Banes Motor České Budějovice
09.01.2024, Michal Špírek

Marcel Kříž nastupuje za áčko, s juniorkou ho ale čeká boj o udržení extraligy

Devatenáctiletý útočník Motoru Marcel Kříž má teď napilno. Při absencích hráčů A týmu naskakuje v extralize dospělých, proti Liberci odehrál v zápase přes třináct minut. Zároveň ale patří k oporám juniorky, k zisku bodu z pondělního zápasu v Hradci Králové pomohl dvěma góly, ve 36 zápasech si připsal 29 kanadských bodů.

Nasbíral jste v sezóně kromě startů v juniorce i pět zápasů za áčko. Jak své působení zde hodnotíte?

Myslím si, že jsem to zvládnul docela dobře, ale těžko hodnotit sám sebe. To by lépe věděli trenéři. Přináší mi to zkušenosti, které nikde jinde nezískám. Hokej je to úplně jiný, než v juniorce. Vím, že se mám ještě stále co učit.

Připravujete se nyní s áčkem, nebo s juniorkou?

Spíše s juniorkou, ale záleží, za koho zrovna budu nastupovat do zápasu nebo jestli je někdo v áčku zraněný. Off ice absolvuju v áčku.

Jaké úkoly v zápasech áčka dostáváte, čím se máte prezentovat?

Hlavně bruslit, bojovat, srážet se, být nepříjemný pro soupeře a hrát jednoduše, na druhou stranu zase neodpalovat jen puky. Ukázat to, co umím.

Co je z áčka zatím vás největší zážitek?

Je jich více, ale asi gól v přípravném zápasu ve Strakonicích.

Pojďme k juniorce. První skupina nebyla z vaší strany špatná a bojovali jste o postup do vyšší skupiny. Nepovedlo se a ve skupině o postup do play-off se teď tým trápí. Čím si to vysvětlujete?

Popravdě ani sám nevím, proč najednou je to tak špatné, když v první části jsme hráli solidně. Řekl bych, že to je naším nastavením do zápasů. Ostatní týmy žerou led, padají do střel, bojujou, chtějí vyhrát a zachránit soutěž u nich doma. Za to jsou pak odměněni. Od nás tam tohle není. Na víc děláme moc chyb v obraně, od čeho se to všechno odvíjí. Některé zápasy jsme měli parádně rozehrané, ale nezodpovědností na ledě a zbytečnými fauly jsme si to s prominutím pos*ali. Kdybychom zápasy uhráli, teď by se nám taky hrálo jinak. Jenže to je kdyby.

Poslední tým padá přímo do ligy juniorů, vy už dost bodů ztrácíte. Jak z toho ven?

Musíme začít dělat to, co ostatní týmy, jak už jsem říkal v předešlé otázce. Více se soustředit na vstupy do utkání, každý tomu dávat maximum a hlavně chtít s tím něco udělat. Pokud si jdeme jen zahrát, pak to tak dopadá.

Je jasné, že už bojujete o záchranu soutěže. Jak se s tímto vědomím nastupuje do zápasu?

Není to nic příjemného. V týmu to určitě trochu znát je. Máme nervozitu na hokejkách, v zakončení a přesilovkách. Já si to moc do hlavy nepouštím, snažím se hrát pořád stejně.

Zápasů máte před sebou ale ještě dost, ještě máte prostor vše zvrátit k lepšímu. Cítíte z týmu, že se o záchranu soutěže porve?

Cítím, že ano. Musíme táhnout všichni za jeden provaz a urvat to.

Přinesla něco změna trenérů, kdy trenéra Skuhrovce nahradil David Vrbata?

Změnili jsme akorát nějaké systémové věci. S naším nastavením do zápasu nám už nepomůžou. To je jen o nás.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....