Banes Motor České Budějovice
29.01.2024, Václav Plachta

Motor se v úterý poprvé v sezoně představí ve Vítkovicích

Zápasy českobudějovického Motoru nadále přicházejí v rychlém sledu a po nedělním utkání v Olomouci čeká na svěřence Ladislava Čiháka úterní dohrávka devatenáctého kola na vítkovickém ledě proti domácí Rideře. Start utkání je v Ostravar aréně naplánován na 17:30.

O soupeři – HC Vítkovice Ridera

Vítkovice si lednový program zpříjemnily semifinálovým duelem v hokejové Lize mistrů proti švédskému AIK Skellefteå, přes který se český zástupce, po výsledcích 2:4 a 2:1, nedokázal probojovat do finálových bojů. V domácí soutěži Ridera nabírá se závěrem základní části formu a v posledních čtyřech duelech dokázali svěřenci Pavla Trnky získat úctyhodných devět bodů. V tabulce Ostravanům patří dvanáctá pozice, na které mají Vítkovice jedenáctibodový náskok před třináctou Mladou Boleslaví. Právě s Bruslaři ale Vítkovice nezvládly poslední zápas, ve kterém padly poměrem 0:1 po prodloužení.

Bodování týmu vede kapitán Ridery Dominik Lakatoš, který vstřelil deset branek a na dalších patnáct přihrál. Druhá pozice patří s jednadvaceti body Marku Kalusovi, který tak ztrácí na svého kapitána čtyři body. Posledním hráčem, jenž pokořil hranici dvaceti bodů, je pro Jihočechy velice dobře známý Stuart Percy, kterému zároveň patří i pozice nejvíce bodujícího obránce Vítkovic. Brankoviště Ridery v letošním ročníku rovnoměrnými silami stráží Matěj Machovský (89,98 %) s Lukášem Klimešem (93,02 %), jenž má o poznání lepší čísla, než jeho kolega.

V týmových statistikách se mohou Ostravané spoléhat hlavně na početní výhody, ve kterých mají více než 21% úspěšnost. V tabulce oslabení patří Vítkovicím přesný střed a na sedmé pozici drží své číslo v počtu ubráněných oslabení lehce nad 80 %. Kde Ridera ale kraluje, to je v kázeňských trestech, neboť Vítkovice jsou s dvěma sty osmdesáti minutami nejméně vylučovaným týmem extraligového kolbiště. Nutno ale dodat, že Ridera má odehráno nejméně zápasů v celé soutěži, konkrétně osmatřicet.

Sestava Vítkovic z posledního utkání:

Klimeš – Percy, Grman, J. Mikuš, L. Kovář, Auvitu, R. Jeřábek, Prčík – Fridrich, Chlán, Lakatoš – Ro. Bukarts, Krieger, Barinka – M. Kalus, Claireaux, Ri. Bukarts – Peterek, Šoustal, Vondráček.

Banes Motor

Českobudějovický Motor nadále bojuje o možnost probojovat se mezi nejlepší čtveřici, jenž by zajistila přímý postup do čtvrtfinále. Po parádním výkonu proti pražské Spartě čekal na svěřence Ladislava Čiháka výjezd do Olomouce, kam dorazili Jihočeši pouze s jedenácti útočníky a šesti obránci. I přes méně početnou sestavu sahal Motor po tříbodovém vítězství, o které nakonec osmnáct vteřin před koncem po Nahodilově střele přišel. Zápas dospěl nakonec až do nájezdů, které ovládla domácí Mora. České Budějovice tak získaly z venkovního duelu bod a polepšily si na pětašedesát bodů. Na druhou stranu se ale Motor propadl o jednu pozici na sedmé místo.

Týmové bodování nadále ovládá elitní formace Motoru ve složení Milan Gulaš – Jáchym Kondelík – Jan Ordoš. Kapitán Motoru se navíc, díky brance a asistenci ze zápasu s Olomoucí, jako první z týmu přehoupl přes hranici třiceti bodů, konkrétně na jednatřicet. Jeho kolegové z formace mají shodný počet sedmadvaceti bodů. V týmových statistikách si Jihočeši drží v početních výhodách desátou pozici s úspěšností 18,75 % a v oslabení patří Motoru s 81,16 % dokonce páté místo.

Jak už bylo zmíněno, Motor musel do Olomouce vyrazit ve velmi okleštěné sestavě. Dobrou zprávou pro hlavního trenéra Ladislava Čiháka byl návrat Mikuláše Hovorky, který se zapojil do pondělního tréninku a měl by být připraven zasáhnout do nejbližších bojů. Druhý absentující obránce Pavel Pýcha se nadále potýká s následky nepříjemného nárazu hlavou do mantinelu proti Spartě. Mezi útočníky musel poslední zápas ze zdravotních důvodů vynechat Brant Harris. Zdravotní potíže má i Dominik Simon, které ale snad nebudou dlouhodobějšího charakteru.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Hrachovina (Strmeň) – Štencel, Vráblík, Doudera (A), Štich, Gulaši, Kachyňa – Ordoš, Kondelík, Gulaš (C) – M. Beránek, F. Přikryl, Kubík (A) – Vopelka, Valský, Toman – Hanzl, Koláček.


Vzájemné zápasy v sezóně

6. kolo: Banes Motor - Vítkovice Ridera 2:1

32. kolo: Banes Motor - Vítkovice Ridera 3:4sn

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....