Banes Motor České Budějovice
21.12.2004, David Lukeš

Transformace HC ČB začala

Hockey Club České Budějovice, s. r. o., jehož dosavadním vlastníkem bylo občanské sdružení, zahájil období transformace, jehož výsledkem bude přeměna v akciovou společnost. Celý proces byl zahájen navýšením základního jmění a vstupem nových společníků. Oficiální tiskovou zprávu, kterou nám zaslal prezident HC ČB ing. Jaroslav David, si můžete přečíst zde.

Tisková zpráva HC České Budějovice ze dne 21.12.2004

"Zakladatelem a jediným společníkem obchodní společnosti HOCKEY CLUB České Budějovice, společnost s ručením omezeným, provozující profesionální lední hokej, bylo do současné doby občanské sdružení HOCKEY CLUB ČESKÉ BUDĚJOVICE.

Vedení klubu a jeho významní obchodní partneři vnímali dlouhodobě tento stav jako do budoucna neudržitelný a v podstatě ohrožující samotnou existenci profesionálního klubu. Významným varováním v tomto směru se v březnu tohoto roku stal sestup klubu z nejvyšší soutěže – jakkoli příčin tohoto pádu byla celá řada a staly se předmětem mnoha rozborů, je třeba připustit, že jednou z nich mohla být i dlouhodobě nedořešená vlastnická a na ni navazující organizační struktura klubu. Proto valná hromada občanského sdružení uložila správní radě vytvořit podmínky pro změnu vlastnické struktury společnosti s ručením omezeným a v návaznosti na to i pro její transformaci na akciovou společnost. Tyto kroky by pak měly do budoucna zajistit nejen větší transparentnost vztahů uvnitř společnosti, ale zejména vytvořit takové mechanismy řízení, které budou lépe odpovídat současnému charakteru profesionálního ledního hokeje jako jedné z forem podnikatelské činnosti.

Správní rada na základě takto vymezeného úkolu pověřila prezidenta a některé další své členy, aby oslovili potenciální zájemce o vstup do obchodní společnosti, a to formou zvýšení jejího základního kapitálu. Tento způsob změny vlastnické struktury byl zvolen zejména z toho důvodu, aby byla odstraněna v podstatě jediná formálně právní překážka bránící plánované transformaci na akciovou společnost – totiž nevytvoření vlastního kapitálu obchodní společnosti ve výši vyžadované pro tento účel právními předpisy.

Výsledek této snahy je pro další existenci klubu bezpochyby příslibem. Základní kapitál obchodní společnosti byl podstatně zvýšen, což nejen umožní provést plánovanou transformaci společnosti, ale zajistí i dokončení sezóny profesionálního klubu v potřebných finančních parametrech.

Na zvýšení základního kapitálu obchodní společnosti se rovnou měrou podíleli pá-nové Ing. František Lošek, Ing. Michal Lošek a Ing. Jaroslav David, kteří se tak stali novými společníky společnosti; společníkem přitom i nadále zůstává občanské sdružení HC ČB.

Nová vlastnická struktura není náhodná. Pan Ing. František Lošek byl hráčem zdejšího klubu a v posledních několika desetiletích zastupoval ve vedení klubu dlouho-dobého hlavního sponzora, společnost MOTOR JIKOV, a.s. Pánové Ing. Jaroslav David a Ing. Michal Lošek v působili rovněž ve zdejším klubu od žákovských let až do odchodu na vysoké školy do Prahy, kde opět spolu hráli hokej ve Slavii Praha. Oba jsou přesvědčeni, že hokej jim dal do života dobrou průpravu na podobně tvrdý život v oblasti obchodu, kterému se oba úspěšně věnují – dalo by se tak říci, že svým způsobem českobudějo-vickému klubu splácejí svůj „dluh“. Ing. David se navíc, jak známo, na jaře tohoto roku do klubu vrátil jako jeho prezident. Skutečnost, že občanské sdružení HC ČB zůstává jedním ze společníků (navíc disponujícím nejvyšším obchodním podílem), je pak výrazem toho, že se i nadále hodlá podílet na řízení profesionálního klubu a že i do budoucna má zájem plnit úlohu garanta spolupráce mezi občanským sdružením, reprezentujícím výkonnostní a mládežnický hokej na jedné straně a obchodní společností, provozující hokej na vrcholné profesionální úrovni na straně druhé.

Vedení klubu a nově přistupující společníci prohlašují, že základním cílem jejich spo-lečného úsilí je zajistit pro město co nejrychlejší návrat klubu do extraligy ledního hokeje. Samotný jejich krok – jakkoli důležitý – však nemůže sám o sobě splnění tohoto cíle zajistit. Vklady nových společníků sice pomohou doplnit současný rozpočet klubu tak, aby mohla být sezóna důstojným způsobem dokončena, pro řádný chod oddílu se však ani nyní – tím méně do budoucna – v žádném případě nelze obejít bez významné spolupráce se všemi potenciálními sponzory jak ve zdejším regionu, tak případně i mimo něj. Především otázka hlavního reklamního partnera klubu zůstává i nadále otevřenou a pro budoucnost českobudějovického hokeje klíčovou.

Vstup nových společníků do klubu je tedy možno chápat i jako určitou formu výzvy všem institucím, právnickým osobám i občanům, kterým není osud zdejšího hokeje lhostejný, aby se zapojili do úsilí o jeho návrat a setrvání tam, kam svými tradicemi bezpochyby patří. Vedení klubu v této souvislosti děkuje všem, kdo se – každý svou měrou, na své úrovni a svým způsobem – na podpoře klubu již významným způsobem podílejí, ať se jedná Statutární město České Budějovice, stávající reklamní partnery klubu či jeho věrné fanoušky; každá další pomoc je však vítaná a může klub přiblížit naplnění již zmíněného základního cíle – návratu do nejvyšší soutěže."

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....