Banes Motor České Budějovice
18.10.2004, Antonín Vansa

Jaké jsou pocity trenéra Jandače po první čtvrtině první ligy?

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Josef Jandač. Člověk, který přivedl v březnu 2002 do extraligy ledního hokeje podceňovaný Liberec v baráži proti silnému Kladnu. Člověk, kterého stál herní útlum Bílých tygrů v říjnu 2003 trenérský post v severočeském týmu. Člověk, který k médiím vždy hovoří otevřeně a nebojí se říct naplno svůj názor. „Takový jsem a určitě už se měnit nebudu,“ říká kouč, který 12. listopadu oslaví své osmatřicáté narozeniny.
Za první čtvrtinu soutěže Jihočeši získali jedenatřicet bodů za deset vítězství a jednu prohru v prodloužení. V řádné hrací době zatím letos prohráli jen dvakrát. Ve třetím kole v Hradci Králové a na ledě Komety Brno. „Žádný plán, kolik bych chtěl získat bodů, jsem si před startem sezony nedělal. V úvodu jsem chtěl především poznávat charakter mužstva, odhalit jeho slabiny, abychom mohli případně postupně tým obměnit tak, aby byl kompaktní a zvládl závěr, který nás snad čeká,“ uvedl Josef Jandač. Po třinácti odehraných zápasech si českobudějovický trenér udělal o mužstvu určitou představu. Netají se přitom tím, že současné hokejové České Budějovice táhnou především Václav Prospal a Radek Dvořák, vedle nichž hraje v životní formě rychlonohý Štěpán Hřebejk. „Kluci z NHL nepochybně tvoří osu týmu. Jsem rád, že jsou zde a že na ně vedení klubu sehnalo peníze,“ poklonil se klubovému managmentu.

Bývalý liberecký kouč je si zároveň vědom specifičnosti takových posil. V zámoří zatím vůbec nic nenasvědčuje tomu, že by se měl ročník 2004/05 rozběhnout, ale pokud by se tak stalo, zmizí z jihočeské metropole Prospal, Dvořák i obránce New York Islanders Radek Martínek. A to by byla při současném složení mužstva citelná ztráta. „Není to však jen náš problém. Podívejte se třeba na extraligové kluby, jejichž soupisky jsou prošpikovány hráči ze zámořské soutěže,“ poukázal na většinu elitních celků domácí nejvyšší ligy. Proto nesmí Jandač opomíjet hráče, kteří v případě skončení výluky v nejprestižnější soutěži světa ponesou na svých bedrech hlavní díl odpovědnosti za výsledky HC České Budějovice. „Jsme stále ve fázi hledání. Snažíme se najít dvojičky, či trojičky, které si na ledě rozumějí. Zatím je předčasné to hodnotit, ale je fakt, že někteří hráči by svou současnou pozici v týmu měli zvládat lépe, než ji zvládali doposud,“ řekl trenér, který má za úkol dovést Jihočechy po roční pauze znovu do extraligy.

O kom je řeč? Výborný start v soutěži prožil centr Josef Štraub, ale s nastávajícím časem se pomalu začal vytrácet z ledu. Při pohovorech s českobudějovickým koučem se Štraub přiznal k problémům s třísly, které ho v jeho výkonech do značné míry limitovaly „S Pepou Štraubem jsme se bavili už před podpisem smlouvy, co od něj očekáváme a co vlastně očekává on. Poté jsem mu dal klid v předzávodním období, aby doléčil své zranění. Známé pravidlo hovoří o tom, že zkušenější hráči se rozjíždějí pomaleji, tak věřím, že tomu tak bude i u Pepíka,“ naznačil své očekávání Jandač, který ostříleného harcovníka znovu nasadí zřejmě již v zápase proti Berounu.
Kromě Štrauba se ale příliš nedaří ani dalšímu zkušenému útočníkovi. Peter Bartoš má stále vynikající čich na góly, ale do šancí se dostává obtížněji, než v minulosti. Trápení naturalizovaného forvarda nejlépe vystihla jeho pozice v posledním utkání proti Olomouci. Ačkoliv byl Bartoš stoprocentně připraven, do hry vůbec nezasáhl a devítibrankový příděl sledoval jen ze střídačky. „Nesnažím se koukat na kanadské body. Pro mě je rozhodující předvedená hra toho hokejisty. Pokud hráč nesbírá body, nedává branky, ale ve hře je opravdu platný, tak to vůbec neřeším. Ale Peter se bohužel v současnosti velmi trápí i v té hře,“ řekl na adresu rychlostně skvěle vybaveného hráče.

