Banes Motor České Budějovice
07.11.2004, Antonín Vansa, foto Tomáš Železný

Televizní zápas jen potvrdil sílu týmu HC České Budějovice

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Pouze sedmnáct střel vyslali brněnští hokejisté na branku českobudějovického gólmana Jana Chábery. Ten si v televizním utkání připsal letošní pátou nulu a svým shutoutem jen podtrhl bezproblémovou výrhu jihočeského mužstva v poměru 4:0. „Snad se na nás přijde příště podívat více lidí,“ přeje si obránce Radek Martínek, který exklusivně přihrál na úvodní branku zápasu.
Obránce Radek Martínek se do českobudějovické sestavy vrátil po dlouhém zranění. Celkem vynechal deset zápasů a ačkoliv měl do hry zasáhnout až v příštím týdnu, svůj návrat do mistrovských utkání přeci jen o něco uspíšil. „Cítil jsem se dobře. Nebylo na co déle čekat,“ řekl obránce, který mimo lock-out v NHL obléká dres New Yorku Islanders. Do utkání nastoupil s fixační sádrou na zraněné ruce. „Trošku mě to limituje, ale s tím se musím poprat,“ uvedl Martínek, který však popřel, že by kvůli obavě z dalšího možného zranění ruku v osobních soubojích s brněnskými hráči šetřil. „Při souboji jsem na to nemyslel, ale když jsem se vracel na střídačku, párkrát jsem si řekl, že jsem to možná přehnal. Ale určitě jsem se nijak nešetřil,“ usmíval se.
Kometa Brno se v českobudějovické Budvar aréně prezentovala hokejovým způsobem, za což však byla nemilosrdně trestána. Snad poprvé v letošním ročníku nezavítal do jihočeského svatostánku tým, který by se pouze soustředil na bránění vlastní modré čáry. „Brno opravdu hrálo velmi dobrý hokej. Záludnost nahrazovali hokejovostí a určitě se nám proti takovému týmu hrálo lépe, než třeba proti Písku. Pro nás je to vítězství hodně cenné. Ale osobně ze sebe nemám tak dobrý pocit. Občas jsem vzadu zbytečně chyběl. To budu muset ještě zlepšit,“ omlouval se Martínek, který doopravdy propadl jen jednou. V závěru druhé třetiny ho o puk odzbrojila dvojice brněnských forčekujících útočníků na útočné modré čáře. Aleš Staněk měl po vypíchnutí kotouče rychlost i dvoumetrový náskok, přesto se k němu domácí zadák stačil těsně před Cháberou stáhnout a obětavou rybičkou zabránil Staňkovi ve střele. Určitě zřetelněji se ale předvedl v čase 11:06, kdy zachytil slabé vyhození brněnských beků a nádhernou přihrávkou vybídl k jemné teči Václava Prospala. Domácí se tímto gólem dostali do jednobrankového vedení. „Vašek si zakřičel. Nahrál by mu to tam každý,“ přešel jeden z nejhokejovějších momentů sobotního zápasu s úsměvem.
Údaj o počtu diváků v Budvar aréně hlasatel utkání v průběhu střetnutí neoznámil. Přesto výhru 4:0 sledovalo v ochozech českobudějovického stadionu zhruba 2 000 diváků. A zcela jistě mnoho dalších využilo přímého přenosu a doma v pohodlném křesle spojili sledování hokejového utkání na ČT2 se zápasem českobudějovického Dynama, které se uskutečnilo o dvě a půl hodiny dříve. Právě nečekaná souhra náhod, kdy hráči Karlových Varů dostali střevní chřipku a Česká televize operativně zařadila do sobotního programu bully prvoligový zápas, může opět znamenat nárůst návštěvnosti v Budvar aréně. Lidé, kteří na hokej z pochopitelných důvodů v březnu po prohrané baráži na HC České Budějovice zanevřeli, mohli u televizních přijímačů posoudit hru svěřenců Josefa Jandače a Milana Kupky. Velmi dobrý výkon by je teoreticky mohl nalákat zpět do hlediště. „Je to možné. Já bych byl jenom rád, protože si myslím, že nyní hrajeme dobrý hokej,“ upozornil Martínek, který měl být původně nominován na finský Karjala cup, ale tříštivá zlomenina palce mu start v národním týmu znemožnila.

