Banes Motor České Budějovice
12.06.2024, Michal Špírek

S Ladislavem Čihákem o přípravě, posilách nebo Jáchymu Kondelíkovi

Trenérský štáb chystá tým Motoru na další sezónu. Kádr je nyní dá se říct kompletní, pohromadě by se měl včetně zahraničních posil sejít na startu přípravy na ledě. Jak kouč Ladislav Čihák komentuje průběh tréninků, co prozradil k posilám a kdy se k týmu připojí Jáchym Kondelík?

V jaké fázi přípravy se nyní Motor nachází?

Už jsme se přehoupli do druhé poloviny suché přípravy. Vrátili jsme se ze soustředění, kde nám podmínky a vše přálo a udělal se kus práce. Vyskytla se nějaká drobná zranění, tomu se bohužel nevyhneme. Menší komplikací bylo, že jsou v Budvar aréně prováděny menší opravy a hledali jsme tak jinou alternativu sportovišť, ale i to se nám podařilo. Nic nás v přípravě de facto nepřekvapilo. I když jsme na rozdíl od minulého roku museli řešit zmíněné organizační záležitosti, byli jsme na to nachystaní a vše běží podle plánu.

Jak zvládají náročnost přípravy nováčci v týmu?

Ti kluci vždy přijdou a jsou nějakým způsobem připravení. Ale ano, mají toho plný brejle. Snaží se, není to pro ně jednoduché, jsou v novém týmu, chtějí se ukázat, ale hlavně se dobře připravit, aby hráli dobrý hokej a byli platní pro mančaft. Což je to hlavní, o co jde.

Dá se konstatovat, že nynější podoba kádru je tou konečnou?

Aktuálně ano. Ještě se s Jirkou Novotným bavíme, zda jej nedoplníme na pozici obránce, máme to v hlavách, lehce o tom uvažujeme, ale zatím nejde o nic aktuálního.

Vaším přáním bylo mít k dispozici o něco širší kádr, což se povedlo asi hlavně co se týče útočných řad.

Povedlo se to podle plánu, takhle jsme to chtěli. Kádr se doplnil podle našich představ, je širší, což je důležité, sezóna je strašně dlouhá a můžou přijít zranění. Loni nám například dlouhodobě vypadl Lukáš Pech a šlo pro nás o velikou ztrátu. A pak hlavně v play-off potřebujete mít kádr široký.

Může se jevit jako odvážné jít do sezóny s brankářskou dvojicí, ve které není gólman, který by doposud měl zkušenosti s postem extraligové jedničky. Jak to vnímáte vy?

Už i při mém angažmá v Plzni jsme s Jirkou Hanzlíkem vždy měli mladé gólmany, žádná velká jména, ale vždycky tu sezónu odchytali skvěle. Máme Honzu Strmeně, o kterém víme, že když jde do brány, tak tu bránu prostě zavře a týmu vždy pomůže. A tým mu strašně věří, Honza je týmový hráč. Milan Klouček se dle mého dostal do věku, kdy by měl dostat šanci si říct o místo. A já jsem přesvědčený o tom, že se mu to podaří. Dlouho na to čekal a my mu tu šanci dát chceme. Věřím, že to čapne za pačesy, že mu sezóna vyjde. A že mu i ten mančaft pomůže, protože to nebude jenom o něm, ale i hráčích, co budou na ledě, aby udělali maximum pro to Kloudymu pomoct.

Co se týče příchozích obránců, tak všichni drží hokejku na pravou stranu. To byl záměr?

Jednoznačně. Je to dané i systémem hry, který chceme hrát, kdy potřebujete mít kluky na levé i pravé straně po ruce. V minulé sezóně nás toto trochu limitovalo. Podívejte se na reprezentace z letošního mistrovství světa nebo týmy NHL, převážně všechny mají pravé a levé beky.

Jak to vypadá s Ondřejem Kovařčíkem, který se kvůli bolavému tříslu nemohl zatím zapojit do přípravy?