Ani Bartoš, ani Štraub nenastoupili v zatím nejvydařenějším zápase Českých Budějovic v probíhajícím ročníku. Za ten kouč Josef Jandač jednoznačně označil výhru na ledě silného Chomutova v poměru 5:0. Jeho přesvědčení nezměnila ani poslední kanonáda proti Olomouci. „V Chomutově jsme zahráli opravdu dobře. Hráli jsme venku, v dost improvizované sestavě. Ale všechno, co jsme si před zápasem řekli, do puntíku fungovalo,“ vysvětlil trenér vedoucího týmu první ligy. „Zápas s Olomoucí nám vyšel, zaplaťpánbůh jsme dali góly, ale přesto bych tu výhru výrazně nepřeceňoval,“ dodal.

V následujících dnech by měli českobudějovickou sestavu vyztužit další borci, kteří mají profesionální smlouvu v NHL. Jedním z nich je brankář Roman Turek, který hodlal chytat za jihočeský tým už od začátku sezony, ale své rozhodnutí změnil a odletěl za rodinou do Calgary. V kanadském městě ale zjistil, že pokud zůstane, může na pěknou dobu na hokej zapomenout a proto se rozhodl pro návrat do Čech. Původně stanovil datum svého příletu na 23. října, ale v Praze - Ruzyni nakonec přistane až na začátku listopadu. „Původně se ještě chtěl vrátit na čtrnáct dní do Kanady. To padá a nikam už se vracet nebude. Pokud tedy nezačne NHL,“ tlumočil inovované stanovisko vítěze Stanley Cupu z roku 1999.
Trenéru Jandačovi vyvstanou po Turkově příjezdu příjemné starosti při řešení brankářské otázky. O Turkovi snad ani nemá cenu hovořit. O kvalitách vytáhlého brankáře svědčí jeho tři odchytané světové šampionáty, účast na Světovém poháru 1996 a zisk Stanley Cupu z roku 1999. Českobudějovickému týmu se ale parádně rozchytal Jan Chábera, který neinkasoval již 153 minuty. Slušný průměr branek na zápas si drží i další gólman Josef Kučera, který zatím nastoupil v pěti duelech. „Jasná situace panuje ohledně Romana Turka. Jeho přínos pro mužstvo bude obrovský, podává stabilní výkony a má veliké zkušenosti,“ vyzdvihl přednosti gólmana Calgary Flames Jandač. „Pokusíme se, aby jeden z našich současných brankářů byl v permanenci a chytal někde na střídavý start. Druhého se pak budeme snažit udržet ve formě za Romanem Turkem. Občas se také dostane do branky,“ nastínil řešení situace po příjezdu blonďatého brankáře českobudějovický kouč.

Letošní držitel prstenu za prvenství v NHL Stanislav Neckář se zapojí do přípravy s týmem až se bude cítit stoprocentně připravený. Usměvavý zadák se doma v Písku dává dohromady po operaci, kterou v létě podstoupil. „Příští týden bychom se měli se Standou telefonicky spojit a domluvit se, jak to bude dál. Zda bude chtít chodit na led v Písku, nebo už u nás v Českých Budějovicích,“ řekl k otázce mistra světa z Vídně 1996 Jandač.

JOSEF JANDAČ A ...

...JAN FADRNÝ


Čtyřiadvacetiletý důrazný forvard přišel do Českých Budějovic na podzim roku 2003 výměnou za Michala Vondrku. Ani on však výrazně nevylepšil střeleckou nemohoucnost Českobudějovických, kteří nakonec po zpackané baráži s Jihlavou opustili extraligy. V první lize toho Fadrný mnoho neodehrál. Byl zraněný a po svém návratu pro něj kouč Jandač nenašel místo v sestavě. Po svém odchodu do Komety Brno se Fadrný pro deník Sport svěřil, že měl s ambiciozním trenérem spory.

„To řekl v deníku Sport? Já osobně jsem žádný takový článek nečetl. Ale pokud to opravdu řekl, je mi to upřímně jedno. Vždy, když je hráč vyměněný, nebo prodaný do jiného mužstva, vznikají dva pohledy na věc. Trenér má právo do týmu zasáhnout a hráč, který se cítí ukřivděný, to pak může kritizovat. Fadrný neměl výkonnost a pro mě neznamenal žádný přínos pro tým. Proto jsme ho poslali do Brna. A více to nebudu mediálně vířit.“

...ČESKOBUDĚJOVIČTÍ FANOUŠCI


Před startem letošní sezony se hodně diskutovalo, jak se sestup Českobudějovických do první ligy podepíše na zájmu veřejnosti o hokej. Úbytek fanoušků je zatím více než znatelný. Zatímco v loňské sezoně navštěvovalo zápasy HC České Budějovice v průměru 3 600 diváků, letos je divácký zájem téměř o polovinu menší.

