Banes Motor České Budějovice
12.02.2024, Tomáš Kobera

Bitva s Brnem. Vyprodají znovu fanoušci na retro zápas Budvar Arénu?

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Po reprezentační přestávce nabídne Tipsport extraliga kompletní čtyřiačtyřicáté kolo, v rámci kterého čeká na Motor důležitý duel s brněnskou Kometou. Retro utkání, které může být klíčové pro souboj obou týmů o přímý postup do čtvrtfinále, startuje v Budvar Aréně ve středu od 17:30. Zbývající vstupenky můžete stále pořídit ZDE.

Retro zápas

Už téměř stoletá tradice našeho klubu má spoustu momentů, které stojí za připomenutí. Letos uplyne přesně 60 let od chvíle, kdy byli mladí českobudějovičtí hokejisté poprvé nejlepší v celé zemi, tehdy ještě v Československu. Tým do 19 let pod trenérským vedením mistra světa z roku 1949 Františka Vacovského nejprve ovládl jednu ze čtyř základních skupin, aby pak ve čtyřčlenné finálové skupině jasně vyhrál před Chomutovem, Jihlavou a Popradem. Po titulu A týmu v roce 1951 to byl teprve druhý mistrovský vavřín v historii klubu, který byl velkým příslibem pro budoucnost. Vždyť v té době A tým českobudějovického Slavoje finančně živořil a hrál jen druhou nejvyšší soutěž. Mladíci, z nichž se hned 12 prosadilo až do A týmu, tehdy předvedli sezonu snů a nastartovali éru, která potvrdila České Budějovice jako jednu z největších líhní hokejových talentů v zemi. V replikách dresů Slavoje České Budějovice z roku 1964 nastoupí Motor právě 14. února proti Kometě Brno. VÍCE K RETRO ZÁPASU ZDE.

O soupeři – HC Kometa Brno

Brněnská Kometa se po pomalejším vstupu do sezóny směrem k play-off zdánlivě naplno rozjela a za posledních deset zápasů nenajdeme v lize tým s lepší formou. Aktuálně patří Brňanům sedmá pozice za sedmdesát získaných bodů, na čtvrté místo Liberce však ztrácí pouze dva body a mají tři zápasy k dobru. O jedno utkání méně navíc odehráli Moravané také oproti pátému Litvínovu a právě šestému Motoru. V předešlých deseti duelech se Kometa osmkrát radovala z vítězství, naposledy doma podlehla Mladé Boleslavi, když o vedení přišla třiadvacet vteřin před koncem základní hrací doby, rozhodující úder pak schytala v prodloužení z hole exbrněnského Alexe Lintuniemiho. Venku se však svěřencům Jaroslava Modrého, ještě v loňské sezóně budějovického trenéra, daří více než dobře a z posledních pěti utkání čtyřikrát zvítězili. Do Budvar Arény si ale Brno pravidelně pro body nejezdí, na ledě Motoru nebodovalo již čtyřikrát po sobě.

Jako nejlepší hráč měsíce ledna byl na základě ankety webu hokej.cz zvolen nejproduktivnější hráč Komety Jakub Flek (14G+24A), kterému patří celkově deváté místo v bodování extraligy. Na pravidelný přísun bodů se mohou na jihu Moravy spolehnout od obránců Jana Ščotky (4G+25A) a nejlepšího střelce mezi beky celé soutěže Daniela Gazdy (15G+13A), kteří doplňují Fleka v TOP trojce bodování svého celku. Brankovišti po doléčení zranění znovu vládne Dominik Furch, jenž si drží úspěšnost zákroků na hodnotě 91,97%.

Kometa vyniká v mnoha týmových statistikách, včetně procentuální úspěšnosti využití početních převah, kde drží čtvrtou nejvyšší úspěšnost 21,15%. Symbolicky čtvrtí jsou Jihomoravané také v průměrném počtu vyslaných střel na branku soupeře či ve střelecké úspěšnosti. Do TOP pětky pak patří v tabulce počtu obdržených trestných minut či průměrně vstřelených a inkasovaných branek na zápas.

Sestava Komety z posledního utkání s Mladou Boleslaví:

Furch (Lukeš) – Ďaloga, Gazda, Ščotka (A), Moro, Hrbas, Osburn, Kaňák – Zaťovič (C), Cingel, Flek – Pospíšil (A), Kollár, Kratochvíl – Okál, Zbořil, Moses – Kohout, Vincour, Boltvan.

Banes Motor

Také České Budějovice jsou zainteresovány do souboje o přímý postup do čtvrtfinále play-off ze čtvrté pozice po základní části. Motor je v tabulce na šestém místě se ztrátou jediného bodu na čtvrtý Liberec, oproti kterému má navíc dvě utkání k dobru. Jihočeši získali doma více než 60% všech svých bodů a v posledních osmi extraligových kolech je čeká hned pět duelů před vlastními fanoušky, z čehož se bude snažit tým vedený Ladislavem Čihákem vytěžit maximální možnou výhodu právě pro boj o TOP čtyřku. Českobudějovičtí hokejisté na svém ledě vyhráli za tři body v předešlém duelu s Plzní i předchozím proti pražské Spartě. Naposledy sice nebodovali v Hradci Králové, doma ale z posledních čtyřech zápasů třikrát brali všechny tři body. Solidní formu bude chtít Motor potvrdit i ve středu proti svému tabulkovému konkurentovi, vždyť z předešlých pěti utkání jen tři týmy získaly více bodů.

V posledních duelech absentující kapitán Milan Gulaš (14G+17A) i nadále zůstává na čele týmové produktivity. O bod méně si v dosavadním průběhu základní části připsal Jáchym Kondelík (9G+21A), o další dva kanadské body zpět je nejlepší střelec Budějovic Jan Ordoš (16G+12A). Nejproduktivnějším bekem Jihočechů je reprezentant Mikuláš Hovorka (5G+10A), stejný počet bodů získal také jeho kolega z obrany Jan Štencel (2G+13A).

Motor při vlastních přesilovkách sice vstřelil nejnižší počet branek, avšak početní výhodu hrál po Vítkovicích vůbec nejméněkrát. Vzestupnou tendenci ale může potvrzovat fakt, že se České Budějovice v přesilovce prosadily ve všech třech posledních zápasech doma. Jihočeši své soupeře ve většině případů přestřílí a jsou v této disciplíně pátí nejlepší v lize. Dobrá hra při početních nevýhodách je devizou týmu po celou sezónu, rovněž pátý je Motor v úspěšnosti bránění oslabení a dostal v nich třetí nejnižší počet branek. Zajímavý je pohled také na tabulku, kde jsou týmy seřazeny podle toho, kolikrát v zápasech letošní sezóny vstřelily první branku. Budějovice šly do vedení ve čtyřiadvaceti případech, což je třetí nejvyšší hodnota.

Sestava Motoru z posledního utkání s Hradcem Králové:

Strmeň (Hrachovina) – Vráblík, Štencel, Kachyňa, Doudera (A), Hovorka, Gulaši (C), Pýcha – Přikryl, Kondelík, Ordoš – Kubík (A), Harris, Simon – Valský, Hanzl, Vopelka – Chlubna, Koláček, Toman.


Vzájemné zápasy v sezóně

5. kolo: Kometa - Banes Motor 4:0

18. kolo: Banes Motor - Kometa 5:2

31. kolo: Kometa - Banes Motor 2:5

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....