Banes Motor České Budějovice
před 2 dny, Tomáš Kučera

Slovan Bratislava – dříve tradiční soupeř proti Motoru po 13 letech

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Předlouhých 33 sezon se v nejvyšší československé soutěži utkávali Českobudějovičtí s hokejisty Slovanu Bratislava (předtím ŠK či Sokol NV Bratislava). A byly to leckdy památné bitvy, na které mnozí dodnes vzpomínají. Však v bratislavském dresu se v Českých Budějovicích představily legendy jako Josef Maleček, Augustin Bubník, Jozef Golonka, Ján Starší, Vladimír Dzurilla, Václav Nedomanský, bratři Šťastní, Darius Rusnák nebo Dušan Pašek. A jeden ze vzájemných zápasů dokonce rozhodl o jediném titulu pro českobudějovický hokej v historii! Po rozdělení federace na Česko a Slovensko se Jihočeši se Slovanem střetli šestkrát, z toho dvakrát v rámci Ligy mistrů v ročníku 2008-09. Pojďme si některé legendární souboje se Slovanem připomenout… A nezapomeňte, zápas se Slovanem Bratislava ve čtvrtek 15. srpna začíná v 17:30 a vstupenky můžete kupovat ZDE.

Napoprvé proti legendám

První vzájemný zápas tehdejších celků Stadion České Budějovice a ŠK Bratislava se odehrál na bratislavské umělé ledové ploše 27. ledna 1946 od 19:30 hodin. Jihočeši tehdy stále ještě neměli vlastní umělou plochu, a tak byli ještě odkázáni na rozmary přírody. Sice předtím porazili v lize Banskou Bystricu a Podolí, ale na rozehrané Bratislavany s pražskými posilami v sestavě neměli a prohráli 0:6! A kdo že to tehdy za domácí hrál? Třeba nejlepší český předválečný reprezentant Josef Maleček, který sice už oslavil 42. narozeniny, ale v obraně ŠKB stále zářil. Vždyť ještě dvě sezony poté dokázal v lize nastřílet hattrick! Druhou reprezentační posilou byl Viktor Lonsmín. Velký hokejový talent, který si zahrál na MS už v roce 1939, kdy mu bylo 18 let! Kromě hokeje se ale věnoval i různým podvůdkům a machinacím a do Bratislavy údajně odešel právě proto, aby unikl svým věřitelům. Po komunistickém převratu (stejně jako Maleček) emigroval. Když se následně pokoušel dostat přes hranice i svou dceru, byl na hranicích zadržen StB. Podepsal tehdy spolupráci s tajnou policií, aby dosáhl svého propuštění, a díky tomu mohl opustit Československo, kam se následně až do smrti v roce 1990 už nikdy nevrátil. V prvním zápase ale zazářil nejvíc na Slovensku usazený český rodák Jindřich Reitmayer, který brankáři Vackovi nasázel hattrick. Mimochodem, jeden z účastníků zápasu zpřed 78 let – bek Bratislavy Zdeněk Bláha – zemřel až loni ve věku 99 let!

Výhra a titul pro Jihočechy

Jednou jedinkrát slavily České Budějovice mistrovský titul v hokeji. A bylo to v roce 1951 pořádné drama! Vyrovnaná ligová tabulka mohla přinést zlaté medaile před posledním kolem ještě třem celkům. Jihočeši mohli rozhodnout o titulu už 4. března v Praze, ale s ATK prohráli 5:6. Nakonec tak o všem rozhodoval úplně poslední odložený zápas o dva dny později. České Budějovice v něm doma přivítali právě Sokol NV Bratislava (pozdější Slovan) a hrálo se zároveň v rámci turnaje "O pohár míru". Budějovičtí s dorostencem Kolouchem v brance (Reprezentant Kroupa, jinak jednička týmu, byl nečekaně odvelen na vojnu), prohrávali, ale ve třetí třetině nakonec duel otočili ve svůj prospěch. Výhra 5:3 znamenala titul, ale v době tuhého počínajícího komunismu se na nějaké pocty nehledělo. Hráči se ani nevyfotili a rozešli se domů na večeři a na druhý den pokračovali v jinak nepříliš úspěšném "mírovém" turnaji. Zvláštní kulisy největší historické výhry našeho klubu.

