Banes Motor České Budějovice
10.12.2004, Antonín Vansa, foto Tomáš Železný

V sobotu (stále ještě) na hvězdy ze zámořské NHL

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Čtvrteční noční jednání mezi hráčskou asociací NHLPA a majitely klubů NHL nepřinesly žádný okamžitý výsledek. Zástupci majitelů klubů odložili rozhodnutí na úterý 14. prosince. Proto se v sobotu proti Sareze Ostrava objeví znovu kvinteto českobudějovických hráčů, kteří mají profesionální smlouvu v nejprestižnější soutěži světa. Utkání se severomoravským protivníkem startuje v 17.00 hodin.
PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC SAREZA OSTRAVA

Historie

Žádný jiný tým v první hokejové lize nemá tak chudou historii, jako Sareza Ostrava. Mužstvo z největšího moravského města datuje své založení k roku 2000. Sezonu 2000/01 odehrál následovník ostravské Poruby v severomoravském krajském přeboru, ale v roce 2001 se již pyšnil statusem druholigového klubu. V sezoně 2001/02 skončila Sareza Ostrava ve skupině Východ druhé hokejové ligy na 10. místě. Jednu jedinou příčku nad barážovým umístěním.
V následujících dvou sezonách došlo k výrazné stabilizaci klubu, Sareza navázala těsnější vztahy s extraligovými Vítkovicemi, které mimojiné odehrály v hale Sarezy v Ostravě - Porubě své domácí zápasy v uplynulé sezoně, a v březnu 2004 slavila Sareza postup do baráže o první ligu.
V ní se před ambiciozní ostravský celek dostalo jen mužstvo Komety Brno. Sareza za sebou nechala favorizovaný Prostějov, o litvínovské hokejisty posílený Most a jihočeský Vajgar Jindřichův Hradec. Zdroj: www.hokej.cz

Současnost

Sareza vstoupila do své premiérové prvoligové sezony pravou nohou a po první čtvrtině soutěže atakovala čtvrtou pozici, která by zajišťovala odehrání prvních dvou zápasů play-off na domácím ledě. Jenže poté tým opustila uznávaná persona Ostravského kraje, bývalý bek Vítkovic a Třince Miloš Holaň, a na jeho trenérský post usedl Karel Metelka.
Pod jeho vedením začíná pomalu ale přeci ostravský celek skomírat. V aktuální tabulce je na pátém místě se ziskem pětačtyřiceti bodů. Na devátou Mladou Boleslav má náskok čtyř bodů, ale k tomu už má zápas 33. kola s Olomoucí za sebou.
Ostravský tým má obrovskou sílu především ve druhé útočné formaci. Pavel Šebesta a Radek Procházka jsou nejproduktivnějšími hráči týmu a neúnavně táhnou zbytek mužstva v honbě za body. Do výtečné formy se rozchytal i brnakář Robert Hamrla, který se však občas nevyhne nepředvídatelným výkonnostním výkyvům.

Předpokládaná sestava:
Hamrla - Tvrdík, Buček, Gróf, Holík, Burian, Vašut - Janeček, Pavlačka, Duba - Radek Procházka, Sochorek, Šebesta - Valčák, Čech, Gelačák - Kilmek, Holuša, Glas.
Trenéři: Karel Metelka a Petr Rambousek.

