Banes Motor České Budějovice
13.09.2024, Michal Špírek

Ať fanoušci znovu posunou číslo návštěvnosti, přeje si trenér Ladislav Čihák

Přípravné období má nejen Banes Motor za sebou, teď už vše spěje k zahájení nového ročníku Tipsport extraligy! Sezónu odstartují Jihočeši doma, v Budvar aréně ve středu vyzvou Karlovy Vary. Vstupenky seženete zde. S hlavním trenérem Ladislavem Čihákem jsme si povídali nejen o důležitosti vstupu do sezóny.

Máme za sebou generálku proti Plzni. Jaká byla?

V první řadě jsme ten zápas chtěli vyhrát. Věděli jsme, že Plzeň je a bude v této sezóně velice silná, i výsledky v přípravě měla dobré. Chtěli jsme začít aktivně, což se nám dařilo, myslím, že první třetina ať už gólově, ale i herním projevem, vypadala z naší strany velmi dobře. Bohužel jsme ji nešťastně ukončili vyloučením, v oslabení jsme pak na začátku druhé třetiny dostali gól. Druhá třetina se nám vůbec nepovedla. Udělali jsme v ní hodně individuálních chyb, špatně jsme zacházeli s kotoučem. Bylo to jako den a noc v porovnání s první třetinou. Třetí třetina byla vyrovnaná, na obou stranách tomu chyběla kvalita. Na první třetinu se nám už nepovedlo navázat a zápas se mi tak v našem podání nehodnotí moc dobře. A opět mě mrzí to prodloužení.

Což už jste zmínil po prohře na turnaji ve Švýcarsku. Jak zacházet s tím, že se v prodloužení mužstvu už delší dobu nedaří podle představ?

Potýkali jsme se s tím loni, v prodloužení jsme prohráli i v přípravě s Zugem. Chtěli jsme ho tak nyní pro dobrý pocit zvládnout, bohužel jsme to znovu špatně sehráli a inkasovali. Prodloužení je při hře tři na tři hodně individuální hra, stačí jedna malá chybka a soupeř to potrestá. Bavíme se o tom, na tréninku kolikrát tři na tři hráli, ať už přes celé hřiště nebo na malém prostoru. Zatím se nám ale nedaří v prodloužení zvrátit stav na naší stranu. Tentokrát to možná pramenilo i z toho, že po dvě třetiny jsme špatně zacházeli s pukem, špatně rozebírali hráče, což se při hře tři na tři ještě více odkryje.

Když se ohlédneme za přípravným obdobím celkově, jak jste byl spokojen po herní či výsledkové stránce?

Měli jsme velmi těžkou přípravu. Když jsem se díval, jaké soupeře měli v přípravě ostatní, tak myslím, že my jsme opravdu měli jednu z těch těžších. Myslím, že celkově jsme obstáli. Nepovedly se nám zápasy s Oulu a Spartou a bohužel k tomu musím přidat ony dvě třetiny proti Plzni. Ale naopak jsme odehráli skvěle zápasy ve Švýcarsku, doma s Berlínem a Lincem, relativně i se Slovanem Bratislava. Převládá tedy to pozitivnější, ale musíme si počkat, jak to půjde. Generálka nás hodila zase trochu zpátky, kluci se sami přesvědčili o tom, že když se jakákoliv herní situace podcení, tak se vývoj zápasu rázem může úplně otočit.

Jsme na prahu nové sezóny. Jaká bude?

Velice vyrovnaná. Říká se, že každý rok je to těžší a těžší. Předpokládaní favorité ještě více posílili. Změny udělaly týmy, kterým se nepovedla minulá sezóna, všechny zapracovaly na tom, aby nehrály dole. To je vykřičníkem pro nás a další týmy, které hrály ve středu tabulky, že nás nečeká nic jednoduchého. Člověk si musí opravdu dát pozor, ze začátku koukat pod sebe a nelítat v oblacích, že nějaká predikce v médiích předpovídá tohle a tamto. Musíme začít poctivě, jít zápas od zápasu.

Bude důležité chytit tempo, prvních osm kol se hraje prakticky obden.

To už je takový standard. Rychle se do toho vlítne, pak jsou tam v říjnu zase hlušší období. Máme to na startu opravdu hodně těžké, hrajeme obden, máme nalosovány těžké soupeře. Ale dnes už není lehkého soupeře, to si nevyberete.

To sice ne, ale že se v prvních pěti kolech střetneme s Třincem, Pardubicemi i Spartou, to se sešlo zajímavě...

No, sešlo (úsměv). Ale tak to prostě je, my se s tím musíme vypořádat, všichni tam musíme nechat sto procent, abychom byli těmto soupeřům rovnocenní a dokázali si sáhnout na body.

Jak je na tom tým po zdravotní stránce?

Generálkový zápas jsme bohužel neodehráli kompletní. Chyběl nám Guli, Brant Harris, Matej Kašlík a Honza Štencel. Kluci se zotavují, Matej by mohl už v neděli nastoupit do tréninku. Honza Štencel trénuje, u něj je jen otázka času, aby ho noha přestala bolet. U Branta je každý den jiný, snaží se na sobě pracovat, ale uvidíme, jestli stihne start ligy. Jeho ztráta je pro nás znatelná, hodně nám chybí.

Návštěvnost
Na 26 domácích zápasů základní části přišlo v minulé sezóně souhrnně fantastických 159 437 diváků! V průměru to dělalo 6132 diváků na utkání, což činilo naplněnost haly v průměru na 96 %. Podobné návštěvy v českobudějovické aréně nemohl zažít nikdo mladší 45 let. Naposledy byla návštěvnost vyšší v sezoně 1978-79, kdy činila průměrně 6213 diváků. Tehdy ovšem měla hala ještě kapacitu přes 8000 diváků.

První zápas hraje Motor doma už ve středu. Jak byste nalákal fanoušky na stadion nejen na duel s Vary, ale na celou sezónu?

Přeji si, aby nás fanoušci zase skvěle podporovali, tak jako minulý rok. Loni se povedlo fanouškům překonat rekord v návštěvnosti za posledních 45 let, tak budu rád, když si naši fanoušci dají před sebe výzvu číslo návštěvnosti zase překonat. Pro nás je opravdu hodně znát, když lidé na stadion přijdou a fandí.

Sociální sítě

To nejlepší na konec! Motor za podporu v minulé sezoně odměňoval plaketkou všechny své velké partnery. A nemohl opomenout ani...

JE TO TU ????! Už ve středu 18.9. odstartujeme nový extraligový ročník utkáním proti HC Energie Karlovy Vary ??! Přijď podpořit...

Přípravné období má nejen Banes Motor za sebou, teď už vše spěje k zahájení nového ročníku Tipsport extraligy! Sezónu zahájí...

Prázdniny sice skončily, ale zábava pokračuje!Využijte v sobotu 21. 9. příležitosti řídit nové modely Škoda Superb a Kodiaq v ČEZ...