Banes Motor České Budějovice
21.02.2024, Tomáš Kobera

Klíčový souboj? Motor doma ve čtvrtek vyzve Litvínov

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Jihočeský Motor se postaví v dalším extraligovém kole nabitému kádru litvínovské Vervy. Oba týmy nadále usilují o přímý postup do čtvrtfinále, kam může vést cesta právě přes tento duel. Utkání šestého týmu se sedmým startuje ve čtvrtek od 17:30 v českobudějovické Budvar Aréně. Vstupenky na tento atraktivní souboj můžete koupit ZDE

O soupeři – HC Verva Litvínov

Litvínovští hokejisté po skvělém startu do sezóny dlouho figurovali v TOP trojce spolu s největšími favority Spartou a Pardubicemi. Druhá polovina základní části už však tak suverénní není a momentálně bojují ze šesté pozice o návrat do nejlepší čtveřice, která postoupí přímo do čtvrtfinále play-off. Verva ztrácí na Kometu, která se posunula na poslední postupovou pozici, jeden jediný bod, Brňané ale odehráli o zápas méně. Z předešlých pěti zápasů odcházela Cheza čtyřikrát poražena, naposledy padla na ledě obhájce titulu z Třince 2:5. Pokud se podíváme na aktuální bilanci posledních pěti venkovních duelů, svěřenci kouče Karla Mlejnka dokázali vyhrát ve dvou případech (3:2 v Boleslavi, 5:3 s Plzní). Poměr získaných bodů doma a venku je pro Vervu 52:23 ve prospěch duelů hraných na Zimním stadionu Ivana Hlinky a v tabulce zápasů na ledech soupeřů je Litvínov až na desátém místě. Z ledu Motoru si naposledy odvezl Litvínov fotbalovou prohru 0:1.

Po návratu z NHL září v černožlutém dresu Ondřej Kaše (20G+27A), jemuž patří čtvrtá příčka v ligové tabulce produktivity. Druhým nejproduktivnějším hráčem výběru je jeho mladší bratr David Kaše (12G+25A) a na třetím místě litvínovské tabulky bodování je nejlepší střelec Petr Koblasa (21G+14A), který je na dělené třetí pozici mezi nejčastěji skórujícími hráči extraligy. Z beků pak nejvíce bodů prozatím posbíral Lotyš Janis Jaks (4G+22A).

Černožlutí vyšlou v průměru na branky soupeřů čtvrtý nejvyšší počet střel za zápas, střelecká úspěšnost je pak šestá nejlepší. Výrazně profitují také z početních převah, ve kterých si drží pátou nejvyšší úspěšnost 20,92%. Více branek nasázely při přesilovkách pouze vedoucí Pardubice. Za zlepšení však stojí opačný stav, tedy hra v oslabení. Verva ubrání jen 78,36% přesilovek svých protivníků, což je čtvrté nejhorší číslo v lize. Vícekrát při oslabení inkasovaly jen poslední tři týmy tabulky a devátá Olomouc.

Sestava Litvínova z posledního utkání s Třincem:

Zajíček (Tomek) – Zeman, Baránek, Jaks, Zile, Demel (A), Czuczman, Šalda – Koblasa, Gut, Kudrna – O. Kaše (C), D. Kaše (A), Hlava – Abdul, Kirk, Maštalířský – Havelka, Jurčík, Zygmunt.

Banes Motor

České Budějovice i navzdory poslední domácí prohře s Mladou Boleslaví 0:1, která přišla i přes výraznou střeleckou převahu Motoru, rozhodně pomýšlí na přímý postup do čtvrtfinálových bojů. Na sedmém místě chybí Jihočechům dva body na čtvrtou Kometu. Z posledních pěti utkání základních části hraje Banes Motor třikrát doma a vrátit se na vítěznou vlnu bude chtít už ve čtvrtek proti Vervě, kterou doma v tomto ročníku dokázal porazit zmíněným výsledkem 1:0 ve dvaadvacátém kole, když v šestapadesáté minutě rozhodl v přesilovce obránce Jan Štencel. Bitva o TOP čtyřku vrcholí a tento zápas může být pro oba klíčový v cestě za přímým postupem mezi osm nejlepších týmů této extraligové sezóny.

V sestavě Motoru nalezneme hned tři hráče, kteří již posbírali přes třicet bodů. Jsou to kapitán Milan Gulaš (14G+19A), nejčastější nahrávač Motoru Jáchym Kondelík (9G+22A) a Kanaďan Brant Harris (17G+13A). Stejně branek jako kanadský centr pak vstřelil také Jan Ordoš (17G+12A), který již posbíral v této sezóně nejvíce bodů ve své extraligové kariéře a také nastřílel nejvíce branek. Proti Litvínovu se Motor bude muset obejít bez distancovaného Martina Beránka.

Budějovice ve většině svých zápasů potvrzují, že se velmi často dostávají do střeleckých pozic a průměrně vyšlou na bránu soupeřů téměř devětadvacet střel. Svým protivníkům navíc nabízí méně střeleckých pokusů než většina extraligy, v této statistice je Motor čtvrtý nejlepší. Mezi TOP pětkou figurují Jihočeši i nadále v úspěšnosti hry v oslabení a také v počtu obdržených branek právě při početních nevýhodách. K tomu jsou budějovičtí hokejisté druhým nejčastěji skórujícím týmem v oslabení, při přesilovkách svých soupeřů se prosadili již devětkrát. Třikrát se to podařilo zásluhou Jana Ordoše, který vede tuto disciplínu spolu s libereckým Rychlovským a karlovarským Ondřejem Beránkem.

Sestava Motoru z posledního utkání s Mladou Boleslaví:

Hrachovina (Strmeň) – Štencel, Vráblík, Doudera, Kachyňa, Pýcha, Hovorka, Štich – Ordoš, Kondelík, Gulaš – Beránek, Harris, Kubík – Přikryl, Koláček, Valský – Toman, Vopelka, Chlubna.


Vzájemné zápasy v sezóně

9. kolo: Litvínov - Banes Motor 4:3

22. kolo: Banes Motor - Litvínov 1:0

35. kolo: Litvínov - Banes Motor 4:3p

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....