Výhry 4:0 nad doposud čtvrtým týmem prvoligové tabulky si cenil i rychlonohý útočník Radek Dvořák. Vyzdvihl mimojiné i vysoké tempo zápasu. „Bylo to určitě divácky atraktivní utkání. Oba týmy hrály útočný hokej. A my jsme konečně proměnili šance, které jsme měli,“ říkal v návaznosti na brankově nevydařený zápas v Mladé Boleslavi. Ve městě automobilů napočítali statistici celkem čtyřicet českobudějovických ran na brankáře Jaroslava Kameše, ujala se však jen nenápadná střela Radka Bělohlava ze 47. minuty. „Dnes se nám hodně dařila obrana středního pásma, čímž jsme zabraňovali možným protiútokům Brna. Potvrdili jsme roli favorita, což je strašně dobře a je to moc důležité,“ naznačil účastník nedávného Světového poháru.
V domácích zápasech se Jihočechům povětšinou příliš nezdařil vstup do utkání. Proti Brnu vtrhli Českobudějovičtí do utkání jako uragán a jen díky výborně chytajícímu Maláčovi vydržel stav 0:0 přes úvodní desetiminutovku. „První třetiny nehrajeme příliš dobře. Ale dnes nám vyšla, dali jsme gól a to bylo asi nejdůležitější. Tempo zápasu se vždy udává v prvních deseti minutách,“ řekl Dvořák, který měl vysvětlení i pro následný útlum Českých Budějovic. Zdálo se, že po vstřelené brance se Jihočeši uspokojili a netlačili se již tak důrazně do brankoviště Maláče. „V takových zápasech tomu tak bývá. Příliš nám nepřidala ani ta pauza při výpadku elektřiny. Ale postupně se to zlepšovalo a vyvrcholilo to druhou vstřelenou brankou,“ uvedla českobudějovická rychlonožka.
Zápas definitivně rozhodla 48. minuta. Nejprve se v čase 47:06 protlačil ke své premiérové brance v českobudějovickém dresu důrazný útočník Petr Havelka a za pouhých jedenáct vteřin se po pravém křídle rozjel Radek Dvořák a dělovkou těsně nad ledem propálil Maláče počtvrté. „Většinou střílím mezi nohy. Ať na tréninku, tak i v zápase. Mezi nohama je vždy nejvíce místa. Maláč šel moc pozdě dolů a naštěstí to tam padlo,“ oddychl si útočník, který tak dal zapomenout na promarněnou šanci z úvodní části, kdy tváří v tvář brněnské jistotě přestřelil branku. Útočná dvojice Prospal - Dvořák znovu ukázala, jak je pro současný českobudějovický tým důležitá. Prospal dal dvě branky, jeho hokejové dvojče přidalo další jednu. Přesto se oba reprezentanti České republiky, kteří byli nominováni i na finský Karjala cup, celkem zbytečně utápěli v nic neřešících kombinacích. Ve chvíli, kdy se zdála být lepším řešením střela, se snažili kombinovat do prázdné branky, a ne vždy se to těmto technicky zdatným borcům vydařilo. „Je pravda, že kolikrát kombinujeme až moc. Ale to je ovlivněno výsledkem, stylem hry. A nesmíme zapomenout na to, že je to zatím základní část a úplně jiný hokej budeme muset předvádět v play-off,“ slíbil častější střelbu na soupeřovy brankáře Radek Dvořák.

Ze zápasu odešel ještě před jeho skončením. Návrat útočníka Jana Fadrného na českobudějovický led skončil neslavně v čase 58:40 osobním desetiminutovým trestem. Jen tak podrthl mizérii svého týmu, které sice předvedlo sympatický hokej, ale ze své snahy o sehrání vyrovnaného utkání nevytěžilo vůbec nic. A prohrálo jasně 0:4. „Když se po dvou třetinách prohrává 0:2, je obvykle hotovo,“ podotkl hráč, který ještě v říjnu oblékal českobudějovický dres. „Máme sice špatnou bilanci na ledech soupeřů, ale přesto jsme si věřili, že bychom mohli v Českých Budějovicích uspět. Srazily nás zbytečně inkasované góly v oslabení,“ podotkl houževnatý forvard. Pozastavil se však především nad druhou vstřelenou brankou domácích. Špatnou rozehrávku brněnských beků vystihl na hranici modré čáry Kropáč a poslal do smrtícího ataku dvojici Prospal - Dvořák. „Byl to jasný ofsajd. To museli vidět všichni,“ zlobil se Fadrný, který poukazoval na to, že Kropáč přebíral puk až za modrou čáru, čímž by následnou přihrávkou vystavil reprezentační dvojici postavení mimo hru. „Doplatili jsme i na vyloučení. A v neposlední řadě jim opět zápas rozhodli hráči z NHL. Budějovice musí být rády, že je mají,“ dodal hráč, který slavil na jaře roku 2003 mistrovský titul s pražskou Slavií.
Fakt, že utkání vysílala přímým přenosem Česká televize, zřejmě negativně ovlivnil výkon brněnského týmu v úvodu utkání. Za prvních deset minut vystřelili Jihočeši sedm ostrých ran na Maláčovu branku, zatímco Brno se dostávalo z obranného pásma jen sporadicky. Úvodní tlak domácího mužstva zakončil úspěšným zásahem v čase 11:06 Václav Prospal. „Hráli jsme opravdu hodně nervozně a zakřiknutě. Je možné, že někteří hráči byli trochu nervozní z toho, že se zápas vysílá přímým přenosem,“ krčil rameny Fadrný. Tlak českobudějovického celku vyvrcholil v přesilové hře ve 12. minutě, když parádní pas Martínka prodloužil do sítě hráč Tampy Bay Lightning Václav Prospal. V tu chvíli chybělo Janu Fadrnému odsedět pouhé čtyři vteřiny. „Bylo to zbytečné vyloučení,“ uznal sympatický borec, který odmítl přičíst dva dvouminutové tresty, které v úvodní třetině posbíral, přemotivovanosti proti svému bývalému zaměstnavateli. „Nebyl jsem přemotivovaný. Při prvním vyloučení jsem šel po puku a omylem jsem Marťase podrazil, druhé vyloučení ani nechci hodnotit. Nevím, zda to vůbec faul byl,“ popisoval střet s Petrem Sailerem.
Závěr střetnutí pro něj dopadl hodně nešťastně. V čase 58:40 se po vyloučení hostujícího Mikela slovně pustil do hlavního rozhodčího, který mu udělil osobní desetiminutový trest. „Trošku z mé strany vzplály emoce. Více k tomu ani říkat nechci,“ bránil se výraznějšímu rozboru situace Fadrný.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....