Banes Motor České Budějovice
15.10.2004, Antonín Vansa

Jedenáct let HC České Budějovice #8 - sezona 2000/01

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Když se české deníky a týdeníky dotazovali hokejových expertů na možné překvapení extraligové sezony 2000/01, nejčastěji zmiňovanými celky byly týmy Znojemských orlů a Českých Budějovic. Znojmo skončilo po základní části druhé, Jihočeši byli až jedenáctí...

SEZONA 2000/01 - NEÚSPĚCH ČERNÉHO KONĚ

Před sezonou České Budějovice přišly o slovenského reprezentanta Petera Bartoše, kterého si díky vynikajícím výkonům na mistrovství světa v Petrohradu vyhlédla Minnesota Wild. Štěstí se do zámoří vydal hledat i mladý bek Zdeněk Kutlák, po šesti letech opustil jihočeskou metropoli zadák Milan Nedoma a angažmá na jihu Čech ukončil i obránce Roman Čech.
Z útočníků odešel kromě Bartoše už jen kapitán Radek Ťoupal, kterému vedení klubu nenabídlo prodloužení smlouvy.

Tým naopak posílil obránce Václav Benák, který si svými výkony v barvách HC České Budějovice v play-off vysloužil pokračování v jihočeských barvách. Ze Slovenska přišel reprezentační obránce Ladislav Čierny a ze Vsetína zamířil pod Černou věž Radek Bělohlav.

Přestože odchody zastínily příchody, byli Jihočeši označeni za černého koně ročníku. Tým byl o rok starší, dorostly osobnosti jako Václav Nedorost, Kamil Brabenec, Jiří Šimánek nebo Aleš Kotalík.

Poprvé od sezony 1995/96 vedení extraligy rozhodlo, že se v případě nerozhodného výsledku sehraje prodloužení. Za výhru po 60 minutáchtak byly udělovány tři body, za vítězství v prodloužení dva body. Bod si týmy připsali za remízu i za porážku v prodloužení. Ve čtvrtfinále play-off se navíc po vzoru NHL mělo hrát na čtyři vítězná utkání. Semifinále a finále mělo být opět na tři vítězné zápasy.

Začátek sezony českobudějovickým hokejistům vyšel. V prvním kole porazili 8.září 2000 Keramiku Plzeň 5:3. V 17.minutě vedli doma Jihočeši po brankách Šimánka a Bělohlava 2:0. Plzeň sice dokázala do 25.minuty otočit na 2:3, ale drtivý nápor domácích v úvodu třetí třetiny znamenal, že se Západočeši vrátili domů s prázdnou. Ve 45.minutě se bekhendovou kličkou prosadil Brabenec, v čase 49:39 dal bek Suchánek na 4:3 a výhru pojistil pět minut před koncem Nedorost.
V následujícím kole Jihočeši utrpěli ve Zlíně nejvyšší porážku sezony, ale pak přehráli Třinec a Znojmo. Po čtvrtém kole patřila hokejistů HC České Budějovice čtvrtá příčka v tabulce.

Jenže poté přišla nejčernější série českobudějovického hokeje v jeho dosavadní historii. Vše začalo nevinnou porážkou 2:3 na Spartě, ale následovalo sérií čtrnácti utkání bez výhry v řádné hrací době a Jihočeši v tabulce klesli na 13.místo. Na neúspěchy doplatil Filipi, kterého vedení klubu bez náhrady pustilo na Kladno a Zíb, který byl po špatných výkonech vyměněn do Zlína za Mojžíše. Vyměněna byla i trenérská dvojice Liška - Pařízek, místo níž přišel na střídačku dosavadní kouč juniorů Jan Tlačil a jeho asistentem byl určen Jaroslav Pouzar.

Zlepšení přišlo až koncem října a 3.listopadu 2000 znovu Jihočeši slavili výhru za tři body, když porazili Karlovy Vary 5:1. Přesto došlo k tomu, že ve 24.kole klesli českobudějovičtí hráči na poslední místo. Generální manažer Šatava znovu začal jednat, s Plzní vyjednal výměnu Kořínek - Král do konce prosince a došlo k neuvěřitelnému vzepětí jihočeského celku.

