Banes Motor České Budějovice
17.12.2004, Antonín Vansa, foto Svatopluk Mika

Do Brna pojedou hokejisté nejspíše bez čtyř hráčů z NHL

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - V dalším kole první hokejové ligy zajíždějí hokejisté HC České Budějovice na led nevyzpytatelné Komety Brno. Jihomoravané dokázali v září přehrát jihočeský celek v poměru 2:0, v současnosti se však neskutečně trápí. Z posledních osmi střetnutí vytěžili jen tři body a dokonce doma potupně podlehli Písku 0:6. Sobotní zápas startuje v 17.00 hodin.
Netradičně veselo bylo na tiskové konferenci po zápase HC České Budějovice - Mladá Boleslav. Generální manažer jihočeského klubu František Joun využil toho, že z týmu hostů přišel zápas zhodnotit asistent kouče Petra Hakena Petr Kaňkovský a ihned se do něj nazul. „Pan Kaňkovský má u českobudějovického hokeje velké minus, které se dnes zase trošku zkrátilo. Ano, díváte se na viníka toho, proč dnes nehrajeme extraligu, ale první pralesní,“ zahájil hodně neotřele tiskovku Joun. Mladá Boleslav prohrála v českobudějovické Budvar aréně jednoznačně 1:6. „Snažili jsme se nepodcenit ani minutu utkání a jsem rád, že hráči i za rozhodnutého stavu hráli naplno. S předvedeným výkonem jsem spokojený,“ liboval si spokojený trenér domácího celku Josef Jandač. Přesto byla Mladá Boleslav Českým Budějovicím dlouho vyrovnaným soupeřem. Pozorná hostující defenziva nepouštěla domácí hráče do vyložených šancí a proto svítil po prvních dvaceti minutách na kostce nad ledem stav 0:0. Zlom přišel až v přesilové hře ve 28. minutě, kdy navrátilec do dresu HC České Budějovice Martin Štrba tečoval ránu Krsteva od modré čáry. „V první třetině jsme měli celoplošnou převahu, soupeře jsme k ničemu nepustili, ale sami jsme se nedokázali prosadit,“ hledal příčinu mdlého výkonu svých svěřenců v úvodní dvacetiminutovce Jandač. Po gólu Štrby se ale s brankami roztrhl pytel a v krátkém časovém sledu skórovali Šimánek, Hřebejk a znovu Štrba. „Ve chvíli, kdy jsme vedli o dva góly, soupeř citelně polevil a hrál najednou úplně jinak,“ uvedl českobudějovický trenér.

Velký návrat do dresu HC České Budějovice prožil obránce Stanislav Neckář. Ačkoliv jeho start provázely velké pochybnosti, Neckář všechny 2 583 diváky přesvědčil o svých kvalitách a odehrál utkání bez výraznějšího problému. Dokonce si připsal asistenci u druhé trefy Martina Štrby ve 34. minutě. „Já osobně jsem byl se Standou domluvený na tom, že ho nechám tři zápasy se rozehrát, protože měl dlouhý herní výpadek a má určité zdravotní potíže. On však od začátku do poslední vteřiny působil tak jistě, jako kdyby neměl absolutně žádnou pauzu,“ pochválil usměvavého zadáka Jandač. Líbil se mu výkon i Martina Štrby, který se proti Mladé Boleslavi představil teprve ve svém druhém letošním prvoligovém střetnutí. „Martin hrál dobře už v Písku. Ale měl za sebou náročný program, protože nastoupil za Liberec v pátek, v neděli a poté hned v pondělí. Zvládl to však velmi dobře, s ním výrazně ožili i Bělohlav a Šimánek,“ vyzdvihl středeční přínos robustního univerzála Jandač. „Štrba je velice silný na puku a je schopný se udržet v pásmu. Práce celého útoku se mi líbila,“ zhodnotil výkon druhé útočné formace Jandač.

Zatímco Štrba a Neckář odehráli zápas výborně, výkon Petra Sailera opět zůstal za očekáváním. Šikovný křídelní útočník hýřil aktivitou, dostával se do šancí, které však následně nedokázal proměnit. „V Písku hrál Petr výborně, byl pohyblivý a plnil to, co jsem od něj chtěl. Bohužel však neumí dát gól,“ povzdechl si kouč HC České Budějovice nad bodovou impotencí zkušeného forvarda. Sailer nenavázal na slušný bodový přísun ze svého působení v týmu Bílých Tygrů Liberec a ze dvou zápasů po svém návratu na jih Čech neudělal ani jeden kanadský bodík. „V Liberci hrál v útoku s Vrbatou a s Nedorostem. Ti dva jsou špičkoví hokejisté z NHL, kterým se bodově daří. A Petr po jejich boku sbíral přihrávky, protože je jasné, že v takovém útoku se body dělat budou,“ vysvětlil Jandač Sailerovy výborné výkony na severu Čech. „U nás hraje s Musilem a Havelkou. Kdyby ti dva dávali góly, Petr se po jejich boku zase chytí stejně jako vedle Vrbaty s Nedorostem. Jenže Sailer místo Vrbaty s Nedorostem má v útoku Musila a Havelku,“ pokrčil rameny Josef Jandač.

V nadcházejícím utkání na ledě Komety Brno bude zřejmě chybět hned čtveřice hráčů z NHL. Na reprezentační akci je obránce Radek Martínek, který se vrátí na jih Čech až po víkendu. Drobné zdravotní potíže sužují brankáře Romana Turka a útočníka Radka Dvořáka. Ačkoliv oba dva v pátek vyjeli na led, jejich start v sobotním střetnutí je nejistý. „Roman Turek má natažený úpon u třísla. Zranění kontroluje, ví, o co jde, ale nechce to zbytečně dráždit. O startu obou hráčů se domluvíme až před rozbruslením před zápasem,“ řekl generál jihočeské družiny. Čtvrteční trénink vynechal bek Andrew Ference, který by však měl být zdravotně v pořádku. Zato Stanislav Neckář v pátek vůbec nevyjel k tréninku a strávil hodinu na masérském stole. I o jeho zařazení do základní sestavy se rozhodne až v den zápasu. S určitostí budou chybět obránci Petr Jančařík, Patrik Luža, Ján Mucha a velezkušený centr Josef Štraub.

Kometa Brno sice vstoupila do letošního ročníku první hokejové ligy skvěle, ale v posledních osmi zápasech jihomoravský celek šestkrát prohrál, připsal si jen tři body a klesl na osmé místo tabulky. Zdá se, že do moravské metropole se začínají pomalu ale přeci navracet loňské sněhy. „Brno se dlouho pohybovalo v první čtyřce. Upozorňoval jsem na to ale už na začátku sezony, že mužstva stále ještě mají sílu. Do Vánoc ty týmy hrají, ale pak se začnou projevovat rozdíly v připravenosti. Do problémů Komety Brna však nevidím a ani mě to nezajímá,“ uvedl kouč Jihočechů. Brno připravilo jeho souboru jednu ze čtyř dosavadních porážek v soutěži. O tom, že ani nyní to nebudou mít České Budějovice v hale Rondo lehké, svědčí i tři roky stará zkušenost kouče lídra první ligy Josefa Jandače. „S Libercem jsme tehdy prohráli v základní části jen pět zápasů, a z toho dva v Brně. Já osobně nyní chci sebe a mužstvo připravit tak, abychom tam dokázali zvítězit,“ zdůraznil Jandač.

Při neúčasti zkušeného Romana Turka zřejmě místo v českobudějovickém brankovišti zaujme Jan Chábera.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....