Banes Motor České Budějovice
12.10.2004, Antonín Vansa

První čtvrtinu zakončí Českobudějovičtí proti Olomouci

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Z pozice druhého týmu první hokejové ligy vstoupí ve středu od 17.30 hodin do zápasu proti HC Olomouc hráči HC České Budějovice. Domácí hokejisté se budou chtít svým příznivcům omluvit za poslední domácí zápas s Kadaní. Naopak Hanáci pravděpodobně vsadí na podobnou taktiku jako Kadaň a pokusí se o nečekaný export bodů z Budvar arény.
PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC OLOMOUC

Historie

Hokejový sportovní klub byl v Olomouci založen v listopadu 1912. Do týmu se združili z tehdy silně německé Olomouce především chlapci ze středních škol. Podařilo se zřídit i kluziště, které však divoce bruslící veřejnost odmítla uvolňovat pro hokejové zápasy. Další rozvoj této hry pak na čtyři roky zastavila první světová válka. Po válečném sportovním útlumu nastal čilejší hokejový život až začátkem dvacátých let, kdy se vedle SK Olomouc objevil i městský rival ČSS Olomouc. Poměrně dlouho však oba týmy nastupovaly jen k přátelským zápasům. Až v roce 1925 uspořádal Moravský večerník turnaj o putovní pohár. Za další čtyři roky byla z popudu olomouckých hokejistů zřízená Moravská župa. Její mistrovství vyhrál v roce 1930 právě SK Olomouc.
Okupace Československa, zahájená v roce 1939 vojsky Wehrmachtu, znamenala znovu přibrždění hokejové činnosti, avšak takřka hned po osvobození území Rudou armádou vytryskl doslova gejzír hokejového nadšení. Nezanikla myšlenka na vybodování zimního stadionu, který byl 25.ledna 1948 slavnostně otevřen a měl kapacitu tehdy neuvěřitelných 11 000 míst! I proto si hanáckou metropoli vybral armádní tým Křídla vlasti a přinesl do Olomouce nejvyšší soutěž.
Už v roce 1955 ale bylo armádní mužstvo zrušeno a město přišlo o první ligu. Takřka ihned bylo založeno nové mužstvo, Spartak Moravia Olomouc. Do jeho řad přešlo pět hráčů z Křídel vlasti, trenérem se stal Alois Cetkovský a díky spojení se Sokolem Velká Bytřice dostala Olomouc šanci bojovat o postup do II. ligy. Ihned v roce 1956 Olomoučtí oblastní soutěž vyhráli a dočkali se vytouženého postupu.
Na přelomu 50. a 60. let se dostavila finanční krize, která zasáhla i olomoucký hokej. Hrozící úpadek zažehnaly Dopravní stavby Olomouc, které hokejový oddíl vzaly pod svá křídla. Přesto Olomouc v roce 1974 sestoupila do II. Národní hokejové ligy. Ihned se však dokázala vrátit a od roku 1979 patřily DS Olomouc k absolutní špičce I. NHL. V roce 1983 ji dokonce vyhrály, leč Dukla Trenčín byla v kvalifikaci o nejvyšší soutěž až příliš těžkým soupeřem. Sen řady generací se splnil až o sedm let později, kdy Olomouci stačila k postupu do první ligy i druhá příčka.
Od sezony 1990/91 nepoznali Hanáci lepší, než jedenácté umístění. Obrovský zlom nastal v ročníku 1993/94, kdy se Olomouc radovala z historicky prvního českého titulu! V základní části sice Hanáci sotva dokráčeli na příčky, zajišťující účast v play-off, ale vyřazovací boje je zastihly v báječné formě. Tým, posílený o Jiřího Dopitu a Josefa Řezníčka, smetl ve čtvrtfinále ambiciozní České Budějovice, v semifinále přežil proti Kladnu klinickou smrt, když prohrával už 0-2 na zápasy. V následujících třech utkáních ale Olomouc vyhrála a radovala se z postupu do finále. V něm opřela svůj výkon o vynikající brankářskou dvojici Cagaš - Blažek a získala mistrovský titul. Jako výsměch lze s odstupem času brát předsezónní předpověď uznávaného kouče Stanislava Neveselého. „Klub z Hané hokejisty pořád točí, prodává je a kupuje nové z různých částí republiky. Nejsem přesvědčen, že to je dobrý trend.Mužstvo je posíleno, zpočátku extraligy bude hrát nahoře, později mu však nejspíš dojdou síly.“
Leč výrazný úspěch olomouckého hokeje si brzy vybral svou krutou daň. Od svého trimfu se Olomouc dostala do play-off pouze jednou a po skončení sezony 1996/97 vyšly najevo finanční problémy klubu. Ten ve stavu nejvyšší nouze musel extraligu prodat do Karlových Varů, kam spolu s extraligovými právy odešla i kostra týmu. Olomouc padla do krajského přeboru, kde zůstala po dlouhé roky. Návrat světlých zítřků znamenal postup do druhé nejvyšší tuzemské soutěže v sezoně 2002/03.

