Banes Motor České Budějovice
25.01.2024, Michal Špírek

Ladislav Čihák: Vážíme si toho, že jsme součástí boje o čtyřku

V pátek vstoupí Banes Motor do závěrečné čtvrtiny základní části Tipsport extraligy. A tak přišel čas opět vyzpovídat hlavního trenéra Ladislava Čiháka.

Máme za sebou další čtvrtinu sezóny. Stejně jako v předchozích dvou, i tentokrát se Motor ziskem pohyboval kolem dvaceti bodů. Jaké máte z týmu aktuálně pocity?

Jsem rád, že body sbíráme. Jsem relativně spokojen, ale pár zápasů, které jsme měli velmi dobře rozehrané, jsme nedotáhli k plnému bodovému zisku, což mě mrzí a troufám si říct, že jsme bodů mohli mít daleko více. Obdobné problémy ale mají všechny týmy snad kromě Pardubic a Sparty. Na druhou stranu, byly tam i zápasy, ve kterých jsme se na soupeře dotáhli a body získali.

Jaké aspekty hry chcete v poslední čtvrtině vyladit?

Je třeba, aby hráči byli individuálně vyspělejší. Musí si uvědomovat, jaký je stav utkání, musí vědět, že jakýkoliv faul nás může stát zápas nebo v play-off i celou sérii. Tohle už je ale jen na hráčích. Kdo to nepochopí a bude dělat opakující se chyby, bude toho ice-timu mít méně. A je to logické.

V uplynulém období tým postihly absence některých hráčů, scházeli centři. Jaký dopad to mělo na hru týmu?

O to více si cením, že jsme body v této čtvrtině uhráli. Může to být i jedna z příčin, proč jsme některé zápasy ztratili. Nikdy jsem se na to, že jsme měli zraněné hráče, neodkazoval, ale jsem rád za to, že jsme body přesto získávali.

Zlepšení doznala hra v přesilovkách, už jsme devátí, blížíme se k hranici 20 procent využití. Ale zajímavé je, že Motor spolu s Třincem odehrál v početních výhodách nejméně času. Dá se toto nějak zdůvodnit?

To nevím. Mohlo by to třeba ukazovat na to, že bychom měli být v útočném pásmu aktivnější. Ale těžko říct, tohle vnímám jen jako statistiku. Ona totiž často jedna statistika popře tu druhou. Nemyslím si, že by šlo poukázat na něco, proč na nás fauly tolik nejsou.

Z výsledků vyčuhuje skóre zápasu s Libercem, 1:8. Už jste někdy zažil takovou porážku? Jak jste z pozice trenéra na tenhle výbuch zareagoval?

V domácím prostředí jsem to stoprocentně nezažil, myslím, že ani ve venkovním. Zareagoval jsem úplně normálně, podívali jsme se na video, rozebrali si chyby, člověk si z toho musí udělat závěr, přenést poznatky na hráče. V tomhle byl ale namočený celý tým, nebylo to o těch jednotlivcích, bohužel se nám to vůbec nesešlo, napadaly nám tam góly. Nemělo by se to stávat, bohužel, stalo se. Zápas jsem vyhodnotil jako normální porážku, uzavřeli jsme to a šli dál.

Formou střídavých startů bude za Znojmo v první lize chytat Jan Strmeň. Proč jste se pro tento krok rozhodli?

Ten důvod je klasický. Chtěli jsme, aby byl Honza vytížený, aby chytal a byl kdykoliv připraven naskočit u nás, aniž by měl za sebou velkou zápasovou prodlevu. Jsme za tu možnost samozřejmě rádi.

Jak časté jeho vytížení ve Znojmě bude?

Do 15. února, což je hranice, do kdy hráč může nastupovat v obou soutěžích, tak pokud to trochu půjde a Znojmo bude mít zájem, tak by tam jezdil chytat. To ale platí jen, pokud nebude mít Honza vytížení u nás. Pokud bude mít vytížení u nás, do Znojma chodit nebude.

Znamená to, že nyní v poslední čtvrtině hodláte naložit co nejvíce zápasů na Dominika Hrachovinu?

Vše je o výkonnosti obou gólmanů.

Pozici obránce číslo jedna si vybojoval, při pohledu na ice-time, Jan Štencel. Jaké jsou ve vašich očích jeho přednosti?