Domácí potupa

Když 20. prosince 1961 přijeli na jih Čech hráči Slovanu s Vladem Dzurillou, Augustinem Bubníkem, Jánem Starším, Jozefem Golonkou a dalšími reprezentanty, nečekal určitě nikdo lehkou práci. Ale že doma Budějovičtí dostanou 11 branek, to byla silná káva. Nejvyšší výhra Slovanu v Českých Budějovicích v historii se zrodila hlavně ve třetí třetině, kdy domácím došly síly a dostali 6 branek. Čtyřmi trefami se na kanonádě podílel Ján Starší, který dal gól i v oslabení, hattrick zaznamenal Grandtner.

Nedomanský režíroval debakl

22. února 1971 se hrálo poslední kolo československé ligy a karty už byly jasně rozdané. Motor už měl jistotou, že skončí na předposledním devátém místě, čímž si zajistil záchranu. A Slovan se už nemohl hnout ze své čtvrté pozice. A tak se hrál v Bratislavě hokej bez obran. Tedy, zejména té českobudějovické. Brankáři Plánička a Dušek tahali jedenáctkrát puk ze své branky, zatímco Sakáče v brance Slovanu překonal jen Pártl. Debakl 1:11 byl nejvyšší v historii vzájemných zápasů. Hattrickem se o něj nejvíc zasloužil hvězdný Václav Nedomanský.

Hozený puk a kontumace

Do 70. let minulého století měl Slovan ve vzájemných zápasech navrch, pak se ale začala karta obracet. V sezoně 1980-81 bojoval Motor o titul, zatímco Slovan po emigraci bratrů Šťastných hrál o holou záchranu. Když 24. ledna 1981 přijeli Jihočeši do Bratislavy a vedli v poklidu chvíli před koncem 4:1, stala se hodně nepříjemná věc. Jeden z diváků hodil z hlediště puk, který trefil do oka kapitána Motoru Miroslava Dvořáka. Tomu muselo být krvavé zranění ošetřeno, zápas byl okamžitě ukončen a kontumován na 5:0 pro Motor. Slovan nakonec sestoupil, Motoru titul o vlas unikl.

Caldr s Lálou potupili nováčka

Slovan se po roční anabázi ve slovenské národní lize vrátil pro sezonu 1982-83 do nejvyšší soutěže, kde Motor zažíval dobré časy. 11. března 1983 dokonce zaznamenal nejvyšší výhru vzájemné historie, když doma vypráskal Bratislavany 9:2! Zářila hlavně křídla prvního útoku – legendární duo Jiří Lála – Vladimír Caldr. Populární „Candát“ 2 góly dal a na další 2 nahrál. „Lola“ dal 1 gól a přihrál na další 3. Nic nebylo Slovanu platné, že v jeho dresu tehdy hráli i Darius Rusnák a Dušan Pašek, kteří byli dva roky poté už mistry světa.

Naposledy v lize smírně

Když jeli Českobudějovičtí 25. října 1992 do Bratislavy k utkání se Slovanem, už bylo jasné, že to je v ligové historii naposledy. Česko a Slovensko se od 1. ledna 1993 vydaly každý svou cestou a federální liga po 56 letech definitivně vzala za své. Že rozchod se slovenskými bratry byl vcelku přátelský, to dokázal i poslední vzájemný zápas – na Slovanu skončil duel 2:2, když se za Motor trefili Bělohlav a Vošta. Úplně poslední gól vzájemných zápasů vstřelil „belasý“ Roman Veber (který si o rok později zahrál extraligu za Vajgar Jindřichův Hradec). Duel vidělo pouhých 2951 diváků.

Staří známí v Lize mistrů

Českobudějovičtí se i po rozdělení federace střetli se Slovanem ještě několikrát v přátelských duelech (1:3, 6:2, 3:0, 2:1), dvakrát se tak stalo dokonce v soutěžních zápasech. V ročníku 2007-08 totiž České Budějovice díky výhře v základní části extraligy postoupily do Ligy mistrů, kde kromě ruské Ufy čekal právě i bratislavský Slovan. Vzájemné zápasy nakonec vyzněly lehce pro Jihočechy, kteří doma vyhráli 5:2 a v Bratislavě padli 3:5. První soutěžní gól tehdy vstřelil mladičký Roman Horák mladší a jednu z branek vstřelil i současný kapitán Motoru Milan Gulaš.

Vzájemné zápasy v nejvyšší soutěži:

Celková bilance ČB - Slovan (33 sezon)
              Z   V   R   P   Skóre
Celkem      103  42  12  49  344:400
Doma         51  28   6  17  192:156
Venku        52  14   6  32  152:244
Sociální sítě

Doporučujeme rozhovor s naším GM...

Ve čtvrtek čeká Motor zápas proti soupeři, který na jih Čech jezdil dlouhá léta během časů Československa. Slovan Bratislava...