Ondra je po operaci, mám informaci, že byla úspěšná, že je vše v pořádku, probíhá rekonvalescence. On sám byl nervózní, že přichází do nového týmu, poprvé bez bráchy, kdy sám moc dobře ví, že na něj budou kladeny velké nároky, a že nemůže trénovat. V tomhle mu ale určitě pomůžeme. Uklidnili jsme ho, ať na operaci nyní raději jde, ať se zraněním pak nelaboruje v sezóně. Náš lékař operaci domluvil strašně rychle. Věřím tomu, že se na vše dobře připraví, ví, že v červenci nebude mít dovolenou. Brzy už začne lehce trénovat a postupně se do toho v červenci dostane. Do začátku ligy máme ještě furt dost času, abychom ho dostali do stoprocentní kondice a byl přínosný pro mančaft.

Stejné zranění trápilo i Branta Harrise.

Ten jde na operaci až na konci června. Bohužel po konzultaci s naším klubovým doktorem v jeho případě k operaci nešlo přistoupit dříve. Měl to totiž v horším stavu, než Ondra. Musela tak u něj nejprve proběhnout rehabilitace, aby posílil svalstvo, aby operace mohla být úspěšná. Brant byl seznámen se cviky, které má dělat, v Kanadě na tom pracuje a u něj jsem si jistý, že cvičí poctivě. A že operace tak také dopadne dobře.

Soustředění se kvůli zranění neúčastnili Tomáš Chlubna a Josef Koláček, ti už jsou v pořádku?

Chlubnič si bohužel natáhl hamstring, Koleso měl zase problémy s podkolenní kůstkou. Soustředění tak museli vynechat a v jejich přípravě jsme museli trochu zvolnit. Teď už jedou naplno, jen v trochu jiném režimu, než zbytek týmu, abychom ta postižená místa tolik nezatěžovali.

Kdy se připojí k týmu Nick Olesen a Will Reilly?

Počítáme s tím, že to bude 22. července, tedy standardně na začátku přípravy na ledě.

A Jáchym Kondelík?

S Jáchymem jsem domluven, nyní má ještě volno, protože sezóna mu skončila velmi pozdě. Nemá smysl ho pak házet v závěru letní přípravy do rozjetého vlaku mezi kluky, kteří už mají něco odtrénováno, protože to by bylo akorát tak o zranění. Jáchym si tak udělá plán s naším kondičákem a trénovat bude i v červenci, kdy nebude mít tak dlouhou dovolenou. Trénovat tedy bude individuálně, ať už pod vedením našeho nebo jeho kondičáka.

Jak vnímáte fakt, že prostorem prolétla zpráva o jeho odchodu po nadcházející sezóně? Před Kondelíkem tak je, pokud mu ještě nyní nebude nabídnuto angažmá v NHL, poslední sezóna v Motoru.

Tohle je normální věc, to se v hokeji stává. To, že to vylezlo byť trošku dřív, to nekomentuji. Jáchym je profík, stejně tak jako my. A máme tu rozjetou práci. Co jsem měl možnost Jáchyma poznat, je to kluk, který té sezóně dá maximum pro to, aby hrál dobrý hokej a byl týmu přínosný. Jsem přesvědčený o tom, že tohle ho limitovat nijak nebude a že tu ten rok odmaká naplno. Jestli pak půjde jinam, to se v hokeji prostě běžně děje.

Sociální sítě

Další plaketku jako poděkování za uplynulou sezonu patří i společnosti Porsche České Budějovice. Od prezidenta klubu Romana Turka...

Plaketku jako poděkování za spolupráci (nejen) v sezoně 2023-24 od zástupců klubu převzal i pan Vlastimil Hoch starší, majitel...

Dnes se uskutečnil již 13. ročník benefičního turnaje @centrumbazalka v beach volejbale smíšených trojic a náš tým v čele s Jiřím...

40. narozeniny dnes slaví bývalý českobudějovický útočník Vojtěch Mrkvička. V A týmu odehrál 1 zápas v sezoně 2003-04, nebodoval....