Banes Motor České Budějovice
09.02.2024, Zbyněk Rýpar

Závěr sezony se blíží, jak jsou na tom jednotlivá mládežnická družstva?

Play-off se blíží a většina mládežnických družstev překlenula svou sezonu do druhé třetiny, tedy do nadstavby. Junioři bojují o play-off, dorost s 9. třídou mají play-off zase jisté, a tak bojují pouze z jakého místa do něj vstoupí. Starší žáci "A" v nadstavbě dýchají na záda vedoucí Kometě a Starší žáci "B" drží medailové pozice v těžké nadstavbové části se západočeskými a dalšími jihočeskými celky. Tabulku o umístění v Lize mladších žáků "A" Motor vede a Liga mladších žáků "B" je zase velmi vyrovnaná. Vždyť na prvním místě jsou hned tři celky se stejným počtem bodů! Mezi nimi je i Motor...

U20 - Junioři

Juniorům v první části sezony těsně unikla jistota play-off, a tak o něj musejí kluci bojovat ve skupině o postup. Do té juniorka vstoupila velmi špatně a dlouho na jejím kontě v kolonce bodů svítila nula. Manažer mládeže Václav Nedorost proto na Silvestra prohodil trenéry juniorky s trenéry dorostu, a kýžený cíl se začal postupně dostavovat. Nyní, osm kol před koncem nadstavbové části, jsou junioři pět bodů od postupu do play-off, a to i díky posilám, které na začátku roku 2024 do Motoru přišly na hostování. Vždyť Radek Tomas, který přišel z Pardubic, má na kontě v devíti zápasech čtrnáct bodů (9+5) a Illarion Kupriianov, jenž hostuje v Motoru z Jihlavy, má více než bod na zápas (10 bodů v 8 zápasech)! Bodově se ale znovu začali prosazovat i stálice na soupisce juniorky - Richard Pitel vede týmové bodování s 19 body (11+8), v těsném závěsu jsou Marcel Kříž s Michalem Kusakem (oba 18 bodů), následuje reprezentant Štěpán Hoch se 17 body (5+12) a navrátilec z Chomutova David Putz (16 bodů za 5 gólů a 11 nahrávek). Neotálí ani Matyáš Humeník, kterému se začalo v posledních utkáních bodově více dařit a na kontě má 13 bodů (7+6). Obráncům bodově kraluje Tadeáš Tůma s 11 body (1+10). Bodově se až na pár výjimek prosadili prakticky všichni hráči, kteří do nadstavby prozatím naskočili. Brankoviště zase pevně střeží Matyáš Mařík, který je nyní na Turnaji pěti zemí ve Spojených státech amerických s českou osmnáctkou. Záda "Mářovi" kryje Štěpán Maleček, jenž naskočil do sedmi duelů. Juniorce, jak už bylo psáno výše, zbývá do konce nadstavby osm utkání, z nichž zejména dva duely se Zlínem budou veledůležité.

U17 - Dorost

Ani dorostu se vstup do nadstavby příliš nevydařil. V tabulce, ve které mají již všechny týmy jistotu play-off, patří dorostencům předposlední místo s šesti body. Vyjma dvou duelů však doposud všechna utkání skončila nanejvýš rozdílem dvou branek, což dokazuje, jak jsou týmy vyrovnané. Před reprezentační pauzou postihla dorostence nemoc, a tak se dvě utkání podařilo odložit na jiný termín. Poslední duel na ledě Plzně například odehráli dorostenci ve třinácti hráčích. „Zápas z naší strany vůbec nebyl špatný, i když jsme byli částečně oslabení, řádí nám v kabině trochu marodka. Hrálo se nahoru dolů, dle mého rozhodlo, že jsme nebyli tak šikovní v pasážích, kdy jsme si dokázali vytvořit šance. Z toho jsme následně byli pod mírným tlakem domácích. My jsme nicméně viděli v zápase i pozitivní věci, myslím si, že utkání pro nás, i pro soupeře, splnilo svůj účel,“ zhodnotil duel na západě Čech z pozice Motoru trenér Arpád Györi. Podobně se vyjádřil i domácí trenér Dušan Andrašovský: "Musíme ale smeknout klobouk před soupeřem, který tady ve třinácti lidech předvedl heroický výkon. Hráli výborně, my jsme hráli jen to, co nám soupeř dovolil." Do konce nadstavbové části ještě zbývá devět zápasů, a tak je velký prostor pro posun tabulkou vzhůru.

U15 - 9. třída

Heroický závěr základní části Extraligy 9. tříd mají za sebou naši "deváťáci", kteří si zajistili jistotu postupu do skupiny o pořadí v play-off až v posledním utkání, ze kterého vyválčili dva body, i když prohrávali na ledě Litvínova již 3:0! Utkání stručně a jasně okomentoval Václav Nedorost: "Kluci tam dneska nechali všechno!" a následně pogratuloval trenérům. Start nadstavby měl začít klukům z týmu U15 3.2.2024, avšak hostující Liberec trápila marodka, a tak se utkání odložilo. Deváťáci vstoupí tedy do nadstavby dnes v 17:30 na ledě Mladé Boleslavi, která soutěž v minulém ročníku kompletně ovládla.

U14 - Starší žáci "A"

Starší žáci "A" ovládli jihočeskou skupinu Ligy starších žáků "A", a tak postoupili do nadstavby, ve které jsou zatím o bod za první brněnskou Kometou. Kluci se pyšní druhým nejlepším útokem i druhou nejlepší obranou, znovu za Kometou. Šestibodový náskok na třetí Rytíře z Telče je vcelku bezpečný, a tak se dá předpokládat, že nadstavbová část bude mezi prvními dvěma celky napínavá až do posledních utkání. Do konce nadstavby zbývá ale ještě jedenáct utkání, ve kterých se může stát cokoliv. Důležité je však zmínit, že do Play-off postupuje pouze vítěz skupiny!

U13 - Starší žáci "B"

Play-off se naopak nehraje v kategorii 7. tříd, tedy v Lize starších žáků "B", kde Motor bojuje společně s celky z Jihočeského i Plzeňského kraje. V současné době je Motor společně s plzeňskou Škodovkou a Spartakem Soběslav na dvanácti bodech na děleném druhém místě za vedoucím celkem z Klatov, na který všichni ztrácejí devět bodů, avšak mají dva zápasy "k dobru". Paradoxem je, že Motor v základní části vyhrál skupinu 12 o bod právě před Klatovy.

U12 - Mladší žáci "A"

Šesťáci nepostoupili do nadstavbové skupiny, jelikož ztratili na postupové druhé místo sedm bodů, a tak bojují pouze o umístění v Lize mladších žáků "A", kde přesně v polovině soutěže vedou tabulku s šestibodovým náskokem před jindřichohradeckými Střelci a Králi z Písku.

U11 - Mladší žáci "B"

Jedinou žákovskou soutěží, ve které se po základní části nehraje žádná nadstavba nebo play-off, je Liga mladších žáků "B". V té je tabulka na prvních čtyřech místech nesmírně vyrovnaná. Motor je jen o skóre horší za prvním Vimperkem a o skóre lepší před třetím Veselím nad Lužnicí. Suverénně má však nejvíce vstřelených branek, a to 230 v šestnácti utkáních! Do konce soutěže zbývá pouhých šest duelů, a dá se tedy předpokládat, že se o vítězi rozhodne až v posledních utkáních.

Základny A-D

V základnách se soutěže hrají formou turnajů, ve kterých se však nesoutěží. Jde zde především o to, aby si děti ve věku 7-9 zahrály.

Všechny fotografie: Lukáš Hoďánek

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....