Banes Motor České Budějovice
10.12.2004, Antonín Vansa, foto Tomáš Železný

Do čtvrtka jsem ve start NHL nevěřil, říká Stanislav Neckář

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Hokejisté HC České Budějovice získali další velikou posilu. Pokud se nakonec zámořská National Hockey League opravdu nerozběhne, bude moci kouč Josef Jandač využívat služeb vítěze Stanley Cupu z června 2004 Stanislava Neckáře. Silově výtečně vybavený zadák se v pátek zúčastnil prvního tréninku českobudějovického mužstva. Do zápasu však ještě v dohledné době nezasáhne. „Nechci určitě po těch lapáliích s tříslem nic uchvátat. Musím zesílit, abych si to tříslo neutrhl znovu,“ konstatoval usměvavý obránce.
Jaký to pro vás byl pocit, když jste zase po tolika letech překročil práh českobudějovické kabiny?
Hezký. Kabina je ale úplně jinde, než byla tenkrát, když jsem ještě hrával za Motor. Já jsem hlavně rád, že po takové době mohu opět začít s hokejem. Navíc je fajn, že se opět vidím s kluky, se kterými jsem zde dříve nastupoval.

Vy jste naposledy za HC České Budějovice nastoupil v roce 1994. Poznal jste vůbec své nynější spoluhráče?
Mimo kluků z NHL znám osobně jen Radka Bělohlava a Luboše Roba. A pak samozřejmě maséra Pavla Vlašice a vedoucího týmu Vladimíra Pláničku (smích).

Na tréninku už jste se měl objevit ve čtvrtek, ale poprvé jste dorazil až dnes. Proč?
Já jsem doteď bydlel v Písku a potřeboval jsem se přestěhovat. Ostatně jsme se s vedením klubu domlouvali na tom, že přijdu na trénink buď ve čtvrtek, v pátek, nebo až v pondělí.

Vaše manželka je s nynějším bydlením spokojená? Říkalo se, že společné bydlení s vašimi rodiči jí moc po chuti nebylo...
Teď je už všechno Ok. A předtím ani tak nešlo o to, kde bydlíme. Manželka je Kanaďanka, děti jsou Američané, takže jsem chtěl, aby naše děti navštěvovali anglickou školu a byly s tím trošku problémy. A určitě to není tak, že by manželka určovala, kde budu hrát. Záleží především na mě, kam se rozhodnu jít. Ona půjde se mnou. A kde jsem šťastný já, tam bude ona šťastná také.

Trénoval jste zhruba čtrnáct dní s Pískem. Kdy myslíte, že byste poprvé mohl zasáhnout do prvoligových bojů?
Já jsem opravdu naplno odtrénoval s Pískem jen čtyři tréninky. Myslím si, že potřebuju ještě tak pět, nebo šest dní a pak bych mohl být připraven. Nechci určitě po těch lapáliích s tříslem nic uchvátat. Musím zesílit, abych si to tříslo neutrhl znovu.

Ale jinak váš zdravotní stav vypadá dle pohybů na ledě nadějně, ne?
V tréninku je to úplně něco jiného, než v zápase. Tam je hodně soubojů a takové zatížení jsem ještě vůbec nevyzkoušel. Jen v Písku jsme si jednou zahráli proti sobě na tréninku a drželo to.

Takže to není tak, že byste čekal na to, jak dopadnou jednání ohledně NHL a do té doby nechtěl naskočit do zápasu?
Já vím, že se teď hodně mluví o tom, zda NHL bude, nebo ne. Já jsem však v úplně jiné pozici, než třeba Vašek Prospal a Eda Turek. Já nemám v zámoří podepsanou žádnou smlouvu. S manažerem Tampy Bay jsem domluvený na tom, že ve chvíli, kdy stávka skončí, se o něčem začneme bavit.

Vy osobně si myslíte, že se nakonec letošní ročník NHL odehraje?
Abych pravdu řekl, tak jsem do včerejška nevěřil. Na devadesát procent jsem o tom byl přesvědčený. Teď však hráčská asociace nabídla okamžité zkrácení platů o čtyřiadvacet procent. Pro majitele klubů i pro vedení NHL to vypadá velmi dobře. A jestli nepřistoupí na tento návrh, tak už nevím na co. Uvidíme příští týden. Šance na začátek NHL jsou vyrovnané.

Měl jste i nabídku z německého Hannoveru. Na čem nakonec jednání ztroskotala?
Odešel kanadský trenér, který o mě měl zájem, vyhodili pět hráčů a jednají i odchodu generálního manažera. Když jsem se s ním bavil, tak mi řekl, že by nebylo nejlepší, abych do takové atmosféry přicházel.

Určitě po vás toužily i jiné kluby. Měl jste i nabídky z extraligy?
Měl jsem dvě. Navíc jsem jednal ještě s jedním finským týmem, ale já jsem byl už dávno domluvený s Českými Budějovicemi, že pokud NHL nezačne a nevyjde mi německé angažmá, pokusím se týmu pomoci v bleskovém postupu. Aby se České Budějovice znovu dostaly tam, kam patří.

Asi v tom sehráli roli i další hráči z NHL. Přesvědčilo vás třeba vědomí, že zde nebudete působit sám?
Jasně. Jsem rád, že si s nimi mohu opět zahrát. Teď už je nás tu z NHL šest, je tu výborná parta a mančaft má na to, aby se hned vrátil zpět do extraligy.

Děkuji vám za rozhovor.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....