Banes Motor České Budějovice
03.06.2024, Tomáš Kobera

Adam Kubík o uplynulé i následující sezóně Motoru

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Ve své první sezóně na jihu Čech patřil k nejproduktivnějším hráčům českobudějovického výběru a díky svým výkonům si vysloužil také pozvánku do národního týmu. Uplynulý ročník i cíle pro ten nadcházející jsme probrali s útočníkem Motoru Adamem Kubíkem.

Adame, klasická otázka na úvod. Jak hodnotíte s odstupem času uplynulou sezónu Motoru?
Myslím si, že kdyby nám někdo před sezónou řekl, že budeme na konci základní části bojovat o čtyřku, tak že bychom to brali všemi deseti. Veliká škoda, že se nám to nepovedlo, podle mě jsme měli na to, abychom na ta místa poskočili. Nakonec jsme ale lehce přešli přes Karlovy Vary v předkole a je obrovská škoda, že nám nevyšel sedmý zápas s Třincem. Myslím si však, že jsme ukázali velkou vůli a sílu, kterou jsme v týmu měli.

Tedy i přes konec ve čtvrtfinále, považujete sezónu za úspěšnou?
Vzhledem k tomu, co se dělo přes celý rok, kdy jsme měli pořád nějaké hráče zraněné nebo nemocné, tak si myslím, že to nakonec byla dobrá sezóna.

Jak moc ovlivnil pohled na celý ročník vývoj série s Třincem? Koukalo by se na sezónu jinak, pokud by se nepovedlo sérii dotáhnout až do stavu 3:3 na zápasy?
Samozřejmě ano. Kdyby to skončilo 0:4, tak bychom věděli, že na to nemáme a musíme do dalšího play-off něco změnit. My jsme si ale vyzkoušeli, že na ten tým máme a mohli jsme je porazit, akorát tam podle mě byl ze začátku té série až příliš velký respekt z naší strany.

Čím to bylo, že se ta série najednou zlomila na druhou stranu a povedlo se ji srovnat?
Já bych řekl, že poté už jsme neměli co ztratit a odešel z nás ten respekt. Začali jsme hrát náš hokej, dařilo se nám a dávali jsme konečně góly. Dokázali jsme ty zápasy vyhrát a je škoda, že se nám to nevedlo již od začátku.

Jak vnímáte uplynulý ročník čistě ze svého osobního pohledu?
Myslím, že jsem měl dobrý start do sezóny. Pak přišel bohužel nějaký výpadek, každopádně jsem si musel zvyknout na novou organizaci, trenéra a věřím, že jsem se s tím popasoval docela dobře. V play-off se mi hrálo dobře a cítil jsem i důvěru od trenérů, takže jsem spokojený.

Naskočil jste také do sedmi zápasů v dresu národního týmu, ve kterých jste zapsal 4 body. Jak moc jste podle sebe byl blízko třeba té závěrečné generálce před MS v Brně na Betano Hockey Games?
Musím říct, že jsem se na tom srazu na konci cítil dobře, že se mi ty zápasy podařily, ale bylo tam spoustu zkušenějších hráčů, kteří dostali přednost. Já jsem moc rád, že jsem tam mohl být alespoň ty dva týdny. Odmakal jsem přípravu a strašně jsem si ji užil.

Pojďme zpět k Motoru. Před novou sezónou bylo ohlášeno několik posil.
Já se zatím znám s Milanem Kloučkem, Ondrou Kovařčíkem a Bukym. Zatím to jsou dobré posily, věřím, že zapadnou k nám do týmu rychle a společně tým posuneme ještě dál než letos.

Jak do týmu posily zatím zapadly takhle od počátku?
Tak všichni jsme tu kvůli jednomu cíli a to je dostat se v sezóně co nejvýše a v play-off co nejdále. Je vidět, že nové posily se chtějí ukázat a makají, jsou to super kluci a nebude v ničem problém.

Bude hlavní silou Motoru, že jádro týmu zůstane prakticky totožné a změny v kádru budou minimální?
Já si myslím, že je vždycky příjemnější, když už se známe mezi sebou a doplní se to jen několika posilami. Důležité je, že to zdravé jádro zůstalo pospolu a že budeme takhle pokračovat dále.

Asi logicky by cíle týmu měly být výše než letošní čtvrtfinále. Máte už nějaké takhle daleko před startem sezóny?
Zatím se to vůbec nedá říct. Nevíme, jak na tom budou ostatní týmy, jaká bude úroveň ligy, která se podle mého názoru rok od roku zvedá. Vždycky je to těžší hrát na těch nejvyšších příčkách. Každopádně nám semifinále uteklo o jeden zápas, takže takový prvotní cíl by bylo určitě to semifinále či třeba až finále.

Doufáte v návrat do národního týmu?
Samozřejmě reprezentace je místo, kde bych se vždy rád ukázal. Myslím si, že když budeme mít dobré týmové výkony, které vytvoříme jako jednotlivci, tak věřím, že je šance, aby pozvánka znovu přišla.

Už je jasné, kdo prověří Motor v přípravě. Na které soupeře se těšíte nejvíce?
Nejvíce se asi těším na turnaj ve Švýcarsku, kde nás čeká Davos a Zug. To jsou velice kvalitní týmy, s Zugem jsem vlastně hrál v Lize mistrů, když jsem byl ještě v Hradci. Pamatuji si, že hráli výborně, takže se těším, že si vyzkoušíme zase další zemi, trochu jiný styl hokeje.

Budějovice čeká 6. prosince duel pod širým nebem v rámci Winter Hockey Games, kde vyzvou západočeskou Plzeň. Hrál jste již někdy venku a jak se těšíte?
Pod širým nebem jsem ještě nehrál, takže to bude moje premiéra. Věřím, že to bude super akce a zase něco jiného pro nás, trochu odlehčení od toho stereotypu. Bude to určitě skvěle uspořádané a s celou kabinou se na tento zážitek moc těšíme.

Sociální sítě

Další plaketku jako poděkování za uplynulou sezonu patří i společnosti Porsche České Budějovice. Od prezidenta klubu Romana Turka...

Plaketku jako poděkování za spolupráci (nejen) v sezoně 2023-24 od zástupců klubu převzal i pan Vlastimil Hoch starší, majitel...

Dnes se uskutečnil již 13. ročník benefičního turnaje @centrumbazalka v beach volejbale smíšených trojic a náš tým v čele s Jiřím...

40. narozeniny dnes slaví bývalý českobudějovický útočník Vojtěch Mrkvička. V A týmu odehrál 1 zápas v sezoně 2003-04, nebodoval....