V prosinci neprohráli Českobudějovičtí ani jednou a vyšplhali se zpět do elitní osmičky. Další důležitý krok k play-off přišel ve 41.kole. České Budějovice zvítězily nad Zlínem 3:1 a vyhouply se znovu po čtyřech měsících na čtvrté místo.
Jenže pak přišly další nevýrazné výkony a Jihočeši klesali v tabulce. V jednom z klíčových zápasů prohráli doma se Znojmem po divoké první třetině 2:3. Ovšem rozhodující utkání sezony přišlo 3.března 2001 v 50.kole proti Litvínovu. Hned v 5.minutě přehodil při vlastním oslabení zkoprnělé zadáky Martínka a Suchánka brankář Orct a Kysela v oslabení otevřel skóre. V 18.minutě využil prudkou ránou dvojnásobnou početní výhodu Reichel a když dal ve 35.minutě po skvělém vyšachování českobudějovické obrany třetí branku znovu Reichel, začalo ohledně postupujícího týmu do play-off svítat. Domácí snížili jen ve 38.minutě, když krásnou individuální akci Novotného zakončil přesnou trefou Václav Král. Litvínov už další zdramatizování nepřipustil a Kysela pojistil vítězství střelou do odkryté klece.

V posledním kole předvedli českobudějovičtí hokejisté zcela nedůstojné rozloučení s fanoušky a prohráli s Kladnem jasně 2:6. Zajímavostí je, že utkání na poslední chvíli stáhly z kursových nabídek sázkové kanceláře...

Jediným pozitivem na sportovním neúspěchu bylo, že mohla dříve začít plánovaná rekonstrukce českobudějovického zimního stadionu.
Chybou by bylo zapomenout i na prvenství v Zepter cupu. V jeho finále vyhráli Jihočeši góly Benáka a Roba v Pardubicích nad domácí Pojišťovnou 2:1.

BYLI OPORAMI

Aleš Kotalík
Po minulých sezonách, kdy patřil k průměrným hokejistům, se stal nejlepším útočníkem týmu. Vyhrál kanadské bodování, v klíčových chvílích zápasů dokázal vzít odpovědnost na sebe a rozhodoval zápasy. Jeho výkony nemohli zástupci Buffala Sabres přehlédnout.

Luboš Rob
Po odchodu Petera Bartoše se postavil vedle centra Filipa Turka a po celou sezonu odváděl vynikající práci. Sice dal pouze 10 branek, ale byl nejlepší v bodování +/-. Ve 46.kole v zápase s Karlovými Vary si po souboji u mantinelu s Liborem Procházkou zlomil ruku a týmu velmi chyběl v závěrečných kolech v boji o play-off.

Kamil Brabenec
Po loňském ročníku, kdy se neskutečně trápil, si hokej užíval. Soupeřovým brankářům nasázel jedenáct branek, svou výkonnost si udržel i po odchodu Filipiho na Kladno. Úspěšně plnil úlohu levého křídla vedle Filipa Turka v prvním útoku a Aleše Kotalíka ve druhé formaci.

ZKLAMALI

Pavel Mojžíš
Přišel ze Zlína výměnou za Lukáše Zíba, ale příliš se mu nedařilo. Často při obranné činnosti chyboval a s úlevou přijal návrat na Valašsko. Později jej Zlín poslal na hostování do Havířova.

Radek Bělohlav
Přišel jako obrovská posila. Stal se ihned kapitánem týmu, hned v prvním zápase dal branku Plzni, ale poté šla jeho výkonnost strmě dolů. Kabina ho zbavila po sérii porážek kapitánského “céčka“ a Bělohlav sezonu dokončil v neskutečné křeči. Byl nejhorší v bodování +/-.

PŘEKVAPIL

Jiří Brož
Jako úplný nováček dal sedm branek, z toho dvě vítězné. Byl velmi aktivní a úspěšně zaskakoval ve druhém útoku. Svůj talent však v následujících sezonách nepochopitelně nezúročil.

SEZONA OČIMA MASÉRA PAVLA VLAŠICE

„Je pravda, že jsme před sezonou byli tipováni na potencionálního černého koně soutěže. Ale hodně sehrála přestavba zimního stadionu. V závěru jsme pracovali v hodně provizorních podmínkách a nemyslete si, mužstvu to moc nepřidalo.
Po pár úspěšných sezonách tým opustili Jarda Liška a Jula Pařízek. Jako hlavní kouč byl jmenován Honza Tlačil. Byl hodně náročný v požadavcích na hráče, ale určitě neměl s nikým veliké problémy. Rozhodně žádný výrazný konflikt v kabině nevyvstal a více bych se k tomu nerad vyjadřoval.
Chytili jsme bohužel ze začátku sezony sérii, kdy jsme nevyhráli ani jednou ze šestnácti zápasů. Právě v takových chvílích měla přijít naše chvíle s Petrem Práškem. Mjžstvu psychicky pomoct. Ale zase to musí být opatrné. Sami musíme odhadnout, kdy můžeme udělat nějakou srandu. Rozhodně je lepší, když se daří.
Byli jsme snad dokonce jednu chvíli na posledním místě. Ale věřili jsme, že se z toho vyhrabeme. Měli jsme na to dost času a tým byl kvalitní.
Když si to tak probírám, v jednu chvíli jsme klesli na čtrnácté místo, ale zároveň jsme tím nastartovali skvělou sérii dvanácti zápasů bez prohry. Z Plzně sem navíc poprvé v kariéře přišel Petr Kořínek. Je to hodně nepříjemný hráč, ale zároveň je to super kluk a v kabině působil hodně pozitivně. Dařilo se mu tady a když se vrátil do Plzně, bylo cítit, jak moc chybí.
V tomto ročníku jsme poprvé použili známý Tlačilův signál. Všichni z toho byli docela vyjevení. Maséři ostatních týmů nám ukazovali, že hrajeme v šesti...ale byla to spíše sranda.
Vzpomínám si na poslední zápas sezony. To byla potupa! Prohráli jsme 2:6 s Kladnem. Ale i to se občas stává...
Po skončení extraligového ročníku jsem jel s reprezentací do Hannoveru a domů jsem si přivezl druhou zlatou medaili. Když jsem jí zkoumal, zjistil jsem, že je úplně stejná jako ta z Petrohradu. Jen tam má vyražený jiný rok.“

