Banes Motor České Budějovice
22.04.2005, Antonín Vansa

MS do 18 let v Českých Budějovicích - den poslední

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Představení s názvem Mistrovství světa do 18 let v ledním hokeji v Českých Budějovicích skončilo. Zatímco v Plzni ještě budou mladíci s košíky na obličejích bojovat do neděle, Budvar aréna ukončila své pohostinství při utkání Dánsko - Švýcarsko.
Poslední den skupiny o udržení v elitní skupině Mistrovství světa do 18 let nabídl v odpoledních hodinách duel mezi Německem a Finskem. V oboustraně opatrném začátku byl vidět hokej velmi nevalné úrovně, což dokumentoval čas první střely na branku, kterou vyslal až v čase 2:49 finský obránce Teemu Laakso. První branka přišla ruku v ruce s úvodním vyloučením v zápase. Faul Ondruschky využil Warn, který se individuální akcí prosadil přes Holzera a dal na 1:0. Strnulí Němci nedokázali následně využít ani pětiminutovou přesilovku po hrubém faulu Osaly na Schietzolda. Naopak Finové přidali druhou branku. Čtyřiačtyřicet vteřin po návratu potrestaného severského borce našel Ramstedt zpoza branky špatně krytého Lindgrena, který procedil puk za Kovacice podruhé. V úvodu druhé části hry už Finové odskočili na tříbrankový rozdíl. Rozhozeného německého brankáře dorážkou z úhlu překonal Endlund. „Vstoupili jsme do zápase hrozně nekoncetrovaní. Sami jsme Finům usnadnili úlohu,“ zlobil se asistent německého trenéra Rick Boehm.
Jeho svěřenci se dostali zpět do hry díky veliké náhodě. V čase 26:20 přejel útočnou modrou čáru obránce Ondruschka a nekoncetrovaný Toivonen překvapivě propustil touš za svá záda. Němci se dokázali ve 33. minutě dostat i na rozdíl jediného gólu. Gogulla v akci tří na dva zatáhl puk po křídle, poslal jej před branku a špatně hlídaný Schutz šikovně tečoval mezi betony Toivonena. Na zvrat však už Němci neměli. Kovacice prostřelil ve 44. minutě finský útočník Seppanen a rozhodl o vítězství severského celku. „Dodrželi jsme tradici. Poslední tři roky jsme vždy skončili sedmí. Letos jsme však určitě měli vyšší cíle a jsme umístěním zklamáni,“ podotkl finský kouč Juha Pajouja.

Večerní utkání příliš hokejové krásy nenabídlo. Jak Švýcarsko, tak i Dánsko prokázaly, že z elitní skupiny vypadávají právem. Švýcaři však přeci jen v hokejové bídě nabídli více hokejovosti a v 7. minutě šli do vedení, když od modré vypálil Yannick Weber a brankáři Dahmovi vypadl kotouč z lapačky za brankovou čáru. K vyrovnání došlo o pouhé dvě minuty později. Dvojice Bach – Jensen vpadla do otevřené švýcarské obrany a druhý jmenovaný sklepl Bachovu přihrávku nad lapačku brankáře Berry. Jenže ještě v 17. minutě šli hráči ze země “Helvétského kříže“ do vedení. Od levého hrazení nahodil puk před branku Simek a Luca Cunti bekhendem tečoval kotouč mezi betony dánského gólmana.
Od druhé třetiny šla úroveň hry ještě více dolů. Švýcaři s vědomím jednobrankového náskoku nikam nespěchali a Dánové se přes zhuštěnou obranu nemohli prosadit. Podařilo se jim to až po náhodné akci z 28. minuty. Brankář Dahm vyhodil puk o hrazení tak šikovně, že poslal do samostatného nájezdu nejlepšího dánského hráče na turnaji Mortena Madsena, který procedil puk za Berru podruhé. Únavná závěrečná část sice přinesla dva góly, ale zároveň nejhorší hokej, který se v průběhu turnaje v Českých Budějovicích hrál. Vítězný gól Švýcarska vsítil v čase 53:48 Aurelio Lemm, na něhož po skvělé přihrávce Cuntiho zívala zpola odkrytá klec. Dánové se ještě pokusili o vyrovnání, v čase 58:04 odvolali gólmana, ale šestnáct vteřin po začátku hry šesti proti pěti vypálil kotouč přes celé hřiště Bürgler a pojistil Švýcarsku první výhru na celém turnaji.

Výsledky

Německo vs. Finsko 2:4 (0:2, 2:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Warn (Maunula) – 0:1, 15. Lindgren (Ramstedt) – 0:2, 24. Enlund (Warn, Seppanen) – 0:3, 27. Ondruschka (S. Maier) – 1:3, 33. Schutz (Gogulla, Langwieder) – 2:3, 44. Seppanen – 2:4.. Rozhodčí: Thul (U.S.A.) – M. Čech (Česká rep.), Ljunqvist (Švédsko). Vyloučení: 5:3, navíc Osala (Finsko) na 5 minut + do konce zápasu. Využití: 0:1. Diváci: 1306. Střely na branku: 28:24.
Nejlepší hráči: Schutz – Warn.

Německo: Kovacic – Ondruschka, Kramer, Jocham, Langwieder, Holzer, Ankert, Prommersberger, A. Maier – Pielmeier, Gogulla, Schutz – Schietzold, Ostwald, Braun – S. Maier, Schönberger, Wichert – Janzen, Martens, Brandl.
Trenér: James Setters.

Finsko: Toivonen – Laakso, Kurki, Mielonen, Seppanen, Maunula, Haverinen, Leinonen – Lehtonen, Enlund, Joensuu – Ramstedt, Lindgren, Korhonen – Peltomaa, Lahti, Huhtala – Osala, Kemppainen, Warn.
Trenér: Juha Pajouja.

Švýcarsko vs. Dánsko 4:2 (2:1, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 7. Weber (F. Lemm, Jacquemet) – 1:0, 9. Jensen (Bach) – 1:1, 17. Cunti – 2:1, 28. Madsen (Dahm) – 2:2, 54. A. Lemm (Cunti) – 3:2, 59. Bürgler – 4:2.. Rozhodčí: Turčan – Kalivoda (oba Česká rep.), Olenin (Rusko). Vyloučení: 9:4. Využití: 1:0. Diváci: 1421. Střely na branku: 26:16.

Švýcarsko: Berra – Schnyder, Chiesa, Semmermatter, Weber, Heynen, Schoop, Grossmann – Zbinden, Bürgler, Steinmann – F. Lemm, A. Lemm, Jacquemet – Lauper, Gailland, Schwarzenbach – Kellenberger, Cunti, Simek.
Trenér: Alfred Bohren.

Dánsko: Dahm – Schaarup, Mads Bodker, K. Jensen, Nielsen, Allesoe, Arvidsen, Holten Moller – Christensen, Madsen, Jakobsen – Olsen, Vaagensoe, Mikkel Bodker – Bach, Moberg, Allesoe – Phillips, Samsoe-Jensen, Herlet.
Trenér: Leif Thomsen.

TABULKA SKUPINY O UDRŽENÍ

1. Finsko    3   3  0  0  10:5   6
2. Německo   3   2  0  1   7:5   4
3. Švýcarsko 3   1  0  2   5:7   0
4. Dánsko    3   0  0  3   5:10  0
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....