Současnost

Olomoučtí hokejisté nezačali novou sezonu zrovna nejlépe a po prohře s Berounem ve čtvrtém kole jim patřila poslední příčka. V tabulce pravdy navíc měli Hanáci hrozivou bilanci osmi minusových bodů. Přitom neměli Přecechtělovi hoši nijak strašný los. Hráli třikrát doma, ze silných týmů se potkali jen s Chomutovem a ještě k tomu venku.
Obrat k lepšímu Olomouc nastartovala v 5. kole v Opavě. V úvodní divoké přestřelce dokázali Olomoučtí dvakrát odpovědět na góly Hebara a pod premiérové vítězství sezony se ve 35. minutě podepsal Smejkal.
Moravskému celku se až na domácí výpadek s Brnem rozchytal zkušený brankář Vojtek, v ofenzivě tým posílil útočník Caroliny Hurricanes a Olomouc začala poprvé v sezoně atakovat hranici play-off. Z posledních tří duelů vzešli svěřenci trenéra Přecechtěla dvakrát vítězně. Zastavil je jen lídr druhé nejvyšší hokejové soutěže z Ústí nad Labem.
V jednom z pěti moravských krajských měst mohou litovat přehnaných požadavků Třince. Ten si nadiktoval za práva na propuštěného flegmatického forvarda Pavla Brendla takovou částku, kterou nedokázali Olomoučtí splatit. Jinak by byla ofenziva Hanáků ještě silnější.

Předpokládaná sestava:
Vojtek - Vlček, Šafařík, Dostál, Němeček, Fatýnek, Klimeš - Karný, Hradecký, Šakarov - Martinka, Ministr, Jaroslav Svoboda - Šimon, Smejkal, Najdek.
Trenér: Kamil Přecechtěl.

NAPRAVÍ JIHOČEŠI VÝPADEK S KADANÍ?

Zneklidňují mě naše špatné přesilovky, přiznává kouč Josef Jandač

Nepodařený domácí zápas s SK Kadaň je téměř zapomenut. Pouhé tři dny poté, co Jihočechy zaskočila Chlustinova kadaňská družina, dokázali hokejisté HC České Budějovice deklasovat dalšího aspiranta na přední příčky z Chomutova na jeho ledě 5:0. O jednoznačnou výhru se brankami postarali útočníci Mojmír Musil, Radek Dvořák, Radoslav Kropáč, Jiří Šimánek a obránce Ján Mucha. „Z mého pohledu jsme v Chomutově předvedli nejlepší výkon sezony,“ nešetřil chválou trenér HC České Budějovice Josef Jandač. „Musíme si ale říct, že nám maximálně vyhovoval soupeř, který se s námi snažil hrát otevřenou partii,“ dodal českobudějovický kouč. Jihočeši v úvodu přestáli očekávaný nápor severočechů a sami udeřili ve druhé třetině. „Měli jsme spoustu šancí, které jsme nedokázali využít. Základ výhry jsme položili ve druhé části,“ dodal držitel trenérského žezla.

Přitom před zápasem by jen málokdo podobnou gólovou smršť očekával. První útočná formace ve složení Hřebejk - Prospal - Dvořák sice žádnou vážnější újmu neutrpěla, ale vinou zranění a onemocnění chybělo hned několik zkušených borců. Luža a Bartoš den před utkáním dostali chřipku, Vomela a Martínek nemohou kvůli poraněné ruce hrát, volno dostal Štraub a připraven nebyl ani Sailer. Proto nastoupili České Budějovice v Chomutově jen na tři útočné formace, velmi dobře se vyrovnaly s absencí lídrů týmu. „Mužstvo ukázalo svou sílu. Ovšem nelze říct, že lepší hokej bychom hráli bez zkušených hráčů. Nejsem si jistý, zda by mužstvo v tomto složení odevzdávalo podobné výkony po celou sezonu. Tím ale nechci popírat to, co jsem řekl. Tým, který odehrál zápas v Chomutově, podal naprosto bezchybný výkon,“ zdůraznil Jandač.

