Banes Motor České Budějovice
14.10.2004, Antonín Vansa

Asi teď budu lenošit, usmívá se brankář Chábera

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Naposledy ho překonal v 27. minutě zápasu mezi Havířovem a Českými Budějovicemi havířovský bek Mareček. Od té doby mladý českobudějovický brankář Jan Chábera nemusel lovit ani jeden kotouč ze své sítě a svou neprůstřelnost natáhl už na 153 minuty. „Myslím si, že více sil mě stála vychytaná nula proti Olomouci, než proti Chomutovu,“ překvapivě sdělil gólman, který si definitivně získal sympatie náročného českobudějovického publika.
Ve dvou zápasech za sebou jste dokázal udržet čisté konto. Takový pocit je asi hodně příjemný...
Jasně. Je to paráda. Doufám, že to takhle půjde dále. Nevím, co dále bych k tomu mohl říct.

Která z těch dvou vychytaných nul vás stála více sil? Ta v Chomutově, nebo ta s Olomoucí?
Popravdě si myslím, že spíše ta s Olomoucí, i když tomu výsledek moc nenasvědčuje. V Chomutově na mě nechodily tak nebezpečné střely, jako dnes. Olomouc hrála na brejky a ve třetí třetině jela dvakrát sama na branku. Ale zaplaťpánbůh, že jsem to vychytal.

Můžeme se ještě vrátit k těm dvěma samostatným nájezdům, které si olomoučtí vypracovali?
Při prvním nájezdu před sebou hráč tlačil kotouč a čekal, co udělám v brance. Já jsem se ale nepohnul a tak vystřelil na lapačku. To jsem vyrazil. Při tom druhém brejku jsem udělal první pohyb já, šel jsem do strany a hráč šel do kličky na druhou stranu, ale naštěstí mu to sjelo z hokejky a netrefil prázdnou branku.

Jeden vynikající zákrok jste předvedl i v polovině druhé třetiny, kdy jste reflexivně vykopl betonem kotouč, mířící do sítě?
Šel jsem na stranu proti střele, ale někomu se puk odrazil od brusle před olomouckého hráče. V takové situaci nezbývá nic jiného, než tam skočit. Se štěstím jsem to skluzem zneškodnil.

Vítězství 9:0 nad Olomoucí musela českobudějovická kabina přijmout po propadáku s Kadaní s velkou úlevou, že?
Jasně. Pro nás je nejdůležitější vstřelit úvodní branku, uklidnit se a pak trestat chyby soupeře, který se přeci jen musí začít tlačit do útoku.

Trenér Jandač nechtěl den před zápasem prozradit, zda do branky proti Olomouci nasadí vás, nebo Josefa Kučeru. Kdy jste se dozvěděl, že místo mezi třemi tyčemi zaujmete vy?
Dozvídáme se to vždy na rozbruslení před zápasem.

A vyhovuje vám to? Není pro brankáře přeci jen nepříjemné, že do poslední chvíle neví, zda půjde do branky, nebo ne?
Je to trochu nepříjemné, ale to je samozřejmě věc trenéra. Na druhou stranu se zbytečně dlouho dopředu před zápasem nenervuji, když nevím, jestli vůbec budu chytat.

Čekají vás tři dny volna. Jak je strávíte vy osobně?
Já pojedu nakupovat a pak budu lenošit. Cítím se celkem unavený, takže to chci vyrelaxovat. Asi půjdu i do bazénu, abych to vyplaval.

Díky moc za rozhovor a přeju hodně štěstí v následujících zápasech.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....