Banes Motor České Budějovice
dnes, Tomáš David

Přípravné zápasy startují! Na úvod přijede atraktivní zahraniční soupeř

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Fanoušci Motoru se poprvé po téměř pěti měsících znovu podívají do ochozů Budvar arény, kde se ve čtvrtek 15. srpna v 17:30 odehraje úvodní vhazování přípravných zápasů. Prvním vyzyvatelem jihočeského celku se stane tradiční slovenský klub Slovan Bratislava. Vstupenky za 60 korun jsou stále k dispozici a můžete je zakoupit online ZDE, nebo na pokladně od 15 hodin, permanentky (kromě Klubu 1928) na přípravu neplatí! Jako tradičně budou na přátelské zápasy otevřeny tribuny C a D, občerstvení kromě venkovní nabídky u Letního kina bude otevřeno i pod VIP tribunou.

Přípravné zápasy začínají

Stejně jako loni, i v tomto roce se Motor přestaví v devíti přípravných utkáních. Po domácím souboji proti Bratislavě změří síly v Milevsku se Spartou, aby poté odcestoval do švýcarského Sursee k zápasům proti Davosu a Zugu. Následovat bude ENERGIE AG MOTOR CUP, kdy České Budějovice na sklonku srpna na vlastním ledě vyzvou Kärpät Oulu a Eisbären Berlín. Přípravu poté zakončí dvojzápasem proti Linci a duelem s Plzní plánovaném v Soběslavi.

Banes Motor

Přestože většina týmu zůstala pospolu, soupiska zaznamenala několik změn. V brankovišti nahradil Dominika Hrachovinu (Banská Bystrica) Milan Klouček, kterého si fanoušci mohou pamatovat z jeho působení na jihu Čech v sezóně 2019–20. V zadních řadách už nebudou nastupovat Mikuláš Hovorka (Florida Panthers), Michal Gulaši (Brno) a David Štich (Tábor), jejich místo zastoupí Daniel Bukač (Znojmo), Will Reilly (Florida Everblades) a Šimon Kubíček (Norfolk Admirals).

I v útočných řadách nastanou změny. Fanoušci si ale budou moci zvykat na nové tváře – Ondřeje Kovařčíka (Jukurit), Mateje Kašlíka (Zvolen) a Nicka Olesena (Oskarshamn).

"Proti Slovanu chceme hrát v menším počtu, spíše na tři pětky. Chceme především zapracovat nové hráče a mladé kluky," prozradil trenér Ladislav Čihák s tím, že fanoušci se mohou ve čtvrtek těšit na všechny posily včetně Reillyho, Kovařčíka či Olesena, nastoupí i junior Štěpán Hoch. Nabitý program co se přípravných zápasů týče má Motor v příštím týdnu, kdy se nejprve v úterý představí v Milevsku v utkání proti Spartě. "To už chceme nastoupit v plnější sestavě," říká kouč. Následovat bude turnaj ve švýcarském Sursee. "Na něm můžeme využít širší sestavu, což je dobře, chceme zátěž trochu rozdělit a hrát na čtyři lajny. Nepojede s námi určitě Štěpán Hoch, u něhož chceme, aby se připravoval s juniorkou, které začíná soutěž už prvního září," vysvětlil Ladislav Čihák.

První přípravné zápasy s jistotou vynechá Brant Harris, který se léčí po operaci zkraje léta a přijde tak o osobně pikantní souboj se svým bývalým zaměstnavatelem. Na start základní části by však měl být připraven. "Brant začal s lehkým tréninkem na ledě, věřím, že do lehkého tréninku s týmem se bude moci připojit v příštím týdnu. Jinak jsou všichni kluci v pořádku," klepe na dřevo hlavní trenér.

O soupeři – HC Slovan Bratislava

Po několikaletém pobytu v KHL se tradiční slovenský celek vrátil od sezóny 2019–20 zpět do tamní ligy, kde i za pomoci Branta Harrise vyhrál o dva roky později titul. V posledních dvou ročnících ale výkony Slovanu zaznamenaly sestupnou tendenci. Nejdříve v ročníku 2022–23 překvapivě vypadl už ve čtvrtfinále proti Michalovcím, aby v tom posledním spadl do průměru a z pátého místa po základní části vypadl proti čtvrtým Košicím nejrychlejším možným způsobem.

Největší útočnou hvězdou na straně Slovanu je americký křídelník Liam Pecararo, který loni vyhrál týmové bodování (53), když se stal nejlepším střelcem (18) i nahrávačem (35) a svou dominanci v rámci bratislavského týmu zkompletoval vyhraným bodováním plus minus (+13). Jedničkou v brankovišti poté zůstává 29letý Denis Godla. Ten si v poslední sezóně vedl poměrně slušně, když v základní části pochytal 91,5 % střel a hlavní kouč Peter Oremus na něj bude spoléhat i letos. Celkově poté Bratislava přivítá ve svých řadách hned deset nových tváří. Aktuální soupisku Slovanu si můžete prohlédnout zde.

Oproti Motoru již Slovan přípravná utkání zahájil a svou českou misi odstartoval domácím utkáním proti Kometě Brno, které vyhrál 3:2 po nájezdech. V úterý se ještě před přejezdem do jihočeské metropole Bratislava představí na domácím ledě proti HC Olomouc. Ve čtvrtek se na ledě Budvar arény střetne Slovan s Českými Budějovicemi poprvé od 25. srpna 2011, tedy po téměř třinácti letech. Tehdy v rámci European Trophy triumfoval domácí celek 2:1. Napodobí letos hráči v modro–žlutých dresech poslední triumf?

Sociální sítě

Doporučujeme rozhovor s naším GM...

Ve čtvrtek čeká Motor zápas proti soupeři, který na jih Čech jezdil dlouhá léta během časů Československa. Slovan Bratislava...