Banes Motor České Budějovice
15.12.2004, Antonín Vansa

Do Ruska nepůjdu, slibuje brankář Roman Turek

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Ani nevypadal, jako kdyby se jen pár hodin předtím dozvěděl o krachu zřejmě klíčového jednání mezi kluby NHL a hráčskou asociací NHLPA. Českobudějovický brankář Roman Turek, který má profesionální smlouvu se zámořským celkem Calgary Flames, před dopoledním rozbruslením opět vtipkoval na všechny strany. „Všichni jste tu pořád kecali, jak NHL začne a už zase obracíte, co?,“ hlásil s kamennou tváří směrem k přítomným novinářům gólman s přezdívkou “The Large“, který vynechá i dnešní utkání mezi Českými Budějovicemi a Mladou Boleslaví.
Nevypadáte, jako kdybyste byl nějak přehnaně zklamaný...
Byl jsem na to připravený, protože nový návrh hráčské asociace zněl velice lákavě, ale neplnil vyloženě ten bod, o který majitelé usilují. A tím bodem je platový strop. Já jsem si od začátku myslel, že to dopadne tak, jak to dopadlo.

Koukám, že vy sami hráči jste moc s úspěchem návrhu nepočítali. Nemohli jste vedení NHL navrhnout něco jiného?
Ale co? Je to pořád o té jedné věci, ze které nechce ani jedna strana ustoupit. Musí se najít jiné řešení, protože pokud se budeme s majiteli tahat o tento jeden bod, tak to bude hodně těžké. Ani jedna strana asi neustoupí.

Návrh s okamžitým zkrácením platů o 24% sice vypadal lákavě, ale v podstatě nic neřešil, protože hráči by peníze dostali brzy zpět...
Přesně tak. Hráči, kteří mají nyní podepsané smlouvy by najednou přišli o čtvrtinu platů, ale poté by se začaly podepisovat nové smlouvy a částky by šly opět na hranici, které byla před návrhem.

Ohledně NHL vypadá vše hodně beznadějně. Myslíte si, že existuje ještě jiná možnost mimo zavedení platových stropů, které by asi situaci jednou navždy vyřešilo?
Bohužel na to nedokáži odpovědět. Není jednoduché najít řešení, protože kdyby o něm někdo věděl, tak už by se dávno navrhlo.

Úterní jednání v Torontu dopadlo hodně velkým fiaskem. Obě strany se nedokázaly domluvit ani na další schůzce. Myslíte, že je to konec letošního ročníku NHL?
O tom, že NHL letos nezačne vůbec, se mluvilo už před tou poslední schůzkou. Pak najednou NHLPA přišla s návrhem na snížení platů o čtvrtinu a zase se všude říkalo, že se určitě začne. Po včerejším dnu hlasy opět utichly, a co se bude dít dál, to neví nikdo.

Pokud by tedy NHL nezačala, vy byste přišel o velké peníze. Nezvažujete odchod například do Ruska, kde byste vydělal podstatně větší peníze, než v Českých Budějovicích?
Ne. Nemám důvod, abych si začal někde hledat další angažmá. To by znamenalo, že bych musel být od rodiny, nebo bych s sebou musel tahat rodinu někam pryč. To nechci. Dokonce jsme s rodinou dohodnuti tak, že kdyby NHL přeci jenom začala, odjedu do Calgary jen já.

Váš syn nastoupil na základní školu Grünwaldova. Snáší pobyt v Čechách dobře? Zvykl si?
Už si zvykl tady v Čechách a jsem rád, že to takhle vzal. Kdyby například nechtěl z nějakého důvodu chodit do školy, museli bychom to nějak řešit, ale on si na vše zvykl. Zatím to klape výborně a jsem moc rád.

Zprostředkoval jste jednání mezi HC České Budějovice a Andrewem Ferencem, který nakonec jihočeský klub posílil. Nezkusíte kontaktovat ještě někoho dalšího?
Já jsem nikoho nekontaktoval. V Andyho případě iniciativa vzešla ze strany klubu a nikdo za mnou teď nepřišel, abych někoho kontaktoval. Zatím jsme o tom s vedením klubu nemluvili, jestli by byl zájem o dalšího hráče.

Českobudějovičtí fanoušci horlivě diskutují nad tím, zda klub lákal na jih Čech Jarome Iginlu...
Podle mě je to blbost. O tom já vůbec nevím.

Přes vás tedy kontakt nešel?
Ne. Jak jsem řekl. Je to podle mě výmysl a přes mne určitě žádný kontakt nešel.

Děkuji vám za rozhovor a brzké uzdravení.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....