Banes Motor České Budějovice
16.12.2004, Antonín Vansa

Můj vyhazov si někdo jen vymyslel, říká vítkovický útočník Filip Turek

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Do výborné formy se v polovině extraligové sezony dostává odchovanec českobudějovického hokeje Filip Turek v barvách Vítkovic. V zatím posledním extraligovém kole vedl ostravskou první formaci a přihrávkou na gól Juraje Štefanky zavelel k obratu nad beznadějně poslední Jihlavou. Vítkovice po první třetině prohrávaly 0:2, nakonec zvítězily těsně 3:2. „Od té doby, co to postavili na mně, se vyhrává,“ smál se Turek při přátelském rozhovoru s vedoucím českobudějovického mužstva Vladimírem Pláničkou.
Vítkovice jsou momentálně na osmém místě extraligové tabulky. Vedení klubu od týmu určitě očekávalo více, nemyslíte?
Očekávalo se hodně. To je pravda. Ale třeba se ukázalo, že tolik dobrých hráčů pohromadě nedělá dobrotu. Ze začátku to trošku skřípalo a bylo potřeba, aby si mužstvo sedlo. Uvidíme, co bude dál.

Myslíte si tedy, že ve Vítkovicích bylo moc kohoutů na jednom smetišti? David Moravec, Roman Šimíček, Luděk Krayzel, Jiří Burger - to všichni byli v minulosti lídři týmu...
Měli jsme právě čtyři úplně vyrovnané útoky. A každý potřebuje a chce hrát co nejvíce. Takhle se zkušení hráči dostávali málo na led a byli nespokojení.

Vy sám jste toho také moc nenahrál. Zpočátku jste většinou vedl čtvrtý juniorský útok.
To nebyl jen můj případ. Hodně se to míchalo. Jak říkám, bylo to divné, než si mužstvo trošku sedlo.

Ani bodově se vám nedařilo. Ale to je zřejmě způsobené tím, že jste nehrál přesilovky ani oslabení, jak jste byl zvyklý, že?
Jasně. Ze čtvrté lajny se moc bodů udělat nedá. Ale my jsme celkově moc gólů nedávali. Všichni jsme na tom bodově skoro stejně, nikdo moc nevyčnívá.

Vítkovice vede nový trenér Vladimír Vůjtek starší. Myslíte si, že mužstvu výměna kouče prospěla?
Zpočátku jsme střídavě jeden zápas prohráli, druhý zase vyhráli. Posledních pět utkání jsme ale vyhráli a myslím, že jsme se zvedli hodně.

Věříte tedy, že pod současným koučem projdete do play-off?
Určitě. Měli bychom se do osmičky dostat.

Po domácím zápase s Kladnem bouchly v asistentovi Miloši Holaňovi saze a řekl, že trenéři sáhnou k výměnám. V této souvislosti padalo i vaše jméno. Jak jste se cítil?
Co vím, tak Miloš žádná jména na tiskové konferenci neříkal. To byl výmysl nějakého novináře. Například moje jméno v tom vůbec nefigurovalo. Trenéři pak říkali, že žádné změny nebudou a nakonec odešel David Moravec. To byla jediná změna.

Sledujete výkony svého mateřského klubu v první hokejové lize?
Jasně. Koukám do novin a podobně. Vím, jak si stojí.

Osobně jste nějaký zápas navštívil?
Byl jsem hned na prvním domácím zápase s Opavou. Ale to bylo takové o ničem.

Na hráče z NHL v barvách HC České Budějovice se chystáte někdy zajít podívat?
Snad jo. A popravdě si myslím, že pokud NHL nezačne, jak se teď říká, Budějovice nemůžou mít sebemenší problémy s postupem do extraligy.

Děkuji vám za rozhovor a hodně štěstí ve Vítkovicích.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....