STATISTICKÉ CENTRUM

TÝMOVÉ STATISTIKY

Základní část

52   20   1  5  5   21   156:154   72 ( -6)

Nejdelší série bez prohry - 18.listopadu 2000 - 12.prosince 2000

10    8   0  2  0    0    35:16    26 (+11)
Nejdelší série bez vítězství - 17.září 2000 - 31.října 2000
15    0   1  2  4    8    34:52    8  (-13)

NEJVYŠŠÍ VÝHRA SEZONY

10.prosince 2000
HC České Budějovice - HC Havířov Panthers 8:2 ( 2:1, 3:1, 3:0 )

F.Turek, Šimánek, Sailer, Kořínek, Bělohlav, Martínek, Rob, Brož - Michal Čech 2.

NEJVYŠŠÍ PROHRY SEZONY

10.září 2000
HC Barum Continental - HC České Budějovice 7:2 ( 2:1, 3:0, 2:1 )

I.Rachůnek 2, Jenáček, Leška, Čajánek, Ambruz, Okál - F.Turek, Kotalík.

INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY

Nejvíce odehraných utkání: A. Kotalík, F. Turek, R. Suchánek - 52 utkání
Nejproduktivnější hráč:    Aleš Kotalík - 48 bodů (19+29)
Nejproduktivnější obránce: Rudolf Suchánek - 21 bod (8+13)
Nejlepší střelec:          Aleš Kotalík - 19 branek
Nejlepší nahrávač:         Aleš Kotalík - 29 asistencí
Nejtrestanější hráč:       Stanislav Jasečko - 96 tr.minut
Nejslušnější hráč:         Radek Bělohlav - 51 utkání / 10 tr.minut
Nejlepší v +/-:            Luboš Rob - 19 plusových bodů
Nejhorší v +/-:            Radek Bělohlav - 19 minusových bodů
Statistiky brankářů:
1 - Michal Mařík     - 41 zápas  /  91,71% úspěšnosti
2 - Ivo Čapek        - 18 zápasů /  91,29% úspěšnosti

MUŽSTVO HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

Brankáři
Michal Mařík, Ivo Čapek.

Obránci
Rudolf Suchánek, Stanislav Jasečko, Radek Martínek, Ladislav Čierny, Václav Benák, Lukáš Zíb, Josef Jindra, Pavel Mojžíš, Michal Klimeš, Ivo Kotaška.

Útočníci
Aleš Kotalík, Filip Turek, Luboš Rob, Radek Bělohlav, Kamil Brabenec, Václav Král, Jiří Šimánek, Petr Sailer, Václav Nedorost, Martin Štrba, Jiří Brož, Petr Kořínek, Milan Filipi, Jiří Novotný, Jan Řehoř, Michal Vondrka jun., Štěpán Hřebejk, Milan Kostourek, Milan Michálek.

Trenéři
Jaroslav Liška a Jaroslav Pařízek. Po 16.kole nahrazeni Janem Tlačilem a Jaroslavem Pouzarem. Před 49.kolem se Jaroslav Pouzar stal hlavním koučem.

KONEČNÉ POŘADÍ ROČNÍKU 2000/01

 1. HC Slovnaft VIVA Vsetín
 2. HC Sparta Praha
 3. HC Vítkovice
 4. HC Slavia Praha
 5. HC Excalibur Znojemští orli
 6. HC Pojišťovna IPB Pardubice
 7. HC Chemopetrol Litvínov
 8. HC Barum Continental
 9. HC Oceláři Třinec
10. HC Keramika Plzeň
11. HC České Budějovice
12. HC Vagnerplast Kladno
13. HC Havířov Panthers
14. HC Becherovka Karlovy Vary
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....