Banes Motor České Budějovice
25.01.2024, Tomáš Kobera

Další těžký test. V pátek přijede do Budvar Arény pražská Sparta

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Po pardubickém Dynamu čeká Motor další náročná zkouška proti druhému týmu tabulky. Úvodní buly v utkání proti HC Sparta Praha bude vhozeno v Budvar Aréně v pátek od 17:30. Poslední zbývající vstupenky na souboj s jedním z hlavních favoritů ligy můžete pořídit ZDE.

O soupeři – HC Sparta Praha

Svěřenci Pavla Grosse od počátku sezóny myslí jen na ty nejvyšší příčky a spolu s prvními Pardubicemi figurují v pozici dvou jasně nejsilnějších celků extraligy. Pražané na Dynamo ztrácí aktuálně pět bodů, navíc mají Východočeši dva zápasy k dobru. Za sebe se ale Sparta prozatím koukat nemusí, jelikož disponuje jedenáctibodovým náskokem na třetí Třinec. Výběr z hlavního města však trápí v posledních zápasech velká marodka, která přispěla k tomu, že Sparta nejprve podlehla podruhé v sezóně doma bez zisku bodu Karlovým Varům a následně padla také na ledě předposlední Boleslavi. Ve venkovních duelech je přitom pražský klub druhý nejlepší v celé soutěži a na ledech soupeřů získal větší polovinu svých bodů. Utkáním v Budějovicích se pokusí vrátit na předchozí vynikající sérii na ledech soupeřů. Před zápasem v Mladé Boleslavi Sparta venku zvítězila osmkrát v řadě.

Nejproduktivnějším hráčem týmu je díky famózní formě v novém roce Roman Horák (15G+20A), který si v dosavadních devíti duelech roku 2024 drží skvělou bilanci 9+2. Stejně bodů jako Horák získal také Filip Chlapík (14G+21A), do TOP dvacítky tabulky produktivity soutěže se vejde také pražský kapitán Michal Řepík (12G+19A). Mezi obránci pak vyčnívá Michal Kempný (7G+19A), který je s 26 body pátým nejproduktivnějším bekem Tipsport extraligy. Při zranění Jakuba Kováře figuruje jako jasná brankářská jednička Josef Kořenář, v posledním duelu však dostal šanci také jednadvacetiletý Oldřich Cichoň, jenž odchytal v extralize první zápas od sezóny 2021/22.

Obrovskou sílu Sparty potvrzuje pohled na bilanci vstřelených a obdržených gólů. Pražané nasázeli třetí nejvyšší počet branek, žádný tým navíc neinkasoval méněkrát. Mimo spoustu střeleckých statistik vládne hře v oslabení, kde si drží jednoznačně nejvyšší úspěšnost v lize 87,84%. O zlepšení si naopak říká využívání početních výhod, kde pražský celek patří s úspěšností 18,37% k nejhorším pěti týmům.

Sestava Sparty z posledního utkání s Mladou Boleslaví:

Cichoň (Kořenář) – Krejčík, Moravčík, Kempný, Krutil, Němeček, Irving, Tomek – Najman, Horák, Chlapík – Kousal (A), Sobotka (A), Řepík (C) – Buchtele, Vitouch, Forman – Mužík, Žmola, Hauser.

Banes Motor

Českobudějovický Motor v úterý nedotáhl k bodovému zisku výborně rozehraný duel s lídrem soutěže z Pardubic, přesto s herním projevem týmu panuje v posledním období spokojenost. Motor proti našlapanému Dynamu dvakrát vedl a ještě do třetí třetiny vstupoval s jednogólovým náskokem. V poslední části se ale Východočechům povedlo, i přes vyrovnanou střeleckou bilanci, utkání otočit a poprvé v sezóně proti Budějovicím bodovat naplno. Jihočeši se aktuálně nachází na sedmém místě tabulky se ziskem jednašedesáti bodů, stejně jako šestá Kometa. Oproti pátému Liberci a čtvrtému Litvínovu má výběr vedený koučem Ladislavem Čihákem dva, respektive jeden zápas k dobru. Proti Spartě se Motor pokusí podruhé zabodovat, poslední vzájemný duel v pražské O2 Aréně rozhodli Pražané až v prodloužení.

Na čele týmové produktivity po delší dobu zůstává Milan Gulaš (12G+14A). O bod méně má druhý Jáchym Kondelík (7G+18A), jenž bodoval i v úterý proti Pardubicím. Za zmínku jistě stojí výborná forma Jakuba Valského (9G+6A), který v posledních čtrnácti zápasech zapsal 11 bodů za 7 branek a 4 asistence. V brankovišti Motoru i v této sezóně figuruje jako jednička Dominik Hrachovina, který s počtem pěti čistých kont vede tabulku brankářů v této statistice. Jan Strmeň má zase z pozice brankářské dvojky vyřízené střídavé starty do prvoligového Znojma, kterému se bude snažit pomoci k záchraně v Chance lize.

Jihočeši se i nadále mohou spolehnout na dobrou hru při přesilovkách soupeřů, Motor obdržel čtvrtý nejnižší počet branek v oslabení. Budějovice navíc dokáží být velice nebezpečné a v přesilových hrách svých protivníků vstřelily již devět branek, což je druhý nejvyšší počet v lize za první Spartou, která vstřelila v oslabení ještě o jeden gól více. Zlepšená hra v početních výhodách z poslední doby pak Motoru vynesla celkovou hodnotu úspěšnosti přesahující 19%, čímž se posunula v tabulce přesilových her i nad svého pátečního protivníka. Další zajímavostí pak jistě je fakt, že českobudějovičtí hokejisté vstřelili přesně tři branky v každém z posledních šesti zápasů.

Sestava Motoru z posledního utkání s Pardubicemi:

Hrachovina (Strmeň) – Vráblík, Štencel, Kachyňa, Doudera (A), Hovorka, Gulaši, Pýcha – Gulaš (C), Kondelík, Ordoš – Kubík (A), Harris, Beránek – Valský, Přikryl, Simon – Koláček, Vopelka, Toman.


Vzájemné zápasy v sezóně

1. kolo: Sparta - Banes Motor 5:2

14. kolo: Banes Motor - Sparta 1:4

27. kolo: Sparta - Banes Motor 3:2p

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....