My to takto ale nemáme, že by byla pozice beka čísla jedna. Máme to hozené tak, že když někdo hraje dobře a má dobrou výkonnost, stabilní, tak minuty dostane. Štenclik si o to řekl svými dobrými výkony a já bych byl jenom rád, když v tom bude pokračovat. Jeho hlavní předností je herní přehled a dobrá hra s kotoučem.

V třicítce nejproduktivnějších hráčů extraligy máme jediného zástupce, a to právě až na 30. pozici Milana Gulaše. O čem to svědčí?

Je pravda, že podle statistik žádného extra střelce a hráče se spoustou kanadských bodů nemáme. Ale na druhou stranu, síly v týmu jsou takové rozložené, body dělá více hráčů, za což jsem rád, protože v minulosti to tu bylo jen o dvou jménech. Kádr se ale dobře doplnil, síly se rozložily a i díky tomu se hraje v jiných patrech než loni.

Výbornou bodovou produkcí se může pyšnit Jáchym Kondelík. Viděl jste v něm až takhle bodového hráče?

Ano, viděl. Jsem přesvědčen o tom, že kdyby odehrál všechny zápasy, je v bodování nahoře.

Negativní bilanci má tým v prodloužení a nájezdech. Co za tím je?

Nájezdy jsou individuální dovedností hráčů a brankářů. V prodloužení jsme párkrát udělali fauly a museli hrát v oslabeních 3 na 4, která se brání velmi těžko a ve kterých jsme inkasovali. Pracujeme na tom, víme o tom, že bychom v této bilanci měli být lepší. Zařazujeme to tak do tréninků, pokud je více času, zahrají si kluci tři na tři. Věřím, že ve čtvrté čtvrtině si na to kluci budou více věřit a že se v tom zlepšíme, abychom si bod navíc vždycky odnesli.

Jakým lákadlem je potenciální umístění ve čtyřce?

Velikým. Člověk si musí vážit toho, že je součástí takových bojů a že není členem souboje v jiných patrech tabulky. Ale bavit se o čtyřce můžeme jen, když výkony a individuální výkony budou zkušenější, vyzrálejší, aby nedocházelo k tomu, že budeme například hloupě faulovat a inkasovat branky.

Jak se vám osobně líbí systém soutěže, kdy si dvanáct týmů zahraje vyřazovací část?

Nelíbí. Já jsem měl daleko raději systém, kdy šlo šest týmů do čtvrtfinále, sedmý až desátý do předkola. Ale nastavený systém respektuji a podle toho se člověk musí zařídit.

A co říkáte zápasovému extraligovému programu?

Třeba říjen byl co se týče zápasů takový neplodný, tam bych uvítal větší vytíženost. Naopak v prosinci a lednu jsou zápasy až nesmyslně rychle za sebou. Je to tak trochu nevyvážené, teď je to opravdu velký kvapík. A můj názor, osobně bych třeba nehrál 26. prosince, hráči mají malé děti a určitě chtějí být o Vánocích s rodinami. Byť vím, že v tomto termínu chodí na stadiony hodně lidí.

Jak se musí přizpůsobit příprava týmu, když se hraje prakticky obden?

Je to hodně náročné. Když člověk nastoupí do zápasového rytmu, je to příjemné, ale co už příjemné není, tak že se vám zraní hráči, do toho cestování a tak dále, kolikrát je vše narychlo, šité horkou jehlou.

V pátek nás čeká nejspíše vyprodaný zápas se Spartou. Jak na ni, čeho se vyvarovat? A jaká je její hra v porovnání s Pardubicemi?

Sparta hraje fyzičtěji, Pardubice mají dle mého zase třeba vyrovnanější lajny. Oba jsou to extrémně silné a kvalitní týmy, po zásluze jsou s obrovským bodovým ziskem nahoře. Čeho se vyvarovat? Toho, co jsme udělali proti Pardubicím, nesmíme dát soupeři šanci na přesilovky, uhrávat s ním osobní souboje, hrát opravdu hodně poctivý hokej, abychom se Spartou drželi krok. Jsem přesvědčený o tom, že jsme se z Pardubic poučili, diváky chceme nalákat na velkou bitvu. Spartě to nenecháme zadarmo, uděláme maximum pro to, abychom uspěli.


V nedávném rozhovoru mluvil trenér Ladislav Čihák pro idnes.cz - ZDE.


Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....