je útočník Ivan Roháč (r. n. 1988) z Liptovského Mikuláše. "Ivan s naším týmem ještě netrénuje, je totiž na reprezentační akci se slovenskou osmnáctkou. Přijede až po neděli a hned se zapojí do přípravy," vysvětluje Milan Černý.

Další posilou do útoku je Karel Vach (r. n. 1987), jenž zamířil na jih Čech z pražské Sparty. "Karla jsme sledovali už dlouho a zkusili jsme ho již v přátelských zápasech po konci loňské sezony. Uvidíme, jak bude vypadat na ledě, zatím se nejeví špatně," říká kouč.

Hned dva hráče měli Jihočeši vyhlídnuté v Horácké Slavii Třebíč. Z dvojice útočníků Nahodil - Burian se nakonec stala Budvar aréna útočištěm pouze Jiřímu Burianovi (r. n. 1987). "Oba hráče z Třebíče jsme stejně jako Vacha viděli na ledě už v dubnu. Nějaký obrázek jsme si udělali. Burian tu zůstal a na suchu byl docela dobrý, takže snad ukáže kvality i na ledě," doufá kormidelník juniorské bárky.

Poslední z velkých ryb, které skončily v českobudějovické síti, je Jakub Kovář (r. n. 1988). Písecký gólman, o něhož trenéři mládeže již dlouhá léta hodně stáli, by měl krýt záda Alexandru Salákovi. "Saša nyní trénuje s áčkem a už po sezoně říkal, že kdyby mohl trénovat po boku Romana Turka, tak by to pro něj byla obrovská zkušenost. Jeho předsevzetí je stát se nejlepším brankářem juniorské extraligy, takže s ním počítáme a doufáme, že se mu to povede." Salák by v "áčku" zaskočil pravděpodobně, jen kdyby došlo ke zranění jednoho z velmi kvaltiní dvojice Turek - Chábera.

Mertl, Kuchejda, Salák i bratři Hanzalovi zatím v "áčku".

V minulé sezoně byli oporami juniorky David Kuchejda s Martinem Hanzalem, kteří byli oporami reprezentační "osmnáctky" na letošním Mistrovství světa v Plzni a Českých Budějovicích. V současné době stejně jako Tomáš Mertl i Jiří Hanzal trénují s A-týmem. "O tom, zda nám bude někdo z nich k dispozici, je zatím brzy hovořit. Určitě bychom byli rádi,kdyby se v áčku chytili," nechce předjímat Černý.

Lukáš Bílek po operaci kolena.

Z dlouhé řady dorostenců podle trenéra vyčnívají Hájek, Polodna a Parýzek. "Někteří už za nás nastoupili loni." Nepříliš růžové vyhlídky má další mladík Lukáš Bílek. Celou loňskou sezonu odehrál v základní sestavě juniorky a byl oporou. Na jejím konci se však nepříjemně zranil. "Má velice vážný defekt chrupavky a je po operaci. V létě s námi vůbec netrénoval. Uvidíme, jak to bude dál, v srpnu jde na kontrolu," říká trenér.

Ťoupal, Masák i Gulaš tu trénují, Macháček ne.

Kromě hráčů z juniorského kádru se na ledě objeví i některé staronové tváře českobudějovického HC. "Na led s námi občas půjdou Martin Masák a Kamil Ťoupal. Požádali nás a my jsme jim vyhověli, jelikož nám ve dvou tréninkových pětkách chybí obránci," vysvětluje Černý.
Dalším navrátilcem je Milan Gulaš, jenž loni odešel zkoušet štěstí za moře. "Věkem ale již není junior, takže ho využít nemůžeme." Diametrálně odlišná je situace u Petra Macháčka, který podepsal smlouvu ve druholigovém finském klubu Hokka Kajaani. "Bylo to spíše rozhodnutí klubu, ale hráč, který zde odmítne podepsat smlouvu a ještě by od nás chtěl nějaké výhody, nemůže příliš počítat s naší pomocí. Přejeme mu ale samozřejmě, aby se mu ve Finsku dařilo. Na rovinu říkám, že je to pro nás oslabení, když odchází," povídá kouč.

Slovinský reprezentant v juniorce zatím nazkoušce.

Jednou z posil v nové sezoně by měl být také útočník Jan Muršak (r. n. 1988). Slovinský křídelník bude na jihu Čech na zkoušku. Objevitelem kosmopolitní posily se stal Václav Červený. "Vyhlédl jsem ho na mistrovství evropy osmnáctek B," říká mláadežnický kouč. Muršak působil již v loňské sezoně jak v A týmu, tak i juniorském celku HK Maribor, kde hrálnejvyšší slovinskou soutěž.
"Předváděl na mistrovství výborné výkony, ale daleko lepším hráčem byl Kopytar. Ten však míří na draft do Ameriky," tvrdí Červený. O Muršakově budoucnosti v HC ČB zatím příliš hovořit nechce. "Uvidíme. Je tady na zkoušku. Své kvality bezesporu má. Teď bude pouze záležet na tom, jak zvládne trénink a začlení se do mužstva. Náročnost je u nás o hodně větší, takže bych nechtěl předjímat," uzavírá jihočeský vyhledavač talentů Václav Červený.

PŘÍPRAVNÉ ZÁPASY JUNIORŮ:

Doma:

  2.8. - 12.30 HC ČB - Kladno
  5.8. - 12.30 HC ČB - Plzeň
 10.8. - 16.00 HC ČB - Sparta Pr.
 12.8. - 12.00 HC ČB - Jihlava
 22.8. - 18.00 HC ČB - Švýcar. výběr

Venku:

 29.7. Kladno - HC ČB
 17.8. Karlovy Vary - HC ČB
 19.8. Plzeň - HC ČB
 24.8. Jihlava - HC ČB
 26.8. Sparta Praha - HC ČB
 

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....