I vydařené střetnutí na severu Čech ale odhalilo trn, který se zapíchl jihočeské družině do paty. Zatímco v zápase s Kadaní zneutralizovala přesilovku 5 na 3 zbrklost přemotivovaného Štěpána Hřebejka, v Chomutově svěřenci trenérů Jandače a Kupky prohospodařili hned dvakrát minutu a čtyřicet vteřin ve dvojnásobné početní výhodě. „Přiznám se, že jsem se bál, aby se nám to nevymstilo,“ potvrdil první jmenovaný z dvojice českobudějovických koučů. Při absenci Radka Martínka chybí Jandačovi bek, který by byl schopný dobře rozehrát kotouč v útočném pásmu. „Všechno nám trvá strašně dlouho a je to strašně složité. Beci nestřílejí a přihrávky nechodí na hokejky, ale do bruslí a z toho se těžko zakončuje,“ popsal největší současný problém svého mužstva. „Budu muset přistoupit k nějakým změnám, protože přesilovky 5 na 3 nám skutečně nejdou,“ uznal vstřícný trenér.

Ve středu zavítá do Budvar arény HC Olomouc. Hanáci se momentálně nacházejí na devátém místě tabulky. Z posledních tří utkání vytěžili šest bodů, nepovedl se jim pouze domácí duel s Ústeckými Lvi, kteří na Hané zvítězili gólem Švíka v poslední minutě 2:1. Olomouc spoléhá na Martina Vojtka, který v minulosti chytal i extraligu za Oceláře Třinec. V ofenzivní části pak na svých bedrech nese největší díl odpovědnosti druhý útok ve složení Martinka - Ministr - Jaroslav Svoboda. Tuto trojici pak ještě vhodně doplňuje první útok, který vstřelil jedinou branku ústeckému Sáblíkovi. „Jsou to hráči, kteří toho mají v první lize spoustu odehráno. Hráče na ně upozorníme, ale žádná převratná opatření nechystáme,“ řekl Jandač. Zvláštním případem pro něj je osoba útočníka Jaroslava Svobody. V sezoně 2002/03 zářil ve vyřazovacích bojích s Carolinou Hurricanes, ovšem v dalších letech na své skvělé výkony nenavázal. V době výluky v NHL se Svoboda rozhodl hájit barvy rodné Olomouce. „Ten hráč prodělal strašlivé zdravotní komplikace. Podle mých informací byla kariéra tohoto hráče vážně ohrožená. Podle mne jeho excelentní výkony patří minulosti,“ uvedl nekompromisně českobudějovický kouč.

K dispozici nebudou pro utkání Vomela, Martínek, Rob, Luža, Štraub a Sailer. Kapitán týmu Luboš Rob sice nastoupil v pondělí poprvé na led, ale jeho úplné zapojení do tréninku ještě nějaký čas potrvá. Usměvavý útočník se zatím po ledové ploše prohání osamoceně ve žlutém dresu. Zranění Petra Sailera se ukázalo komplikovanější, než se původně zdálo. Mistr extraligy z roku 2003 narazil v zápase v Havířově do tyčky a stěžoval si na bolesti nohy. „Ty ho pak přešly a šel s námi na jeden předzápasový trénink. Měl oteklý sval a otok mu spadl do kotníku. Šel na vyšetření, které odhalilo, že má na čtyřech místech ruptury svalového vlákna, které způsobily zánět žil,“ vylíčil důvod absence šikovného útočníka Josef Jandač. Sailer by se do tréninku měl zapojit nejdříve v příštím týdnu. Z marodů, kteří chyběli v Chomutově, může hrát pouze rychlonohý Peter Bartoš.

Předpokládaná sestava:
Chábera - Mucha, Jančařík, Kotaška, Gýna, Kolda, Jindra - Radek Dvořák, Prospal, Hřebejk - Bělohlav, Mertl, Šimánek - Květoň, Musil, Kropáč.
Trenéři: Josef Jandač a Milan Kupka.

STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

HC Olomouc

Letošní zápasy:      12    4  0  2  0   6   26:30   14 ( -7) 
Aktuální série:      10    4  0  1  0   5   23:26   13 ( -5) 
Nejproduktivnější hráč: Milan Ministr - 10 bodů (4+6)
Nejlepší střelec:       Milan Ministr a Tomáš Karný - 4 branky
Nejlepší nahrávač:      Milan Ministr - 6 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Jaroslav Svoboda - 41 tr.minuta
Nejlepší v +/-:         Robert Najdek - 6 plusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Petr Svoboda   94,74%
2 - Martin Vojtek   92,40%

HC České Budějovice

Letošní zápasy:      12    9  0  0  1   2   45:20   28 (+12) 
Aktuální série:      10    7  0  0  1   2   35:19   22 ( +9) 
Nejproduktivnější hráč: Štěpán Hřebejk - 12 bodů (5+7)
Nejlepší střelec:       Štěpán Hřebejk - 5 branek
Nejlepší nahrávač:      Štěpán Hřebejk - 7 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Josef Štraub - 29 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Štěpán Hřebejk - 11 plusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Jan Chábera   94,20%
2 - Josef Kučera   90,80%

Uvedeni jsou jen hráči, kteří stále působí ve svých klubech.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....