Banes Motor České Budějovice
23.03.2024, Václav Plachta

JUN: Juniorka nasázela Přerovu devět branek a slaví záchranu

Českobudějovičtí junioři deklasovali v posledním utkání sezony přerovské Zubry jednoznačným poměrem 9:0 a svěřenci Davida Vrbaty tak uhájili extraligovou příslušnost i pro následující ročník. Na devítibrankové kanonádě se nejvíce podílel kapitán Jihočechů Richard Pitel, který si připsal čtyři kanadské body. Na druhé straně kluziště naopak udržel čisté konto brankář Matyáš Mařík.

Důležitý souboj o záchranu extraligové příslušnosti přinášel od úvodních minut mnoho dobrých šancí, a tak se fanoušci nedlouho na to dočkali i první branky. Vyhrané vhazování v obranném pásmu vyneslo Jihočechům rychlý protiútok, který na sebe vzal Alexandr Remeš, jehož přesně utažená rána poslala domácí v 5. minutě do vedení. Netrvalo ani minutu a svěřenci David Vrbaty navíc udeřili znovu. Willmannovo nahození od modré čáry usměrnil těsně před Žurkem Richard Pitel mimo dosah přerovského brankáře a kapitán domácích poslal své spoluhráče rázem do dvoubrankového trháku. Přerov se mohl vrátit do hry při následném vyloučení Kříže, Mařík si však poradil jak s ranou Holíka z hranice levého kruhu, tak i se střelou Tomigy z bezprostřední blízkosti. Zubři se nadále hnali za kontaktní brankou a v 15. minutě se jí i dočkali. Kotouč se však dostal za brankovou čáru až po hvizdu hlavního rozhodčího a stav utkání tedy zůstal neměnný. V samotném závěru první třetiny se v nejnebezpečnější šanci Zubrů v dosavadním průběhu utkání objevil obránce Dan Bárta. Jeho pokus ale ke smůle hostující lavičky orazítkoval pouze pravou tyč.

Aktivita Zubrů stoupala, i vzhledem k průběhu souběžně hraného utkání v Hradci Králové, nadále strmě vzhůru a od úvodních minut druhé třetiny měl Přerov jednoznačně více ze hry. Veškeré hostující pokusy však končily na sebejistém Maříkovi, a tak přesně v polovině utkání opět přišla řada na Motor. Dominik Vachun přebral v obranném pásmu kotouč, nabral rychlost ve středním pásmu a následně po objetí hostujícího obránce zamířil přesně na vzdálenější tyč přerovské branky. Jihočeši neměli však dost a o necelé dvě minuty později potrestal Pekrovo vyloučení svojí druhou brankou v utkání Richard Pitel, který získal kotouč za brankou Žurka a po jejím objetí nedal brankáři hostů šanci. Kalich hořkosti si Zubři vypili do dna v samotném závěru třetiny, ve kterém během třiašedesáti vteřin hned třikrát inkasovali. Dvě rychlá přečíslení nejprve využil Ilarion Kuprijanov s Vojtěchem Aulickým a sedmigólovou zkázu dokonal čtrnáct vteřin před sirénou Jaroslav Bystřický, který využil vyhraného vhazování a přesně zamířil od modré čáry.

Sedm inkasovaných branek donutilo přerovskou střídačku jednat a do závěrečně třetiny nastoupil místo Žurka Vojtěch Ryšavý, kterého domácí hráči přivítali v brance hned několika střeleckými pokusy. Zatěžkávací zkouška pro Ryšavého přišla ve 44. minutě, kdy byl po faulu loktem vyloučen David Buršík, a Motor tak čekala další početní výhoda. Tu sice domácí strávili po většinu času v útočném pásmu, gólové vyvrcholení se však nedostavilo. Na osmou branku se tak čekalo do konce 47. minuty, ve které se prosadil po přesně mířené ráně z pravého kruhu Adam Buzek. Poslední gólovou radost si pro přítomné diváky připravili svěřenci Davida Vrbaty v 55. minutě. Michal Kusak nejprve vybojoval kotouč u přerovské střídačky a následně předložil hrací předmět Matyáši Humeníkovi, kterému stačilo pouze nastavit svojí hůl. Českobudějovický Motor se tak s letošní sezonou rozloučil nejen vysokým vítězstvím 9:0 nad přerovskými Zubry, ale i s vědomím, že se juniorská extraliga bude hrát v jihočeské metropoli i v příští sezoně.


Ohlasy po zápasu
David Vrbata (trenér Motoru): "Všichni jsme si uvědomovali důležitost tohoto utkání a jsme rádi, že jsme to zvládli takovým stylem, který asi málokdo očekával. Kluci byli parádně nastavení a to odhodlání bylo veliké. Dneska všichni hráči zaslouží pochvalu. Jsme rádi, že jsme vyhráli poslední utkání sezóny."
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....