DO SESTAVY HC ČESKÉ BUDĚJOVICE BY SE MĚL VRÁTIT RADEK DVOŘÁK

Je důležité, abychom sami sobě nepřidělávali problémy, říká Josef Jandač

Přetěžkého soupeře přemohli v rámci 29. kola hokejisté HC České Budějovice. Z ledu nevyzpytatelného Hradce Králové si přivezli nesmírně cennou výhru 3:1. „Bylo to těžké utkání a pro nás výborná příprava pro play-off. Jak prostředím, tak i soupeřem. Jsme spokojení,“ lebedil si nad vítězstvím o dvě branky kouč Jihočechů Josef Jandač. Přesto se zápas nevyvíjel vůbec dobře. Brankář Roman Turek udržel čisté konto jen dvě minuty, než ho tvrdou střelou z vrcholu kruhu propálil útočník Patrik Beck. „Jedná se o standardní situaci, která se těžko ovlivní. Vhazování šlo přímo na hokejkou a proti střele z první není zbraň. Jedinou zbraní je neprohrát takhle čistě bully,“ upozornil trenér vedoucího mužstva první ligy. Ke smůle Hradce Králové to byla jediná trefa svěřenců Ladislava Koldy v zápase. Zbylých čtyřiadvacet ran spolehlivý gólman Roman Turek pochytal. Vynikající zákroky vytáhl především proti Patriku Martincovi, dvakrát mu pomohla i tyč. „Především v úvodní třetině nás Roman podržel. Hráli jsme špatně směrem dozadu a soupeř se dostával často k brejkům,“ poukázal na solidní výkon gólmana Calgary Flames Josef Jandač.
Na diskuzním fóru královéhradeckého klubu hchk.cz označovali příznivci poraženého týmu výkon českobudějovického centra Václava Prospala za velmi slabý. Zázrak, který čekali od hvězdy Tampy Bay Lightning, se tentokrát nedostavil. „Nemyslím si, že by se Vaškovi nedařilo. Můj pohled na věc je takový, že Venca udělal spoustu práce,“ zdůraznil Jandač. Přesto uznal, že se v průběhu utkání citelně projevila neúčast Radka Dvořáka na pravém křídle první formace. „Vencovy přihrávky adresáta našly, ale není jeho chyba, že s tím ten adresát nic nedokázal udělat,“ pokračoval Jandač. Pravé křídlo, Radoslav Kropáč, se zapsalo do statistik přihrávkou na vyrovnávací trefu Radka Martínka, levý křídelník Luboš Rob nezískal ani jeden kanadský bod. „Robův výkon jde v posledních zápasech neustále nahoru, ale nohy Radka Dvořáka nemá. A hokej je v současné době hlavně o rychlých nohách,“ poukázal na trend současného ledního hokeje českobudějovický trenér. Radek Dvořák ve čtvrtek i v pátek bez větších obtíží trénoval a podle dostupných informací by měl proti Sareze Ostrava nastoupit.
Chybět budou centr Josef Štraub a obránce Ján Mucha, které vyřadilo zranění. Na soustředění národního týmu do dvaceti let je další bek Petr Macháček a sérii vyšetření bolavých zad podstupuje v Pardubicích zadák Petr Jančařík. „Zlepšení se prý zatím nedostavilo. Chodí stále na kapačky a 12. prosince jde na CT vyšetření, které by mělo ukázat přesnou příčinu jeho špatného zdravotního stavu,“ přetlumočil Jančaříkovy informace kouč HC České Budějovice. Z hráčů, kteří trénovali v pátek s prvním týmem nenastoupí mimojiné ani Stanislav Neckář. Pokud se NHL nerozběhne, mohl by nastoupit poprvé příští sobotu. Menší zranění utrpěl při páteční tréninkové jednotce Petr Havelka, kterému při souboji u mantinelu roztrhl tvář mladý David Kuchejda. Zarputilý Havelka by však měl v sobotu nastoupit.
Sobotním soupeřem hráčů HC České Budějovice bude tým Sarezy Ostravy. Ten Jihočeši letos přehráli dvakrát. Ve čtvrtém kole v Budvar aréně 5:1, v odvetě, která se hrála na půdě ostravského soupeře, zvítězili zástupci Jihočeského kraje o dvě branky 5:3. „Ostrava zatím patří do osmičky. Podává velmi slušné výkony a ani mužstvo nemá na první ligu špatné. Pro nás bude důležité, abychom v utkání nepřipustili nějaké problémy,“ uvedl v souvislosti s víkendovým duelem Josef Jandač. Veliký kus práce odvádějí pro Sarezu útočníci Pavel Šebesta a Radek Procházka, kteří obsadili dvě první příčky v týmovém kanadském bodování. Oba se také podepsali pod jedinou branku Ostravských v prvním vzájemném zápase s Českými Budějovicemi. „Oba dva jsou v produktivitě nahoře. Určitě na tuto dvojici hráče upozorním, ale žádnou osobní obranu na ně určitě hrát nebudeme,“ vyloučil možnost nasazení hlídacích psů Jandač.

Tradiční udílení pokynů využil centr Václav Prospal (skloněný úplně vpředu) k zavazování bruslí.

Útočník Radek Bělohlav se rozjíždí k samostatnému nájezdu. V jeho činnosti ho popohání kouč Josef Jandač.

Předpokládaná sestava:
R. Turek - R. Martínek, Krstev, Kotaška, Ference, Kolda, Jindra - R. Dvořák, Prospal, Kropáč - Bělohlav, Šimánek, Hřebejk - Rob, Musil, Havelka - Martin Hanzal, Mertl, Květoň.
Trenéři: Josef Jandač a Milan Kupka.

STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

Sareza Ostrava

Letošní zápasy:      30   13  1  3  1  12   86:88   45 ( -3) 
Aktuální série:      10    4  1  0  0   5   31:32   14 ( -1) 
Nejproduktivnější hráč: Pavel Šebesta - 25 bodů (10+15)
Nejlepší střelec:       Radek Procházka - 11 branek
Nejlepší nahrávač:      Pavel Šebesta - 15 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Lukáš Duba - 79 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Michal Holuša - 3 plusové body
Úspěšnosti brankářů:
1 - Robert Hamrla   92,06%
2 - Jakub Štěpánek   91,11%
3 - Michal Krumpoch  90,28%
4 - Róbert Filc  88,52%

HC České Budějovice

Letošní zápasy:      29   24  0  0  1   4  115:43   73 (+31) 
Aktuální série:      10    8  0  0  0   2   39:15   24 ( +9) 
Nejproduktivnější hráč: Václav Prospal - 33 body (13+20)
Nejlepší střelec:       Radoslav Kropáč - 14 branek
Nejlepší nahrávač:      Václav Prospal - 20 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Josef Štraub - 73 tr.minuty
Nejlepší v +/-:         Radoslav Kropáč - 20 plusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Jan Chábera   94,11%
2 - Roman Turek   92,86%
3 - Josef Kučera   90,80%

Uvedeni jsou jen hráči, kteří stále působí ve svých klubech.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....