„Fanoušky vnímám jen z toho pohledu, kdy stojím na střídačce. Nevidím za sebe, ale vidím jen to, co je před mnou, nalevo a napravo. Úbytek fanoušků je daň, kterou zaplatí každé sestupivší mužstvo. Stačí si vzpomenout na Kladno, na které po pádu do první ligy chodilo maximálně 2000 diváků. Hala se opět naplnila až v závěru sezony. Popravdě jsem si myslel, že budou fanoušci zvědaví na Vencu Prospala, Radka Martínka a Radka Dvořáka, a návštěvnost vzroste tak o tisíc lidí více. Asi se budeme muset nad návštěvností v klubu zamyslet, pracovat více s fanoušky a fanclubem. Marketingově připravit nějaké akce, které by se více dotýkaly diváků.“

...PRVOLIGOVÉ STADIONY


Většina hráčů si musí začít zvykat na zcela odlišné podmínky, než které měli v extralize. Týká se to i stadionů, na kterých současní soupeři hrají. Vyjma arény v Ústí nad Labem a brněnské haly Rondo jsou občas stadiony v žalostném stavu. Jihočeši zatím sehráli mimo Budvar arénu sedm zápasů, dalších šest je čeká v druhé čtvrtině první hokejové ligy.

„Je to také daň pádu do první ligy. Hráči jsou z extraligy zvyklí na zcela jiné zázemí. Před sezonou jsme ale měli teoretickou přípravu, na které jsme hráče upozorňovali, že musíme být připravení na to, že budeme mít malou kabinu, že se nám budou diváci posmívat, když nám to nepůjde. Je otázka profesionality hráčů, jak se s tím dokáží vyrovnat. A pokud budeme hrát v Kadani, kde si budou hrát na mistrovství světa a budou si v čele s Chlustinou něco dokazovat, tak to musíme přejít, vyhrát třeba jen 1:0 a jet domů. Popravdě nás ale zatím nepotkalo nic šíleného. Ještě jsme nehráli na zimáku, který by neměl odpovídající parametry. Led klouže všude.“

...ATMOSFÉRA V ČESKOBUDĚJOVICKÉ KABINĚ


V každém týmu mužstvo správně funguje jen v takovém případě, kdy táhne tým i trenér za jeden provaz. V Českých Budějovicích je tato otázka kapitolou samou pro sebe. V roce 2001 na ní doplatil impulsivní kouč Jan Tlačil, mnoho názorů se zjevilo i po odchodu Jana Neliby, jehož herní styl hráči údajně nepřijali.

„Každý trenér razí svůj styl práce. Někdo je impulsivní, někdo tichý. Já jsem takový, jaký jsem a měnit se nebudu. Když se to někomu nelíbí, tak si na to bude muset zvyknout, nebo vznikne konflikt. Zase nejsem žádný machr, který pozřel Šalamounovo ho..., abych zde učil hrát hokej hráče, kteří ho dávno umí. Já spíše musím určit nějaký herní styl a vtisknout týmu řád. Myslím si, že hodně pozitivně v tomto směru ukázal zápas v Chomutově. A vůbec nechci hodnotit to, jestli zde Honza Neliba narazil. Měl se zachovat tak, aby nenarazil. Měl rozpoznat místa, která ho pálí a vypořádat se s nimi. Honzu Nelibu moc uznávám a je mi líto, co ho zde potkalo.“

...JIŽNÍ ČECHY


Kdo se vyzná v divadelní scéně, jistě zná pasáž ze hry Záskok v podání Divadla Járy Cimrmana. Zdeněk Svěrák v ní použije rčení, že v Českých Budějovicích by chtěl žít každý, kromě něho. České Budějovice však patří mezi hokejisty k nejoblíbenějším destinacím. Snad jedinou výjimkou byl současný forvard Liberce Stanislav Procházka, který otevřeně hovořil o tom, že krajské město jižních Čech mu absolutně nevyhovuje.

„Líbí se mi tu. Mám to zde moc rád. Už jsme se byli s rodinou podívat v Českém Krumlově, na Hluboké, zde v Českých Budějovicích. Jsem rád, že mi vedení klubu zajistilo skvělé podmínky a mohu zde být s rodinou. Zatím jsem zde moc spokojený.“

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....