Banes Motor České Budějovice
03.12.2004, Antonín Vansa, foto Tomáš Železný

Rád poznávám nové věci, těší se na život v Čechách Andrew Ference

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Poprvé s českobudějovickým týmem trénoval kanadský obránce Andrew Ference, který jen den předtím přiletěl z kanadského Calgary. Usměvavý zadák překonal časový rozdíl mezi zámořským městem a jihočeskou metropolí a na sobotní zápas se připravoval po boku obrovitého beka Angela Krsteva. „V Kanadě jsem hodně trénoval, ale žádný zápas jsem nehrál. Už mi to chybí,“ upozornil hráč, jehož málokterá část těla se vyhnula tetovací jehle.
Přesun z Calgary do Českých Budějovic proběhl v pořádku?
Byl to hodně dlouhý den, protože jsem letěl linkou z Calgary do Chicaga, odtud do Londýna a dále do Prahy. Bylo to trošku časově náročné, ale pro mě zajímavé. Mám cestování rád.

Takže žádná komplikace po cestě nebyla?
Ne. Úplně v pohodě. V pořádku dorazily i moje hole a hokejová výstroj. Ale je pravda, že jsem rád, že už jsem tady (úsměv).

Přenocoval jste u Romana Turka, jak se všude psalo?
Ano. Přespal jsem u Romana Turka. Přijel do Prahy a vyzvedl mě na letišti. Bylo to od něj super, byl jsem rád, že mě vyzvedl někdo, s kým jsem kamarád.

Pokud byste zůstal v Českých Budějovicích, tak byste ale asi přivítal vlastní byt, že?
Samozřejmě si asi časem najdu nějaké ubytování. Prvních pár dní, než se rozkoukám, zůstanu u Romana. Ukáže mi město, vysvětlí mi, jak se dostanu do arény a podobně. Teprve pak se začnu po něčem shánět.

Včera jste si město nestačil prohlédnout?
Ne. Včera jsme toho měli docela dost. Přijeli jsme asi v devět večer, něco jsme snědli a pak jsem sebou řízl do postele a spal jsem jak zabitý (smích). Moc jsem toho během letu totiž nenaspal.

Jak se vám zamlouval váš první trénink?
Bylo to moc fajn. Viděl jsem poprvé nové spoluhráče. Po tom dlouhém letu jsem chtěl začít znovu co nejrychleji bruslit, abych mohl zítra odehrát zápas. V Kanadě jsem hodně trénoval, ale žádný zápas jsem nehrál. Už mi to chybí.

Říkáte, že zítra proti Opavě nastoupíte. Na toto téma už jste se s koučem Josefem Jandačem bavil?
Jasně. Shodli jsme se, že pro obě strany bude dobré, když budu hrát již zítra.

Znáte ještě jiné hráče, kromě Romana Turka?
Ne. Znám sice podle jména kluky, proti kterým nastupuji v NHL, ale osobně jsem se s nikým z nich neznal. Bavil jsem se s nimi dnes poprvé v životě.

Hodně se toho napsalo i o vaší touze podívat se na Slovensko, odkud pochází vaši předci. Kdy se tam chystáte?
(smích) Snad to vyjde po konci sezony. Rád bych se tam podíval někdy v dubnu, nebo v květnu. Bude hrozně fajn, až se podívám, odkud pochází moje rodina. Pár mých příbuzných žije v Košicích, jiní v Praze. Vážně se na to moc těším.

Už jste se byl například v Košicích někdy podívat?
Ne. Nikdy jsem tam ještě nebyl. Bude to poprvé. Já se musím dokonce přiznat, že jsem poprvé v životě v Evropě. (smích)

Vážně? Překvapilo už vás v Evropě, možná konkrétně v České republice, něco?
Zatím jsem toho nestačil mnoho poznat. Ale věřím, že v několika následujících dnech objevím hodně zajímavostí. Například Kanada je hodně mladý stát, ale Česká republika je něco úplně jiného. Je zde vidět stará kultura, dochovalo se spoustu památek. Myslím si, že odlišností bude moc - třeba jídlo. Ale já se na to těším. Rád poznávám nové věci.

Dnes v noci proběhlo jednání mezi NHLPA (hráčskou asociací; pozn.aut.) a šéfem NHL Gary Bettmanem. Vy osobně si myslíte, že může letošní ročník NHL ještě začít?
Informace z toho jednání nemám. Už těch zasedání a jednání bylo moc a nic se prakticky nedohodlo. Ale nestarám se o to. Je to pořád jen o stejných řečích. Začne mě to zajímat ve chvíli, kdy řeknou, že NHL letos začne.

A když to nikdo neřekne?
Tak odehraji celou sezonu za České Budějovice.

Děkuji za rozhovor a příjemný pobyt na jihu Čech.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....